BODRUM

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bodrum, Ege Bölgesi’ndeki Muğla iline bağlı ilçelerinden biridir. Beyaz kireç kaplı taş evleri ve çivit mavisi kapı-pencereleri, belde ve koylarıyla meşhurdur.
Dünyanın 7 harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi Bodrum'dadır. Tarihin babası diye tabir edilen Heredot, Osmanlı amirali Turgut Reis, şair Neyzen Tevfik ve müziğin sanat güneşi Zeki Müren bodrumludur. Bodrum sadece ülkemizin değil dünyanın en ünlü tatil beldelerinden birisidir.
Bodrumun beldeleri:
Bitez, Göltürkbükü, Gümüşlük, Gündoğan, Konacık, Mumcular, Ortakent, Yahşi, Turgutreis, Yalı, Yalıkavak
Bodrumun köyleri:
Akyarlar, Bahçeyakası, Çamlık, Çömlekçi, Dağbelen, Dereköy, Gökpınar, Gürece, Güvercinlik, İslamhaneleri, Kemer, Kumköy, Mazıköy, Peksimet, Pınarlıbelen, Tepecik, Sazköy, Yakaköy, Yeniköy.

Gezilecek Yerler

Kale
15. yy’da Rodos Şövalyeleri’nin toplanma yeri olan kale, günümüzde Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Antik Tiyatro
Anadolu’nun en eski tiyatrolarından birdir. Halikarnas’tan günümüze gelen önemli yapılardan biri de, Mausolos dönemine inşa edilen antik tiyatrodur. 13.000 kişi kapasitelidir.

Halikarnas Mozolesi
Dünyanın yedi harikasından biridir. 1034’deki depreminde yıkılmıştır. Kalıntıları Bodrum Kalesi yapımında kullanılmıştır. Birçok eser 1856’da Arkeolog C. Newton tarafından İngiliz British Museum’a kaçırılmıştır.

Zeki Müren Müzesi
Türk Sanat Müziği’nin Sanat Güneşi olarak anılan Zeki Müren’in Bodrum’da yaşadığı evi, ölümden sonra Temmuz 2000’den sonra müze olarak ziyarete açılmıştır.

Deniz Müzesi
2011’den beri hizmet veren müzede Bodrum tipi tekneleri, nakliye ve gezi tekne modelleri, deniz kabukları, çeşitli belgeler sergilenmektedir. Ayrıca Halikarnas Balıkçısı için bir bölüm ve Hasan Güleşçi’nin deniz kabukları ve pul koleksiyonu bulunmaktadır.

Halikarnas Balıkçısı Müzesi
Cevat Şakir Kabaağaçlı veya bilinen adıyla Halikarnas Balıkçısı, Bodrum’a olan aşkı ile tanınan roman ve hikaye yazarıdır. 1890’da Girit’te doğdu ve 13 Ekim 1973’de İzmir’de yaşamını yitirdi. Vasiyeti üzerine Bodrum’da toprağa verilmiştir. Mezarı Gümbet’teki Türbe Tepesi’nde Halikarnas Balıkçı Müzesi’nin bahçesinde yer almaktadır. Bodrum’un antik çağlardaki Halikarnanos’tan esinlenerek Halikarnas Balıkçısı adını kullanmıştır. Bodrum’uBodrum yapan insanlardan birisidir, Halikarnas Balıkçısı.

Gümüşlük
İlçenin en sakin ve güzel koylarından birdir. Belde Mindos Antik Kenti üzerine kurulmuştur.
Halikarnas Balıkçısı’nın bir yazısında dediği gibi, "Merhaba! Yokuş başına geldiğinde Bodrum'u göreceksin, sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin. Senden öncekiler de böyleydiler, akıllarını hep Bodrum'da bırakıp gittiler"





BODRUM