TEBRİZ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Tebriz : İran’ın dördüncü büyük şehridir. Sanayi gelişimi açısından Tahran’dan sonra ikinci şehridir. Nüfusu 2,5 milyondur. Konuşulan dil Azerice’dir. Tebriz, İran’da ilklerin şehri olarak anılmaktadır. İlk matbaa, ilk okul, şehir içi tramvay, iletişim merkezi, ilk elektrik üretim merkezi, ilk belediye ve ilk jandarma teşkilatı burada kurulmuştur. Aynı zamanda, Mevlana’nın hocası Şems-i Tebrizi 1185 yılında burada doğmuştur. Yemeklerde porsiyonlar oldukça fazladır. Tebriz Köftesi geleneksel bir yemektir. Kebabın yanındaki pilav safranlıdır.
İran’a ilişkin genel bilgiler; Sadece cuma günü resmi tatil, otobüslerin ön bölümü erkeklere arka bölümü kadınlara ait (otobüs içine bölümleriayıran bir demir var.), sarı renkli olan ve üzerinde taksi yazanlar ve iş çıkışı kendi özel aracını korsan olarak taksi olarak kullananlar, her türlü alışveriş veya seyahatte mutlaka pazarlık yapılır, 100 TL’sı 105 İran Tümeni, Mazot 50 kuruş benzin 1 lira, gerek Khoy (Hoy diye okunur),İran’la aramızda 1,5 saat farkı var, yol ve su kenarlarında piknik yapamayı ve mangalı seviyorlar, şehirlerarası otobüsler 25 kişilik ve koltuklar yatak olabiliyor, paraya “pul” diyorlar, yollarda bol bol Türkçe tabela görebilirsiniz ( Türk Oğlan Lokantası, Tır Parkı Hizmet ve Olanakları Karmakarışık gibi.), trafikde kim kime dum duma, paraları bol sıfırlı, günelik hayat içinde kadın erkek içiçe, parklarda ve müze bahçelerinde flört eden birçok çift görebilirsiniz, ezan günde 3 vakit okunuyor ve ben 6 gün boyunca ezan sesi duymadım.

Tebriz’de görülecek yerler
Şairler Mezarlığı : Adından da anlaşılağı üzere burası İran'da yaşamış şair ve yazarların mezarlığı imiş. Dünyada başka bir örneğinin olmadığı söyleniyor.
Kuran Müzesi : Müzede, nadide el yazması Kuran-ı Kerimler ve hat sanatının örnekleri sergilenmektedir
Elişah Arkı : Tebriz Kalesi olarak adlandırılmaktadır.
Azerbaycan Müzesi : Müze 1957 yılında kurulmuştur. Kapısında iki taş koyun heykeli bulunmaktadır.
Mavi Cami : Tebriz’in sembollerinden biridir. Karakoyunlular dönemine aittir
Ulu Cami : Burası: 1.yüzyılda yapılmıştır ve sekiz köşeli sütunlar üzerinde inşa edilmiş oda ve bölümlerden oluşmaktadır. Caminin en önemli özelliği: İran İslam devriminin ateşlendiği ve geliştiği en önemli yer olarak bilinmektedir.
Gacar Müzesi : Büyük bir bahçenin ortasında ve 2 katlıdır. Kaçar hanedanıyla ilgili nadide ev ve süs eşyaları bulunmaktadır.
Elgölü Parkı : İslam devrimden önce, burası Şah’ın babası tarafından yaptırılmıştır ve o yüzden “Şah Gölü” olarak da bilinmektedir. 55 bin metre karelik bir alanı kapsamaktadır..
Mimarlık Fakültesi : Fakülte binası Kaçar Hanedanlığı ddönemine aittir. Halen Mimarlık Fakültesi olarak kullanılmaktadır.
Yangın Kulesi : 1917 yılında bu kule yapılmış ve 23 metre yüksekliğindedir.
Tebriz Belediye Binası (Saat Kulesi) : İran’ın ilk belediye binasıdır.
Kapalı Çarşı : 2011 yılında dünyanın en büyük kapalı çarşısı olarak Unesco tarafından tarihi eserler listesine alınmıştır. Dördüncü hicri yüz yılına aittir. Çarşıda farklı arastalar, koridorlar, dükkanlar, camiler ve hamamlardan oluşmaktadır. Çarşının kapladığı alan 1 km’dir.
Kendovan : İran’ın kapadokyası olarak adlandırılmaktadır. Tebriz’e 1 saat uzaklıktadır.Burası aynı zamanda insanların yaşadığı bir köydür.
Bize hem çok yakın hem çok uzak bir yer görmek istiyorsanız, Tebriz görülmeye değer.


TEBRİZ