Şimdi onlara sahip çıkma sırası bizde

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Erol Önderoğlu’nun, bianet’te benimle ilgili yaptığı ilk haber 30 Kasım 2007 tarihini taşıyor.

Gaziantepli emekli Ağır Ceza Hakimi Zekeriya Dilsizoğlu, “Her 10 cinayetin 9’unda kadın parmağı var” şeklindeki sözlerini eleştirdiğim için, hakkımda rekor bir tazminat davası açmıştı. 100 Bin (O zaman milyardı) lira.

Eşi ve oğlu ile İstanbul’da özel bir hukuk bürosu işleten emekli hakimin hakkımdaki rekor tazminat davasına ilk günden itibaren ilgi gösteren, her duruşma günü arayıp, gelişmeleri haber yapan, olayı bianet aracılığı ile Türkiye’nin gündemin taşıyan Erol Önderoğlu oldu..

Erol Bey, son 10 yılda yargılandığım diğer davaları da takip ederek, bana her zaman destek verdi. Yıllardır bianet’te yargılanan gazetecilerin çetelesini tuttu. Bianet ve Hrant Dink Vakfı’nın bir çok toplantısına onun kanalıyla davet edildim.

                                   ***

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı, Erol Önderoğlu, gazeteci ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Türkiye Temsilcisi ve Yazar Ahmet Nesin, Özgür Gündem’e Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni oldukları için, ‘terör örgütü propagandası yapmak’tan tutuklandılar.

Şebnem Korur Fincancı ifadesinde, "Bizim olanlardan haberdar olma hakkımız vardır. Bunu sağlayan basına da borcumuz vardır. Ben de bu amaçla arkadaşlara destek olmuştum" dedi.

Nesin, suç konusu yazılarda herhangi bir terör örgütü propagandası görmediğini belirtti. Önderoğlu ise, 21 yıldır gazetecilik yaptığını belirterek, "10 binin üzerinde habere imza attım. Bugüne kadar hakkımda açılmış ilk soruşturma budur. AİHM, Anayasa Mahkemesi ve yerel içtihatlar ışığında yaptığımızın mesleki bir dayanışma ve medya özgürlüğüne sahip çıkma olması itibariyle tutuklanmamayı istiyorum” dedi.

                                   ***

Türkiye son 30 yılın en zor ve endişe verici bir döneminden geçiyor.

Gazeteciler mesleklerini yaptıkları ve dayanışma örneği sergiledikleri için, terör örgütüne destek vermekle veya vatan hainliği ile suçlanıyor.

Yarın kimin, neden tutuklanacağı belli değil.

İnanılmaz bir baskı süreci yaşanıyor.

                                               ***

Erol Önderoğlu, 1996'dan beri Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Türkiye muhabiri ve temsilcisi olarak çalışıyor.

1999'dan beri İPS İletişim Vakfı'nın projesi olan bianet sitesinde, Hukuki Destek Masası Koordinatörü, ifade özgürlüğü editörü ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Halen bianet'te Medya Gözlem Raporları'nı hazırlıyor.

Ve gerçekten iyi bir gazeteci.

Sosyal medyada tutuklamalara tepki ve serbest bırakılmaları için yoğun bir kampanya yürütülüyor.

 Sevgili Erol Onderoglu gazetecilerin yüz akıdır. Serbest bırakılmalıdır” demiş biri..

Bir diğeri, “Erol Önderoğlu, tüm gazetecilerin, her zaman yanındaydı” diye not düşmüş...

                                   ***

Dün, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un, Erol Önderoğlu’nun derhal serbest bırakılmasını istemesi dikkat çekiciydi.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire ile görüşen Ban Ki-moon, Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin’in tutuklanmasının “büyük endişe yarattığı”nı ifade etmiş.

Ban Ki-moon, Önderoğlu’nun derhal serbest bırakılması gerektiğini söylemiş.

Yargının bu kadar siyasallaştığı bir ülkeden endişe etmemek mümkün mü?

                                  

                                              

 

 

                                                          

 

 

Şimdi onlara sahip çıkma sırası bizde