ANASAYFA arrow right Siyaset

Yolsuzluk skandalı Erdoğan’a bir adım daha yaklaştı

Yolsuzluk skandalı Erdoğan’a bir adım daha yaklaştı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.01
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.01
Üç bakanın istifa etmesi ve bunlardan birinin Başbakan Erdoğan’ın istifasını istemesini, “Yolsuzluk skandalı Türk Başbakanına bir adım daha yaklaştı” biçimde değerlendiren New York Times, Bayraktar’ın sözlerini “şaşırtıcı” olarak görüldüğünü belirterek, “Bu. aniden tüm soruşturmanın anlamını artırdı ve Türk kamuoyunun bazı üyelerinin kökleri İslam’da olan hükümetin çöküşünü izleyip izlemedikleri sormalarına yol açtı” yorumunu yapıyor. 

NYT, “Dramatik bir gün sonuna yaklaşırken” Başbakan Erdoğan’ın yeni kabine üyelerini açıkladığını belirttiği geniş haberinde “Kriz, Türkiye’nin, refah içinde, demokratik ilkelere dayalı nüfusu çoğu Müslüman olan bir ülke olarak yarattığı imaja tam tezat oluşturuyor” diye yazıyor. 
Analistlerin, Erdoğan’ın yabancı güçleri suçlayarak istiklal savaşı benzetmesi yaparak krizin üstesinden gelebilmesini sorguladıklarını kaydeden gazete, “Sayın Erdoğan için diğer büyük kaygı, hükümete olan öfkenin sokaklarına yayılmasıdır” görüşünü öne sürüyor. 

ABD’li gazete, “iki İslami rakip” arasındaki çatışmaya dikkat çekerek “Türkiye, darbeler ve bazen şiddete dönüşen güç mücadeleleriyle birçok çalkantılarla karşı karşıya kalmıştı ancak mevcut kriz yeni bir şey” değerlendirmesini yaptı. 
NYT, “Liberallerin ve dindar olmayanların çoğu artık AKP’yi desteklemiyor ve analistler Sayın Erdoğan ile Sayın Gülen temel olarak bir savaş içinde olduğundan partinin çökmesi riskinin bulunduğunu söylüyorlar” sözlerini de kullanıyor.

10 yıllık iktidarı döneminde
en kötü darbeyi aldı
ABD’nin borsa çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal’a göre, Bayraktar’ın açıklaması ile Başbakan Erdoğan,“10 yıllık iktidarı döneminde en kötü darbeyi aldı.” 
Soruşturmanın “Batı için önemli bir stratejik ortağının liderliğini zedelemekle tehdit ettiğini” savunan gazete, “Çalkantı, günlerce finansal piyasaları tedirgin ediyor” derken “artan siyasi riskler arasında Türk varlıklarının diğer gelişmekte olan ekonomilerden daha kötü bir performans gösterdiğine” dikkat çekiyor. 
WSJ, hükümetin “yolsuzluk soruşturmasına yanıtı, gerilimleri artırdığı” değerlendirmesinde bulunduğu haberinde Muammer Güler’in istifa etmeden önce 100 kadar emniyet mensubunu görevinden alırken Erdoğan’ın getirdiği yönetmenlik değişikliğiyle savcıların amirlerine bilgi vermeden soruşturmaları yürütmelerinin yasaklandığının altını çiziyor.



Amerika’nın Sesi (VOA), üç Bakanın istifalarının ardından Başbakan Erdoğan’ın 2013 yılında ikinci kabine revizyonuna ima attığını belirtirken “en şaşırtıcı” istifa açıklamasının ise, Erdoğan Bayraktar'ın açıkça kendisine Başbakan Erdoğan tarafından istifa etmesi yönünde baskı yapıldığı sözleriyle yaptığını dile getiriyor. 
Yeni bakanların arasında en çekici ismin İçişleri Bakanlığı'na getirilen Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala olduğunu kaydeden VOA, Ala'nın İçişleri Bakanı olarak görevlendirilmesinin Gezi eylemleri sürecinde de doğrudan polis müdahalesini yönlendirdiği iddiasıyla birlikte tartışma yarattığını söylüyor.
Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı’na getirilmesiyle ise “çözüm sürecinde 'yapıcı' rol üstlenemeyebileceği ve yargı üzerinde baskı kurulacağı iddiaları da gündeme geldiğini” kaydeden VOA, “Erdoğan'ın, Ala ve Bozdağ ile birlikte “hem polis hem de yargı üzerinde baskıyı arttıracağı” iddialarına da yer veriyor.
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times ise, üç bakan istifa ederken yolsuzluk soruşturmasının iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AKP) devirmekle tehdit ediyor” sözleriyle girdiği haberinde “Soruşturma, alt ay önceki gösterilerden bu yana Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetinin meşruluğuna en ciddi meydan okuma oluşturuyor” görüşünü öne sürüyor. 

Erdoğan Bayraktar’ın Erdoğan’a istifa çağrısını da içeren açıklamalarına dikkat çeken gazete, geniş haberinde emniyette yapılan görevden almaları üzerinde dururken de “Çılgınca temizlik, siyasi müdahale iddialarına ve Erdoğan’ın soruşturmayı buldozerleyeceği spekülasyonuna yol açtı” savlarını da dile getiriyor.
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *