DEMİRTAŞ AKP'NİN SAVAŞINA ENGEL DİYE Mİ?

YAYINLAMA: 24 Kasım 2015 / 18.00 | GÜNCELLEME: 24 Kasım 2015 / 18.00

HDP Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın aracının kurşun geçirmez arka camına, hem de kafa hizasında bir kurşun izi görülmüş. Demirtaş'ın da içinde olduğu araca muhtemelen susturucu takılı bir suikast silahından ateş edilmiş. Hedef Demirtaş'ı fiziken ortadan kaldırmak ya da HDP'ye gönül vermiş kesimlere üst perdeden bir gözdağı verilmek istenmiş.

1 Kasım seçimlerinde AKP istediği tek başına iktidara sahip oldu. Hatta öncekinden çok vekil sayısına kavuştu. Peki buna rağmen şiddeti yoğunlaştırması ve HDP ye dönük üst düzey bir saldırı planının ortaya konulmasının amacı nedir? Neden Demirtaş?

Demirtaş'a bu saldırı ile akla 1990' lı yılların faili meçhul cinayetlerinin siyasi sorumluları Ağar'ların neden AKP'ye destek verdiklerini getiriyor? Sedat Peker'in miting düzenleyerek Erdoğan'ı sahiplenmesi akla geliyor. Silvan'da duvarlara yazılan yazılar devletin içinde hala nasıl bir çekirdeğin olduğunu akla getiriyor. Erdoğan'ın Ergenekoncularla uzlaşmasını akla getiriyor.

Demirtaşa'a yapılan bu suikast girişimi devletin Kürt Sorununu demokratik yollarla çözmeyeceğinin göstergesidir.

Neden Demirtaş sorusunun cevabında HDP'nin barajı geçerek Erdoğan'ın başkanlık hayallerine darbe vurması önemli yer tutuyor. AKP'nin 1 kasım seçimlerinde HDP'yi baraj altına bırakamamış olması,  AKP'de HDP'nin daha da yıpratılması çabasının devam edeceğini gösteriyor. Çünkü Demirtaş HDP'ye oy veren seçmen açısından güven duyulan bir figürdür. Legal siyasette Kürt siyasal hareketi ilk kez Demirtaş ile sıçrama yapmıştır. Demirtaş’ın kıvrak zekası, mizahi yaklaşımı ve sade dili mevcut siyaset sahnesinde ki liderlerden farklıdır. Bu fark HDP'yi baraj aşıran ve HDP ye katı duran seçmen kesimlerinin önyargılarını yıkan bir faktör durumundadır.

Demirtaş barışın dilini konuşan bunda ısrar eden bir siyasetçidir. Demirtaş'ın ve HDP'nin barış siyasetinde ısrarı, AKP'nin savaş konseptinin deşifre edilmesini sağlıyor. Daha önce Demirtaş'ın evinin kapısına kadar giden ama başarısız olan suikast girişimi, bu sefer aracına ateş edilerek sürdürülmesi, AKP'nin savaş konseptinin sürdürülebilir olmasında Demirtaş faktörünün nasıl bir engel oluşturduğunu gösteriyor.

Ama o savaş konseptini planlayan devlet aklının hesap edemediği şudur. Demirtaş'ın fiziken ortadan kaldırılması bu ülkede barışın ve bir arada yaşama zeminin tamamen ortadan kaldırılmasının nedeni olur.

Ahmet Türk'ün geçmişte vurguladığı bir şeyi hatırlamak gerekir. Bugün barış için müzakere edilecek son kuşak bizleriz demişti Ahmet Türk devlete seslenerek. Ki Ahmet Türk'ün bu sözü bugün hendeklerle şehir savaşı sürdürmek isteyen gençlerin varlığını düşünürsek haklı çıkıyor.

O nedenle devlete yön veren aklın bu savaş konseptinden vaz geçmesi gerekir. HDP'ye ve HDP'li siyasetçilere dönük saldırılar Kürtler arasında duygusal kopştan fiili kopuşa dönüşmüştür. Devlet, AKP, Erdoğan bu gerçeği göremeyecek kadar kör bir politika yürüterek ülkenin geleceğini yok ettiklerinin farkına varamazlarsa Ortadoğu’da ki fiili durumlar yaratan Kürtler burada da yeni bir zemine kavuşacaklar. Bu zemini yaratan da AKP'nin savaş konsepti olacaktır. Böyle biline.

Celal DENİZ

 

 

DEMİRTAŞ AKP'NİN SAVAŞINA ENGEL DİYE Mİ?