Dindar mısın, dinci misin?

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Burada herhangi bir dini ya da mezhebi muhatap almayacağım. Bütün dinlere, inançlara yönelik bir şeyler söyleyeceğim. Yerine göre ateist birisi de dindar ya da dinci olabilir. Öncelikle dindar kavramı üzerinde duralım. Dindar kimdir? Dindar evrenle bütünleşen, kendini bütünün ufacık bir parçası gören kişidir. Bu Müslüman olabilir, Hıristiyan olabilir, Yahudi olabilir, Budist olabilir, Hindu olabilir. İnanç sistemleri çok farklı da olsa insanlar dindar olabilirler. Dindarlığın temsilcileri ermişler, mistikler, dervişler, sadikler, rabbiler, azizler, rahiplerdir. Her inancın kendine özgü ermişi vardır. Dindar varoluşa, hayatın akışına teslim olan kişidir. O kafasını yastığa koyduğunda ne dünün elemlerini yaşar, ne de geleceğin kaygısını…

 

Dindar sadece anı yaşar. Dindar ağaçları, hayvanları, bitkileri, bütün canlıları kardeşi olarak görür. Bir elmayı koparıp yiyeceği zaman ağaca teşekkür eder. Bir kuşu avladığında ondan özür diler. Dindarın kalbi sevgiyle doldur. Onun içi merhamet duygusu ile dolar taşar. Dindar diğer insanları dinlerinden, inançlarından, ırklarından, ideolojilerinden bağımsız sever. Dindar kimseyi etiketlemez, kimseyi ötekileştirmez, kimseyi dışlamaz. Buda dindardır, Yunus dindardır, Mevlana dindardır, Hacı Bektaşi Veli dindardır, Chang Tzu dindardır. Dini inançları farklı da olsa hepsi kendini yarattığına inandığı güçle birleşmiş olarak yaşar. Kendini evrenin bir parçası olarak gören ve buna göre yaşayan herkes dindardır. Bir serçe dindardır. Çünkü akşam yuvasında uyurken yarın neler olacağını düşünmez. Sabah yuvadan uçar ve akşama kadar karnını doyurup gelir. Kışlık yiyeceği yoktur, kilerde gıda maddesi istiflemez.

 

Dinci kimdir peki? Dinci kendini tek başına birey olarak gören, kendini evrenden bağımsız algılayan kişidir. Dinci menfaat ve çıkar peşinde koşar. Dinci dini duygulardan nemalanır, dini duyguları kullanır, insanları böler, etiketler, parçalar. Her dinin, inancın dincileri vardır. Bütün savaşların, kavgaların sebebi bu dincilerdir. Kimisi ticaretle uğraşır ve dünyadaki bütün paraları kendi zimmetine geçirmek ister. “Ben tok olayım başkaları açlıktan ölsün” düşüncesine sahiptir. Dinci kendisi gibi düşünmeyen, kendisi gibi inanmayan insanlara düşmanlık besler. Dinden menfaat sağlayan bir papaz, rahip, hoca, şeyh dincidir. Dinci bağnazdır. Dinci bencil ve egoisttir, narsistir. Dinci din satar. Dinci zalimdir, gaddardır, faşisttir. Budist dinci, Arakan da Müslümanları keser. Müslüman dinci İşid, Irak’ta Ezidi kızlara tecavüz eder. Hıristiyan dinci Bosna’da 200 bin insanı katleder. Bunların ortak özelliği kin, nefret, intikam, tecavüz ve zulümdür. Dinci insanları dinlerine, mezheplerine, ırklarına, dillerine göre böler. Kimi dinci dini söylemlerle ortaya çıkar. Kimi dinci ırksal özellikleri vurgular. Kimi bölgecilik yapar. Kimisi milli duyguları kullanır. 10 milyon insanı öldüren, ölümüne sebep olan Stalin din eğitimi almış çok sadist bir dincidir. Bu dünyayı dindarlar güzelleştirir ama dinciler yıkar, bozar, çirkinleştirir. Bütün bu saydıklarımızdan sonra size de soralım. Peki siz DİNDAR mısınız, yoksa DİNCİ misiniz?

Dindar mısın, dinci misin?