Yaptırımlar dengeleri altüst edecek!

YAYINLAMA: 17 Ekim 2019 / 20.00 | GÜNCELLEME: 17 Ekim 2019 / 20.00

UEFA Mayıs ayında İstanbul’da oynanması gereken Avrupa  Şampiyon Kulüpler finalinin İstanbul’da oynanmasını iptal etti.

Her iki takımın da futbolcu ve yöneticileri arkadaşımın otelinde konaklayacaktı. Neredeyse bir sene önce rezervasyonu yapılmıştı.

İptal, kimbilir kaç milyon Euro’ya mal olacak!

 

Tabii yalnız bu değil! Maçı izlemek için Avrupa’dan gelmesi beklenen 20 bin seyircinin İstanbul’da harcayacağı milyonlarca Euro!..

 

Volkswagen da Manisa’daki bir milyar Euro’luk yatırımını iptal etmiş!

Fox TV’de İsmail Küçükkaya, “İyi olmuş, boşverin! Manisa tarıma önem versin, o güzel üzümlerini yetiştirsin” diyor.

Dilin kemiği yok! İstediğini söylersin. Keşke dediği yapılabilse ama mümkün olmayacağını eminim kendisi de bilir.

 

Bakalım daha ne gibi yaptırımlara muhatap olacağız! Bütün dünyayı karşımıza almakla hangi dengeleri ne kadar bozacağız, zaman gösterecek!

 


 

Yabancı dille eğitim çıkmazı!..

 

İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmış ve Cambridge, Sawston Hall‘da Yabancı Diller Merkezi’nin kurucu direktörlüğünü yürütmüş olan Amerikan Koleji’nden ağabeyim Prof. Dr. Sinan Bayraktaroğlu’nun, İngiltere’nin saygın dergisi olmasının yanında dünyadaki üniversitelerin eğitim kalitesi bakımından sıralamalarını da yapan Times Higher Educationde Türkiye’deki üniversitelerde süregelen ‘dil çıkmazı’ sorunu ile ilgili bir makalesi yayınlandı.

 

Bayraktaroğlu bu makalesinde, Türk üniversitelerinde hem Türkçe hem de İngilizce eğitimi alanında yıllardır son derece endişe verici sorunlar yaşandığını ve bu sorunların atından kalkılamamışken, bir de ‘İngilizceyle eğitim’ uygulamasının (ilkeleri belirlenmeden ve denetim mekanizmaları kurulmadan) devreye sokulması yüzünden üniversitelerin tam bir ‘dil çıkmazının’ içine sürüklenmiş olduklarını vurguluyor.

Bayraktaroğlu, İngilizceyle eğitim uygulamasının birçok sakıncalarına değinerek, bunun Türk dili ve kültürü üzerinde ciddi bir tehdit yarattığını, yükseköğretimin eğitim kalitesini zedelediğini ve bunun neticesinde öğrencilerin kendi ana dilleri Türkçede üretken ve yaratıcı olmalarını sağlayan dil kullanım becerilerinden mahrum bırakıldıklarını belirtiyor.

Diğer taraftan, Prof. Bayraktaroğlu, üniversitelerdeki 32-34 haftalık hazırlık sınıfı İngilizce programıyla İngilizceyle eğitim alabilme düzeyine ulaşma hedefinin hemen hemen imkânsız olduğunu, bunun gerçekçilikle bağdaşmadığını, kısaca, öğrencilerin henüz ‘yürümeye’ başlamadan ‘koşmaya’ mecbur bırakıldıklarını öne sürüyor. Dolayısıyla, öğrencilerin ne Türkçe ne de İngilizce diyebileceğimiz, herhangi bir dilsel sistemden yoksun, ne olduğu ve anlaşılması belirsiz bir ifade türüne mahkûm bırakıldıkları ve analitik düşünme becerisini geliştirici metin türü cevapları tabiatıyla üretemediklerini belirtiyor.  

 

Prof. Bayraktaroğlu, etkin bir Türkçe eğitimi gerçekleştirilmeden ne İngilizce eğitiminin ne de İngilizceyle eğitim uygulamasının sağlıklı bir şekilde yapılmasının mümkün olabileceğini öne sürüyor.

 

Sonuç olarak, Prof. Bayraktaroğlu, Türkiye’de köklü bir eğitim reformundan söz edilecekse, öncelikle çağdaş eğitim ilkeleri doğrultusunda devlet olarak bir dil eğitimi politikasının oluşturulmasının ve bunun da öncelikle Türkçe eğitiminin yeniden yapılandırmaktan başlatılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.   

 


 

2019 Yılı Yaban Hayatı birincisi

 

Çin'in Qilian Dağları'nda çekilen bu resim ölümcül derecede ciddi.

Tilki, sıçanı şaşırtıyor ve kemirgenin öldürülmesine neden olacak bir dövüş başlamak üzere.

Dağ sıçanının annesinin müdahalesi bile sonucu değiştirmiyor.

Olağanüstü bu doğa fotoğrafı Yongqing Bao’ya 2019 yılının en büyük ‘Yaban hayatı’ fotoğraf ödülünü kazandırıyor.

Yongqing'in kamerasında daha korkunç bir fotoğraf var! Şıçan’ın kafası tilkinin ağzında! Onu yayınlamıyorum!

Bununla ilgili videoyu izleyince dondum kaldım! Yazmak için çok şey aklımdan geçti ama yorum yapmayacağım.

 


 

Naksan’ın yeni patronu Katar mı oluyor?

 

Halen kayyumda olan Naksan’ın Katar’lı bir firmaya satılacağı konuşuluyor.

TMSF’nin uhdesinde bulunan Naksan’a Katarlı bir firmanın ciddi alıcı olduğu ve satış için ihale aşamasına gelindiği konuşuluyor.

Yaptırımlar dengeleri altüst edecek!