Ben buyum diyebilmek

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Ünlü mistik Bodhidharma Çin ülkesine Hindistan’dan geliyordu. Bodhidharma daha Çin’e ulaşmadan ünü ulaşmıştı. O ermiş bir kişiydi. O dönemin Çin hükümdarı Wu ermiş, aydınlanmış kişilere çok değer veriyordu. Bunun için adamları ile beraber Bodhidharma’yı sınırda karşıladı.

 

Bodhidharma karşıdan gelirken bütün karşılama heyetinin ağzı açık kalmıştı. Çünkü ünlü mistik ayakkabısının birisini başının üstüne koymuş diğerini de ayağına geçirmişti. Bu adamın tuhaf birisi olduğunu duymuşlardı ama bu kadarı da çok fazlaydı. Kral bu durumdan çok rahatsız oldu.

 

Saraylılar da rahatsız olmuştu. Ama ne olursa olsun o bir misafirdi. Bunun için ona “hoş geldin” denilmesi ve ağırlanması gerekiyordu. Hem başka insanların yanında ona bir şeyler söylemek de hoş olmazdı. Bunun için kral Bodhidharma’nın odasına çekilmesini bekledi. Herkes gidince kral “Lütfen bana söyle” dedi. “Neden kendini soytarı yerine koyuyorsun? Neden ayakkabılarından birisini başında taşıyorsun? Bodhidharma gülerek “Çünkü ben kendime gülebiliyorum” dedi. “Sana gerçekliğimi göstermek istedim. Ben böyle bir adamım. Benim için başım ayaklarımdan daha önemli değil. Benim için ikisi de aynı. Yükseklik ve alçaklık kayboldu. Bir de diğer insanların benim hakkımda ne düşündüklerini önemsemediğimi göstermek istedim. Ben buyum. Bunu görmeni istedim”.

 

Önemli olan senin duyguların, senin hislerindir. Başkalarının senin hakkında ne düşündüğü çok da önemli değil. Çünkü hayatta herkesi memnun edemezsin. Eğer başkaları için giyiniyorsan, başkaları için makyaj yapıyorsan bilmelisin ki kimseyi hoşnut edemezsin. Gerçek özgürlük meşru dairede kendi duygu ve düşüncelerini özgürce yaşamaktır. “El alem ne der” düşüncesi bir sopa gibi başının üzerindeyse sen nasıl mutlu olabilirsin ki? Kendine güvenmeyen insan başkalarının düşüncelerine çok önem verir. Bir şey yapacağın zaman hemen başkalarının onayına ihtiyaç duyuyorsun. Halbuki onlar farklı sen farklısın. Her insanın hayata bakış açısı farklıdır. Sen hiçbir zaman onlarla aynı açıdan hayata bakamazsın. Çünkü senin deneyimlerin farklıdır. Diğer insanlar senin noterin değildir.

Ben buyum diyebilmek