ANASAYFA arrow right Siyaset

YSK sandık taşıma kararı aldı 270 bin seçmen etkilenecek

YSK sandık taşıma kararı aldı 270 bin seçmen etkilenecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
YSK'nin akşam yaptığı toplantıda 19 ilin valiliğinin sandık taşıma talebi kabul edildi. 270 bin seçmenin yerinin değişeceğini ve bu seçmenlerin çoğunun HDP seçmeni olduğunu söyleyen HDP vekili Sancar, YSK'nin itirazlarını dikkata almamasına tepki gösterdi
YSK'nin akşam yaptığı toplantıda 19 ilin valiliğinin sandık taşıma talebi kabul edildi. 270 bin seçmenin yerinin değişeceğini ve bu seçmenlerin çoğunun HDP seçmeni olduğunu söyleyen HDP vekili Sancar, YSK'nin itirazlarını dikkata almamasına tepki gösterdi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 24 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesi HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve HDP YSK Temsilcisi Mehmet Tiryaki'nin itirazlarına rağmen doğu ve güneydoğu illerinde "sandık taşıma" kararı aldı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Mithat Sancar ve HDP YSK Temsilcisi Mehmet Tiryaki, dün 19 ilde valilikler kanalıyla yapılan sandık birleştirme taşıma taleplerine karşı YSK'ye itirazda bulundu.
"Büyük kısmı HDP seçmeni"
Akşam üstü saatlerinde YSK Başkanı Sadi Güven ile bir araya gelen Sancar ve Tiryaki'nin endişelerini aktarıp itiraz ettiler ancak bu itirazların dile getirilmesinden birkaç saat sonra YSK'nin akşam toplantısında valiliklerce yapılan sandık birleştirme ve taşıma başvuruları kabul edildi.
YSK kararıyla ilgili Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, "Henüz tam anlamıyla durumdan etkilenen seçmen sayısını bilmiyoruz. Çok sayıda köy için sandık birleştirme kararı söz konusu. Bu nedenle ilk öngördüğümüzden de fazla sayıda seçmen etkilenecek görünüyor. Bu seçmenlerden büyük kısmı ise HDP seçmeni" dedi.
"Seçim sonucu değişebilir"
Sancar, dün itirazlarını dile getirmek için gittiği YSK ziyareti çıkışında yaptığı açıklamada ise "Görüşmemizin tek konusu sandık birleştirme ve sandık taşınması olayıydı" açıklamasında bulunarak şunları söylemişti:
"Bunun seçim güvenliğine ve seçimlerin adil işleyişi ile çok yakından ilgili olduğunu sürekli söylüyoruz. Elimizdeki bilgilere göre; bölge kentlerinde 18 ilden pek çok ilçe ve köyü kapsayacak şekilde sandık nakli ve sandık birleştirme talebi YSK'ye gelmiş.
"Bu talep valiliklerden, il seçim kurullarından geliyor. Bu illerin tamamı Kürt bölgesindeki iller. Nakledilmek istenen seçmen sayısı toplam 270 bin olarak görünüyor. YSK bu talepleri dünden itibaren görüşmeye başlamıştı.
"Birkaç ille ilgili kararını da almış görünüyor. İdareden gelen bu talepleri YSK görüşüp karara bağlayacak. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sonucu yüzde 0,1 bile belirleyebilir.
"Çok az bir miktar oyla ülkenin cumhurbaşkanının kim olacağı belirlenebilir. Seçim sonucu değişebilir" ifadelerini kullandı.
"Bu gerekçe inandırıcı değil"
Sandık taşıma konusunda güvenlik gerekçesinin gösterildiğini belirten Sancar, güvenliğin gerekçe gösterildiğini kaydederek şunları söylemişti:
"270 bin seçmenin olduğu sandıkların yüzde 90'ı 1 Kasım seçimlerinde oldukları yerde kurulmuştu. Nakil ve taşıma söz konusu olmamıştı. 1 Kasım seçimlerinin hangi şartlarda gerçekleştiğini hatırlatalım.
"Yoğun operasyonlar ve yaygın çatışmalar vardı. Oysa bugün bu çapta bir çatışma ve operasyon yok. İdare neye güvenerek, orada bir güvenlik sorunu olduğunu iddia ediyor. Bu gerekçe inandırıcı değil".
"Amaç 80 vekili AKP'ye hediye etmek"
YSK'de akşam saatlerinde yapılan toplantının ardından çıkan karara HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Garo Paylan, Twitter'dan şöyle tepki gösterdi:
"Taşınacakların tamamı HDP'nin güçlü olduğu sandıklar. AKP anketlerde başaşağı gittikçe HDP'ye saldırmaya devam ediyor.
"Amaç HDP'yi baraj altında bırakmak! Amaç 80 milletvekilini AKP'ye hediye etmek! Unuttukları, vatandaşlarımız bu hesabı gördü. Mutlaka bozacaktır!" (PT)
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *