Fatma Şahin ‘Orta Anadolu Ekonomi Forumu’nun açılış konuşmasını yapacak

YAYINLAMA: 02 Eylül 2019 / 20.00 | GÜNCELLEME: 02 Eylül 2019 / 20.00

Cumhuriyetin kuruluş temelinin atıldığı tarihi kongreye ev sahipliği yapan Sivas, tam 100 yıl sonra ülke ekonomisinin geleceğinin konuşulacağı foruma sahne oluyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle 3-4 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek ‘Orta Anadolu Ekonomi Forumu’nun ilk gün öğleden sonraki oturumunun açılış konuşmasını Fatma Şahin, Forumun kapanış konuşmasını ise bir gün sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak.

 

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in açılışını yapacağı Orta Anadolu Ekonomi Forumunda bakanların dışında önemli iş insanları ve ekonomi gazetecileri de görüşlerini açıklayacaklar.

 


 

 

 

ABD’li profesörden dünyanın

en kısa IQ testi

 

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Shane Frederick’in geliştirdiği dünyanın en kısa IQ testinde sadece 3 soru var.

 

İngiliz Mirror gazetesinin aktardığına göre, Bilişsel Yansıma Testi (CRT) olarak adlandırılan test 2005 yılında geliştirildiyse de internette yeni yayınlandı.

 

Testin soruları şöyle:

1. Bir tenis raketi ile bir topun toplam fiyatı 1.10 dolar. Raket toptan 1 dolar daha pahalı. Topun fiyatı ne?

2. 5 adet makine 5 dakikada 5 adet alet üretiyor. 100 adet makine 100 adet aleti kaç dakikada üretir?

3. Bir gölün yüzeyinde zambak yaprağı var ve her gün bu yaprak, bir gün önceki haline göre iki kat daha fazla alan kaplayacak şekilde büyüyor. Yaprağın gölün bütün yüzeyini kaplaması 48 gün sürüyorsa, gölün yarısını kaç günde kaplar?

 

Bilim insanı bu testi, farklı alanlardan farklı eğitim düzeyine sahip 3 bin kişide denedi. Aralarından sadece yüzde 17’si başarılı oldu.

 

Soruların ancak ilk bakışta basit göründüğü uyarısında bulunan profesör, ne kadar kulağa basit gelse de akla gelen ilk yanıttan vazgeçmeyi tavsiye ediyor.

Testten geçenlerin en yaygın yanıtları 10 sent, 100 dakika ve 24 gün, ama bu yanıtlar yanlış. Doğru yanıtlar 5 sent, 5 dakika ve 47 gündür.

 

 


 

 

 

İhanet!

 

Yaklaşık 34 yıldır Kanada’da yaşıyorum. Burada bahar geç gelir. Ağaçlar Mayıs ayının sonunda çiçek açarlar. Yalnız bir ağaç vardır, bizdeki kardelen gibi… Nisan’ın sonunda çiçek açar. Eksi derecede bile zamanı gelince çiçeğinin açar.

Bundan yaklaşık 25 yıl önce bir Cumartesi günü öğle yemeği için bir restorana gidiyorum. Hava güzel, artı 14 derece. Mayıs ayının ilk haftası. Şehir içinde çoktur, kısa boylu geniş saçaklı bir ağaç. Çiçekleri o kadar güzel açmış ki. Ağaçtan bir dal kırdım, elimde restorana götürdüm. Sık gittiğim bir restorandı.  Cumartesi günleri tavuk kanadıyla bira günleri olur. Ben de iki haftada bir uğrardım. Garson kızlar beni tanırlar, her gidişimde tebessümle karşılarlardı.

Üniversite öğrencisi kızlar çiçeği elimde görünce tebessümle karşılamadılar. Dışarda balkonda oturdum. Bira ve tavuk kanadı söyledim.  Balkonda oturanlar da çiçeğe doğru baktılar, anlayamadım.

Garsonlardan biri, ya da müşterilerden biri telefon etmiş olacak ki 20 dakika geçti,  belediyeye ait çevre koruma arabası geldi, park etti. İçinden 35 yaşlarında bir adam çıktı, gülümseyerek bana doğru geldi.

Masadaki çiçeğe baktı. Nezaketli bir şekilde, “O çiçeği alıp arabama gelir misiniz?” dedi. O zaman anladım. Bu çiçeği dalıyla kırmak yasak. “Mahkemeye mi gitmek istiyorsun, yoksa para cezası mı vereyim” dedi. 

Ne kadar para cezası” dedim. Bir metre çıkardı ve dalın boyunu ölçtü. Yaklaşık 40 cm. “40 dolar yazacağım” dedi ve yazdı. Pazartesi günü 40 doları belediyeye ödedim.

