Terör Devleti İsrail ile Anlaştınsa ..

YAYINLAMA: 01 Temmuz 2016 / 20.00 | GÜNCELLEME: 01 Temmuz 2016 / 20.00

Atatürk Hava alanında İŞİD tarafından gerçekleştirilen patlama ülkenin gündemini değiştirmeye aday görünüyor. Bu vahim saldırıyı kınamak hatta sert tepki vermek gereklidir. Ancak Türkiye'nin dış politikası açısından önemli sayılan İsrail ile anlaşma ve Rusya'dan düşürülen uçak nedeniyle özür dilenmesi oldukça önemlidir. Ve üzerinde konuşulması gereklidir. Bu anlamda terörün bu gündemi unutturmasına izin verilmemelidir.

Türkiye İsrail ile son üç yıldır yaptığı görüşmelerde sona geldi ve hem İsrail'den hem de Türkiye'den aynı anda açıklamalar geldi. Karşılıklı aynı anda yapılan anlaşmalar aynı içerikte olmasa da Türkiye kamuoyuna bir zafer edasında sunulmaya çalışıldı bu antlaşma.

Bilindiği üzere 31 Mayıs 2010 tarihinde Mavi Marmara gemisi İnsani Yardım Vakfının organizasyonunda Gazze'ye yardım götürüyordu. Uluslararası sularda İsrail'li askerler gemiye çıkarak bazı insanların ölümüne sebep olacak bir saldırı gerçekleştirmiş, geminin Gazze'ye gidişi durdurulmuştu. Peki İsrail neden bu geminin Gazze'ye girişine engel olmuştu? İsrail gemide ki yardım malzemelerinin Aşdod limanında kontrolünden sonra Gazze'ye sevkine izin verileceğini söylemesine rağmen İYH İsrail'in bu kontrol talebini ret etmişti. İsrail'de Gazze ablukasını kırmaya dönük bu girişime silahlı saldırı ile dur demişti.

Cumhurbaşkanı o dönemde iç kamuoyunu tahkime dönük ''eyyy'' diye başlayan diplomatik olmayan dille yaptığı konuşmada ''“Eski Türkiye geride kaldı. Boynunu büken, gündemi belirlenen, özür dileyen Türkiye artık geride kaldı.” diyordu. Van Munit diye 2009 da başlayan süreç Mavi Marmara olayıyla İsrail ile siyasi gerginliklerin iyice artmasını sağladı. AKP bu süreci iç kamuoyunun tahkim edilmesinde kullandı. Güçlü Türkiye Güçlü lider algısı güçlendirilmeye çalışıldı. Ancak ekonomik ilişkiler, askeri işbirlikleri bu siyasal gerginliklerden pek etkilenmedi.

Suriye'de ki iç çatışmalarda taraf olan Türkiye, kendi çözüm sürecini de yok eden yeni bir politikayı devreye koydu. Bu politika Rusya ile gerginliği, Mısır ile ilişkilerin darbelenmesini ve dış politikada sıfır sorundan sıfır komşu sürecini getirdi.

Yalnızlaşan Türkiye bunun hem siyasi hem ekonomik faturalarını ödedi ve ödemeye hala devam ediyor. İşte bu süreçte Kasımpaşalı edasıyla iç siyasette güçlü lider algısını yerleştirmeye çalışan Erdoğan ve emanetçi başbakan birden bire İsrail ile bir anlaşmayı müjdeledi. Rusya'dan uçak düşürme nedeni ile ''af'' dilendi.

İsrail ile antlaşma Türkiye'ye ne getiriyor? Havuz medyasına göre ''herkes memnun''. Gerçekten öyle mi? Türkiye bu antlaşma ile ne kazandı ne kaybetti? 

Öncelikle söylemek gerekir ki her antlaşma çatışmadan gerginlikten daha değerlidir. Ancak Türkiye bu antlaşma ile İsrail'in en başta Gazze'ye ablukasını resmen tanımış oldu.

Antlaşma her şekilde İsrail'in istediklerinin kabulü ile sonuçlanmış. Mesela Mavi Marmara'nın amacı neydi? Gazze'de ki ablukayı delmek

İsrail ne önermişti o zaman? İsrail, Mavi Marmara’ya taşıdığı yardım malzemelerini Aşdod’a indirmesi ve izin verilecek malzemelerin Gazze’ye aktarılmasını teklif etmişti

Türkiye ne yapmıştı? Bu teklifi ret etmişti. İsrail'de saldırmıştı.

Şimdi ne olacak yine yapılacak insani yardımlar Aşdod'a inecek. İsrail'in izin verdiği malzemeler Gazze'ye ulaştırılacak. Bu antlaşma maddesine göre yardımlar Asdod limanına inecekse abluka devam edecek ve Türkiye İsrail'in resmen ablukasını kabullenmiş olacak.

Türkiye İsrail'in Mavi Marmara saldırısı için tazminat ödemesini istemişti. İsrail bir vakıfa ya da insani yardım fonuna para transfer edecek. Bu paralar ölenlerin ailelerine verilecek. Burada da İsrail tazminat yerine insani yardım modunda bir para ödemesi gerçekleştiriliyor. Çünkü Tazminat olsa saldırıda İsrail'in haksızlığı kabullenilmiş olacak.

İsrail ile Türkiye NATO ve BM gibi uluslararası platformlarda birbirinin çıkarına zarar verecek ilişkilerden geri duracak. Bu antlaşma ile Türkiye Filistin'in taleplerine destek veremeyecek.

Diğer antlaşma maddeleri de incelendiğinde ekonomik olarak İsrail'in lehine gerçekleşecek maddelerdir. İsrail Doğalgazının geçişi gibi. 

Dün İsrail karşıtlığını iç siyasette pazarlayanlar şimdi İsrail ile antlaşmayı bir başarı gibi pazarlamaya başladılar. Hatta havuz medyası dünkü manşetlerini unutmuşçasına antlaşmayı allayıp pullayıp sunmaya çalışıyor. Omurgasızlığın örneklerini sergiliyorlar.

İç siyasette yapılan hot zot seslenişlerle bir süreliğine siyaset yapılabilir. Ancak dış politika Kasımpaşalı efelenmelerini kabul etmez. Nitekim Rusya'ya, İsrail ve ABD ye üst perdeden konuşan bir dil, uzun sürmeden yeniden diyalog kanalları aramak durumunda kaldı. Bundan bir başka şekilde ders çıkarmak mümkündür. O da bugün son teröristte kalmayıncaya kadar savaş sözleri de bir gün miadını dolduracaktır. Terörist dediğin İsrail ile nasıl anlaşıldıysa yarın Terörist dediğin PKK ile de anlaşmak mümkündür. 

Celal DENİZ

 

Terör Devleti İsrail ile Anlaştınsa ..