ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Çin’de 10 bin yıllık çay ormanları, UNESCO dünya mirası listesine girdi

Çin’de 10 bin yıllık çay ormanları, UNESCO dünya mirası listesine girdi
YAYINLAMA: 19 Eylül 2023 / 16.30
GÜNCELLEME: 19 Eylül 2023 / 16.32
Yunnan eyaletinin Pu’er şehrine bağlı Jingmai Dağı’ndaki eski çay ormanlarına ilişkin kültürel manzara, dün akşam Suudi Araistan’ın Riyad kentinde düzenlenen UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin 45. kurulunda Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edildi. Böylece Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Çin mirasının sayısı 57’ye yükselmiş oldu.

Yunnan eyaletinin Pu’er şehrindeki Lancang Lahu Özerk İlçesi’nde yer alan Jingmai Dağı’ndaki eski çay ormanları, deniz seviyesinden 1.250 ila 1.500 metre yüksekte bulunan beş ayrı ormandan oluşuyor. İyi korunmuş bölgede, Blang ve Dai etnik gruplarının yaşadığı dokuz antik köy ve üç koruyucu bariyer ormanı da bulunuyor.
Kültürel miras, 10. yüzyılda Jingmai Dağı’na göç eden ve daha sonra yabani çay ağaçlarını keşfedip evcilleştiren Blang halkının ataları ve yerli Dai halkı tarafından ortaklaşa yaratıldı. 2010 yılında ülkedeki çay temalı dünya kültür mirasının boşluğunun doldurulması hedefiyle, Çin Ulusal Kültürel Miras İdaresi, Jingmai Dağı’ndaki eski çay ormanlarına ilişkin kültürel manzaranın dünya mirası sayılması için UNESCO’ya başvuruda bulunmuştu. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *