Barış süreci kaldığı yerden...

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Barış süreci kaldığı yerden...

Türkiye toplumunun en az yüzde 50’sinin “muhafazakar” olduğunu kabul edilirse, elde edilen seçim sonuçlarına şaşırmazsınız.

Bu muhafazakar yapının tercihi her zaman milliyetçi- muhafazakar partiler olmuştur.

5 aylık kaos döneminin ardından da milliyetçi-muhafazakar kesim AKP’nin adeta güven tazelemesine neden olan sonucu sağlamıştır.

Ben, bundan sonraki süreçte kaos ortamının sona erdiği, HDP ile kalınan yerden barış süreci görüşmelerinin devam edeceği kanısındayım.

                                               ***

Umarım alınan seçim sonucu, hiçbir AKP’liyi şımartmaz, fütursuzlaştırmaz, AKP’ye oy vermeyen diğer yüzde 50’yi “yok sayma” hatasına düşürmez.

Zira, o yüzde 50 memnun olmasa da, istemese de, tasvip etmese de sandıktan çıkan sonuç karşısında boynu kıldan ince bir hassasiyet gösteren ve ona göre davranan yüzde 50’dir.

AKP iktidarının bunun kıymetini bilip anlayarak, ona göre ölçülü, dışlayıcı değil, kucaklayıcı bir tavır içerisine girmesi lazım.

                                               ***

Bu seçim sonucunda da CHP ve MHP’nin bir ders çıkaracağı konusunda bir beklenti içerisine sakın ola ki girmeyesiniz.

CHP ile MHP’nin yenilgisinden dünyadaki herhangi bir insan sorumlu olabilir, ama bu partilerin genel başkanları ve yöneticilerinin zerre kadar kusuru yoktur bilesiniz.

Onlar her ne kadar Recep Tayyip Erdoğan’ı diktatörlükle suçlamakla beraber, kendi CHP ve MHP imparatorluklarında hükümranlıklarını sürdürmeye devam edeceklerdir.

                                               ***

Şu anda ekonomik istikrardan daha önemlisi, istediği oy oranı ile iktidarı elde etmiş olan AKP’nin, “Buzdolabına kaldırdığı” barış süreci görüşmeleri için kapıyı yeniden aralaması ve bu süreci devam ettirmesidir.

7 Haziran’dan bu yana geçen süreci ve düşen oy oranını en iyi değerlendirecek olan partinin HDP olduğunu ise söylemeye bile gerek yok.

Ve mecliste en iyi ve en etkili muhalefeti yapacak olan da yine HDP olacaktır.

                                               ***

Dün arkadaşıma sordum: “AKP yüzde 50 oy aldı, hükümeti kuracak. Bu hükümet 4 yıl seçim olmadan devam eder mi?

Hiç zannetmiyorum” oldu yanıtı...

Yaşadığımız bölgenin koşulları gereği olmalı...

Hiçbir şeyin garantisi yok!

Barış süreci kaldığı yerden...