Başarı uzun solukludur

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Yaşlı Pablo Picasso İspanya’da bir kafeye geldi ve koltuğa oturdu. Serin ilkbahar rüzgarı yanaklarını okşuyordu. Yanına sipariş için gelen garsondan bir kahve istedi. Garson kahveyi getirirken o da eline aldığı peçeteye bir şeyler çizmeye başladı. İçinden geldiği gibi, herhangi bir sınırlama olmadan, neşe içinde peçeteye duygularını yansıtıyordu. Mutlu ve huzurluydu.

 

Yanaklarında tatlı bir tebessüm vardı. Peçeteye harika bir kübik resim çizdi. Yan tarafta oturan bir kadın da hayranlıkla onu izliyordu. Picasso kahvesini içti. Artık gitme vakti gelmişti. Elindeki peçeteyi çöpe atmak için buruşturdu. Tam çöpe atacakken, yanındaki kadın “Bir dakika bekler misin?” dedi. “O resmi bana verebilir misin? İstersen sana para da verebilirim

 

Picasso, “Neden olmasın? Elbette verebilirim. Fiyatı 20 bin dolar” dedi. Kadın bu cevap karşısında şok oldu. Şaşkınlıkla, “Ne! İki dakikada çizdin?”.

Picasso “Hayır, yanılıyorsunuz Hanımefendi” dedi. “Bu resmi çizmek tam 60 yılımı aldı” Peçeteyi katlayıp cebine koydu ve kafeden çıkıp gitti.

Başarı uzun solukludur. Çoğu zaman kitaplarımızı okuyan okuyucularımız “Hocam, bu kitapları keşke 20 sene önce yazsaydınız. Bizim gibi binlerce insan faydalanırdı” der.

 

Ben de “20 sene önce kitap yazmak için hazır değildik. O zamanlar kendimizi kitap yazmaya hazırlıyorduk. İçimizi güzelliklerle donatıyorduk” derim.

Bir kitabı 30-40 yıllık deneyimle yazabilirsiniz. İki kitap okuyup üçüncüsünde yazarlığa kalkışırsanız, kalıcı başarıya ulaşmanız çok zordur. İyi bir usta, yazar, psikolog, hekim olmak, deneyim ve tecrübe ister.

Yeni mezun olmuş bir meslektaşımız bizi hayranlıkla izler. “20-25 sene sonra sen de bizim gibi olabilirsin” derim.

 

Eğer başarılı olmak istiyorsanız ilk yatırımı kendinize yapacaksınız. Okuyacaksınız, araştıracaksınız, deneyeceksiniz, hata yapacaksınız.

Yıllar içinde kendinize yaptığınız yatırım meyvesini verecektir.

Bir doktor size reçete yazıyorsa bu 30 yıllık bir eğitimin, deneyimin, tecrübenin sonucudur.

 

Başarı emek ister, deneyim ister, tecrübe ister. Picasso bir günde başarılı olmadı. Acaba hayatı boyunca kaç bin resim çizdi?

Milyonlarca resim çizeceksiniz.

100 metre kısa mesafe koşusunda dünya şampiyonu olmak istiyorsanız öncesinde binlerce kilometre koşarak antrenman yapmalısınız.

Geri planda binlerce kilometre koşmazsanız, 100 metre kısa mesafe koşusunda şampiyon olamazsınız.

Başarı uzun solukludur