İsabetli bir karar
Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk ve yeni kabinesi açıklandı. Bana göre kabinede en dikkat çekici isim ise, Milli Eğitim Bakanlığı’na getirilen Prof. Dr. Ziya Selçuk oldu.
Eğitim camiasının içinde oldukça fazla yer bulan bu ismin, Türkiye’nin eğitim sistemindeki birçok sorunun çözümüne yönelik mantıklı adımlar atıp, sorunlara yönelik daha isabetli kararlar alacağı kanısındayım. Çünkü bir yerde herhangi bir sorun veya aksaklık varsa eğer, o sorunu en iyi çözebilecek olan, tamamen aynı sorunun içinden gelecek olan kişidir aynı zamanda. Ve Ziya Selçuk da bu koşulları fazlası ile sağlıyor diye düşünüyorum.
Birçok özel eğitim ve öğretimin kuruluşunda da yer alan Prof. Dr. Ziya Selçuk, aynı zamanda Eski Talim ve Terbiye Kurulu’nun da Başkanıydı. Hacettepe Üniversitesi’nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında ise doktorasını tamamlayan bu ismin MEB’e getirilmesi, gayet yerinde ve sağlıklı bir karar oldu kesinlikle.
Eğitim alanında uzman Prof. Dr. Ziya Selçuk daha ilk konuşmasında pek çok önemli ayrıntıya da değinerek çoğu kişinin yoğun ilgi ve takdirini topladı şimdiden.
Konuşmasının en beğendiğim ve en çok ilgimi çeken kısmı ise, "Öğretmenliği birine bir şey öğretmek zannediyorlar. Öğretmenlik bir insanın kendi öğrenme yolculuğudur, kendi olgunlaşma serüvenidir. Öğretmen kendi olgunlaşırsa çocuğa bir faydası olur" ifadelerini kullanması oldu.
Bir ülkenin geleceğine yön verme gibi bir görevi olan eğitimde, her şeyden önce doğru kararlar almak ve bu kararları, günün ve geleceğin tüm koşullarını da göz önünde bulundurarak uygulamak çok önemlidir. Ve aslında, konu eğitim ve öğretim sorunu olunca, bu herhangi bir siyasi parti veya herhangi bir kuruluşun değil, o toplumun tüm bireylerinin tek tek sorunu olmalıdır. Olmalıdır ki, en ideal çözümlere, ortak bir akıl ile ulaşılabilsin. O yüzden, özellikle eğitim gibi mühim bir soruna siyasi görüş ve düşünce dışında yaklaşıp, konunun uzmanlarınca çözüm aranması gerekir.
Dünyanın hiçbir yerinde mükemmel yani dört dörtlük bir eğitim sistemi yok aslında baktığımızda fakat diğer birçok ülkeye göre oldukça geride olmakla birlikte, eğitim sistemimizde yıllarca çözüm bekleyen sorunlar olduğu da inkâr edilemez bir gerçektir ne yazık ki.
Açıklamasında, "Bunun ne kadar zor bir görev olduğunun farkındayız. Bu zor görevin de şahsi bir mesele olmadığının, bireysel bir iş olmadığının, bunun bir ekip işi olduğunun, bunun bir millet ödevi olduğunun farkındayız. Dolayısıyla bizim önümüzde çok uzun ve zorlu bir yol var ve bunun için bilimin, aklın ışığında elimizden gelen bütün gayreti ekibimizle göstereceğiz." İfadelerine de yer veren Ziya Selçuk, umarım beklentileri karşılar ve sistemi mümkün olan en ideal seviyeye çıkartır. Kendisine yeni dönemde, yeni görevinde başarılar diliyorum.