Balıkesir’de sanatçı olmak…

YAYINLAMA: 20 Ocak 2015 / 18.00 | GÜNCELLEME: 20 Ocak 2015 / 18.00

Göçmen kuşları bilirsiniz. Sonbahar gelmeyi versin, dahası kış mevsiminin soğuğu kendini gösteri vermesin bakarsınız semada/gökyüzünde kafileler halinde uçan kuş grupları.
Çoğunlukla leylekler, kimi zaman birbiri ardına dizilmiş, bir ip gibi, kimi zaman da havada (V) yapıp kanat çırparak uçar giderler sıcak iklimlere. Balıkçıllar da öyle…
Diğer göçmen kuşlar da…
“-Zorları nedir?”diye sorarsanız, var elbet bir nedeni. Soğuklar tabii ki… Soğuklar başlayınca en önce kırlangıçlar kaçar yörenizden. Ardından diğer göçmen kuşlar.
Sanatçılar da göçmen kuşlar gibi mi acaba?
Çevreme bakıyorum, gittiğim yerlerde araştırıyorum, çoğu sanatçılar hep “Tebdil-i mekânda ferahlık vardır” diyerek büyük kentlere, özellikle de İstanbul’a göçmüşler/göçüyorlar.
Haklılar… Sanatçılar duygusaldır. O nedenle de ılıman/sanatsever ortamları severler. Anadolu’muz “ana” dolu olduğu kadar sanatçılarla da doludur ayrıca. Ama ne yazık ki sanatçılarımız doğdukları illerde “ana” şefkatini/ilgisini bulamayınca bu ortamdan kaçma, sanatsal verimliliklerini sürdürme adına “göçmen kuş” gibi soğuktan ılımana, ilgi alanlarına istemeyerek de olsa gitmek/uçmak durumunda kalırlar.
Neden mi böyle düşünüyorum. Geçen hafta sonunu Balıkesir’de geçirdim. Balıkesir’in nere deyse yarım yüzyılı bulacak günlük gazetesi Yeni Haber’in 48. Kuruluş yıldönümü kutlamalarına çağrılıydım. Trabzon’dan İstanbul’a, oradan aktarmalı olarak İzmir’e uçtum. Sonra aynı gün gece yarısı Balıkesir’e vardım.
Bu yaşta yorulmadım bile… Çünkü Balıkesir’in sıcakkanlı insanlarının ilgi odağındaydım. Bir farklı yön de Türk resim sanatının yaşayan üstatlarından imzasını/adını 1960’lardan tanıdığım Devrim Erbil’le tanışma, sohbet etme mutluluğunu yaşadım. Geçen yıl da ünlü fotoğraf sanatçısı Gültekin Çizgen’le buluşmuştuk.
Balıkesir sanatçısını sahiplenen bir kent… Ve de sanatı seven insanlar.
Yeni Haber gazetesinin 48. Kuruluş yıldönümüne sevgili arkadaşım Esen Balıbek’in çağrısı üzerine gittim ve kaldığım otelde Balıkesirli ressamların -başarılı- ortak sergisini gezme/görme şansını yakaladım. Yeni Haber’in kurucusu, Balıkesir sevdalısı,değerli ağabeyim, gazeteci/yazar Ekrem Balıbek’i anma programına babasının resim öğretmenliğini yapan “Sırrı Özbay’ın Öğrencileri Sergisi”ni de dahil eden Mimar/gazeteci (Yeni Haber sahibi) Esen Balıbek’in bu jesti haklı olarak alkış aldı.
Vefalı olmak bence budur işte.
***
Göçmen kuşlar giderler de gelmezler mi hiç? Terk ederken yaşadıkları soğukluğu zaman içinde giderirseniz niçin geri dönmesinler. Doğa bunu milyon/milyan yıllar yaşıyor. Göçmen kuşlar geliyor-gidiyor.
Bu devam edip gidecek böyle…
Balıkesirliler sanatçılarını baş tacıbildikleri için kentin sanatçıları kışın da olsa, yaz da olsa, dahası her mevsim doğup büyüdükleri kente her vesileyle gelip özlem gideriyor, sevgi ile karşılanıyor o yüzden.
Bu güzel insanlar arasında yaşamak isterdim doğrusu…
Malûm, sanatçılar ilgi bekler, sıcak gönüllerde olmak ister.

Balıkesir’de sanatçı olmak…