ANTEP MARKA KENT ÖYLE Mİ?

YAYINLAMA: 18 Ekim 2016 / 20.00 | GÜNCELLEME: 18 Ekim 2016 / 20.00

Gaziantep'te bir günde iki hücre evinde canlı bombalar kendilerini patlattı, polisin operasyon yaptığı bazı hücre evlerinde de polis kapıyı patlatarak operasyonunu sürdürdü. Ardı ardına yapılan bu operasyonların sonucunda 3 polis yaşamını yitirdi 8 de yaralı olduğu açıklandı.
İŞİD militanlarının hedefi olarak polis HDP etkinliklerini ve Alevi Kültür Derneği olduğunu açıkladı.
Geçtiğimiz günlerde CHP milletvekili Gökhan Günaydın Gaziantep'te İŞİD mahalleleri var diye bir iddiada bulununca Büyükşehir Belediye başkanı Fatma Şahin bu iddiaya itiraz etmiş ve ''Ben bu şehirde kalıyorum ve böyle bir mahalle görmedim. Gitmediğim mahalle yok. Hemen hemen her gün Gaziantep'te mahallelerini geziyorum. Benim şehrimde IŞİD mahallesi yoktur. Eğer böyle bir mahalle vardır diyorsanız, buyurun yarın gelin birlikte görelim" ifadelerini kullanmıştı.
Daha önce HDP Gaziantep milletvekili Mahmut Toğrul'da ''IŞİD’in dünyaya açılan bölgesi Antep’tir. Azez Cerablus arasındaki bölgedir. Bu bölgeyi kapattığımızda IŞİD’in hava alması mümkün değildir. Biz defalarca söyledik, dünyanın birçok yerinde IŞİD’e katılmak isteyenler gelip Antep’te toplanıp geçiyor. Suriye’de savaşıyor ve sonra dönüp Türkiye’de kendilerini patlatıyorlar. Azez-Cerablus hattı kapanırsa temas kesildiğinde ve Türkiye içindeki IŞİD’çilerin Suriye’dekilerle teması kesildiğinde kendisini patlatmak dışında bir şey bilmeyen bu çetenin Antep için çok tehlike yaratacağını söylemeye çalıştık. Fakat dinletemedik. '' türü uyarıları defalarca mecliste yaptı.
Evet ne oluyor da Antep İŞİD'lilerin yuvalandığı, örgütlendiği, kendine taban bulduğu bir kent haline geldi, getirildi? Sorulması gereken soru sanırım budur.
Önce bir gerçeği tespit etmekle bu sorunun cevabını arayabiliriz. Antep madalyonun iki yüzü gibi iki farklı yüzü içinde barındırır.
Birincisi Valisinden, Belediye başkanına, Sanayi ve Ticaret odalarından Ortak akıl platformlarına kadar kentin görünür yüzleri ve bunların göstermek istedikleri bir kent vardır. Onun adı Marka Kent Gaziantep.
Antep nesiyle marka derseniz bir çırpıda sayılır size. Baklavası, fıstığı, Sanayisi, İhracatı, Üniversiteleri diye sıralanır. Ama bu sıralamada Antep'in eğitim durumundan söz edilmez nedense. Trafiğinden söz edilmez. Yoksul varoşlarından söz edilmez. İnsani yaşam koşullarına sahiplikten söz edilmez. Ama marka kent diye lanse edilir Antep.
Antep'in ikinci yüzü ise gerçek yüzüdür. Yönetici elit bunların görülmesini duyulmasını ve bilinmesini istemez. İstemediği içindir ki Antep'in gecekondu bölgelerinin etrafı TOKİ eliyle yüksek binalarla çevrelenmek istenir. Havaalanından gelirken Marka kent diye gelen misafirler bu görüntüleri görmesin diye.
Oysa o gizlenmek istenen mahallelerde yoksulluk diz boyudur. İşsizlikten kahveler gündüz saatlerinde doludur. Bunlar değil sadece gizlenen. Esas sorun eğitimsiz bir kuşak yetişiyor Antep'te. 1970'li yılların bile gerisinde bir eğitim düzeyine sahiptir bugün Antep.
Dindar nesil yetiştireceğiz diye eğitim sisteminden bilimsel dersleri, felsefeyi yok edenler şöyle Antep'in Sokaklarını geceleri bir kez gezsinler. Ne görecekler? Söyleyeyim bütün gecekondu mahallelerinde uyuşturucu satan, kullanan gençler görecekler. İlkokul kapılarında bile uyuşturucu satıldığını bilmez mi Marka kent diye övünüp duran kent yöneticileri. Kahvelerde çay ocağından, büfelere uyuşturucu dağıtımı yapıldığını bilmeyen var mı Antep'te de bu ilin valisi, emniyet müdürü, milletvekilleri ve belediye başkanları bunlardan habersiz kalsın.
Ama Antep bilinçli olarak ortak akıl ile demografik yapısı da, kültürel dokusu da bozuldu. Bugün özellikle Gecekondu semtlerinin ağırlıklı nüfus yapısı Kürtlerdir. Kürtlerin yaşadığı bu mahallelerde uyuşturucu kullanımının arttırılması sanki isteniyor gibi. Kürt mahallelerinde siyasal olarak bir araya gelip örgütlenen gençler anında tutuklanırken, fişlenirken uyuşturucu satanlarda, kullananlarda aynı akıbete nedense uğramıyorlar. Neden?
Eğitim düzeyinin düşük, uyuşturucu alışkanlığının gençler arasında yüksek olduğu bir kentte İŞİD neden kendine taban buluyor sorusunun cevabı bulunmaz mı?
Bugün Antep ne baklavasıyla ne de sanayisi ile markadır. Antep İŞİD militanları ile bir marka haline getirilmiştir. Türkiye'de nerede canlı bomba patlatılırsa patlatılsın mutlaka bir ucu Antep ile ilişkilendiriliyor.
Bu gerçeği görerek İŞİD ile kendi kentlerinde savaşmayan AKP iktidarı, Suriye'de Musul'da İŞİD ile mücadeleye gitmek istemektedir. Dimyata pirince giderken evde ki bulgurdan olmakta haberi yok. Antep huzursuz. Antep güvensiz. Antep kayıp şehir.
Antep Marka Kentmiş breh breh breh.
Celal DENİZ


ANTEP MARKA KENT ÖYLE Mİ?