Kendi ağacının dalına dokundurmayan Kanadalı bizim Kaz Dağları’nı dümdüz ediyor. Hem doğayı katlediyor, hem de siyanürle altın arıyor. İnsan sağlığını tehdit ediyor!  Bunlar 40 cm ağaç dalı için ceza kesiyor.

Bizimkiler gelsin, bunların iki ağacını kessin. En az 5 yıl hapse girerler.

Ozbay Melanie

 


 

 

Dilin kadar varsın!

 

Adamın birinin babadan yadigâr antik ipek bir halısı varmış. Satmaya karar vermiş. Ona göstermiş, buna göstermiş, ama kimse talip olmamış. Sonunda zengin birini bulmuş ve ona götürmüş.

Zengin halıya bir bakmış ve sormuş, kaç para? Adam cevap vermiş 100 altın. Zengin tereddüt etmeden tamam demiş ve çıkartıp 100 altın vermiş.

 

Adam sevinmiş. O sırada zengin sormuş, “Bu halının kaç para ettiğini biliyor musun?

Adam cevap vermiş “hayır bayım”. Zengin devam etmiş, “en az 3000 altın eder”. Adam susmuş. Zengin tekrar sormuş, “Niye 100 altına verdin?

Adam biraz düşünmüş ve cevap vermiş; “bayım bağışlayın ama benim bildiğim en büyük rakam 100!”

 

Aklıma Ludwig Wittgenstein geldi;

Dilimin sınırları dünyamın sınırlarıdır.”

Dilin anlam zenginliği ve anlam derinliği gelişmedikçe o dil ile yapılan iş sayısı sınırlı kalacaktır.

 

Konuşma dili 150-200 kelime/dakika ve okuma dili 200-250 kelime/dakika iken, düşünme dili 1300-1800 kelime/dakika düzeyindedir. Bu yüzden yeterince sözcük, anlam, kavram ve düşünsel bağlantıya sahip olmayan zihin, kısır döngüde çıkmazları yaşayacaktır.

 

Bu durumda, 200 kelime ile düşünen, 2000 kelime ile düşüneni anlamayacaktır.

Yani...

Dilin kadar varsın.

 

 


 

 

DenizBank Arap sermayeli 12. banka oldu

 

DenizBank’ın Dubai merkezli Emirates NBD’ye satışı tamamlandı. Bu satışla birlikte 12 Türk bankası Arap sermayesine geçmiş oldu. Türkiye bankacılık sektöründeki yabancı payı yüzde 46’yı buluyor.

 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli banka Emirates NBD'nin, DenizBank'ın yüzde 99.85'ini satın alma işlemi tamamladı. Bankanın Rus Sberbank'tan Emirates NBD’ye geçmesiyle birlikte DenizBank, Türkiye'nin Arap sermayeli 12‘nci bankası oldu.

 

Emirates NBD, DenizBank'ın yüzde 99.85'ini 15 milyar 480 milyon lira, yani 2.77 milyar dolar karşılığında Rus Sberbank'tan almak için Nisan ayında anlaşmıştı.

 

Düzenlenen imza töreninde konuşan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Dünya dengelerini sarsan güç ve ticaret savaşlarının yaşandığı, ekonomimizin ise zorlu dönemden geçtiği bir süreçte, bankamızın hisseleri dördüncü kez el değiştiriyor" dedi. Ateş, bankanın dördüncü kez el değiştirmesine ilişkin ise "İleriye dönük bu son olsun bu son" ifadelerini kullandı. 

 


 

Gülmeniz için!..

 

Samimi iki arkadaş inşaat mühendisliğinden mezun olurlar. Biri çalışmak için yurtdışına gider, diğeri devlet memuru olur.

Beş yıl sonra yurtdışındaki arkadaş diğerini çağırır ve son derece lüks, havuzlu bir malikanede ağırlar.

 

Memur olan arkadaş sorar;

- Sen ne kadar ücret alıyorsun?

- 8000 dolar...

- İyi de bu malikane ne kadar?

- 1,5 milyon dolar.

- Nasıl oluyor bu iş?

- Şu karşıdaki köprüyü görüyor musun?

- Evet...

- Köprünün korkulukları 3 cm kalınlığında olacaktı.

- Eeee?

- 2 cm olmasına göz yumdum, böylece bu malikaneyi aldım.

 

Bir yıl sonra memur olan diğerini çağırır. Boğazda bir yalıda ağırlar.

Yurtdışında çalışan arkadaş şaşırır sorar;

- Sen ne kadar ücret alıyorsun?

- 5000 Türk Lirası...

- Bu yalı ne kadar?

- 60 milyon TL..

- Nasıl oluyor?

- Şu karşıdaki köprüyü görüyor musun?

- Hayır...

 

 

 

Fatma Şahin ‘Orta Anadolu Ekonomi Forumu’nun açılış konuşmasını yapacak