Çalan boğa

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Çalan boğa davranışı sergileyenler kendilerini hırsız saymıyor. Vazgeçemedikleri, başkalarının hakkını kısa yoldan kendine çevirmek veya kendi hakkından daha fazlasını istemek alışkanlıkları var.

Çalan boğa davranışı kendi içinde alt gruplara ayrılıyor.

Sabun kalıbı... Her yerde bol rastlanan ama sabun kalıbı gibi vıcık vıcık elden kaçarak bir türlü yakalanmayan ve neden bilinmez birileri tarafından bilinçli olarak yakalanamayan kişi ve sanal piramitlerdir. Bunları iyi biliriz, tanıdıktır, adları boy boy resimleri yayınlanır fakat ne hikmetse gizli ellerce korundukları için yaptıkları ne ispat edilir ne de ispatlanmaya uğraşılır. 

Kaşar... Azılı çalan boğa adıyla da bilinir. Yakalanınca yaptıklarının iki mislini yapar; sicilleri kabarıktır; alenen meydan okur. Tek gözü kör vatandaş sarhoş araba kullanırken yakalanır; para cezası verilir. Birkaç ay sonra gene yakalanır, gene para cezası verilir. Adamın ehliyeti yoktur ki el koyasın!!! Kuruluş pislik içine gıda üretimi yapar, ceza kesersin, utanmadan aynı pislikte üretim yaparken gene yakalanır, muhabirleri kovar - “Siz de hep beni yakalıyorsunuz! Başka kapıya gidin!”   

Potansiyel suçlu... Çalmaya istekli olup, yakalanmaktan çekinen, çalmayı beceremeyip çalanlara kızan kişidir veya piramittir. Potansiyellik resmi bir sıfat haline gelmiştir. Devletin bir vesile ile vergi numarası verme numarasını icat ettiğinde gayrimenkul ve araç alış verişi için mecburen yakalanan kişilere verdiği adın Potansiyel vergi mükellefi olduğunu unutmayalım. Potansiyel sözcüğü dilimize Fransızcadan alıntıdır ve varlığı gücü henüz ortaya çıkmamış ama her an çıkabilir olan durum, gizli güç anlamına gelir. Şu her an ortaya çıkabilecek olup ta son 75 yıldır bir türlü “Ortaya çıkmayanlar bir meydana çıksa da ortalıkta canından bezmişler bir nefes alsa” demek geliyor insanın içinden.

Yakalanan ve teşhir edilen... En gariban boğa türüdür. Esnaf çapında, küçük iş yapar, hemen yakalanır, teşhir edilir, el güne, konu komşuya karşı rezil rüsva olur ama kısa sürede aklanır, paklanır.

Ben şahsen kendimi çalan boğalardan sakınıyorum.

Çalan boğa