Vicdanın sesi

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Sesin en özgür çıktığı yer,  insanın kendi duvarıdır. İnsan kendi duvarından konuştuğu zaman sesini daha özgür ve daha gür hisseder. İnsanın kendi duvarını başka insanlara açması ise cesaret ve özgüven ister. İşte ilimizin özgür sesi Sabah Gazetesi ise bu köşeyi bize ayırarak insanlara kendi duvarımızdan seslenme şansı vermiştir. Öncelikle tüm okurlarımı saygı ve sevgiyle selamlayarak, özgür dünyama hoş geldiniz demek istiyorum.

Adalet kavramı yaşadığımız coğrafyada geçerli bir kavram mı?

Sizce yaşadığımız ülke de adalet var mıdır?

Adaletin hâkim olmadığı bir ülke de huzur içinde yaşamak mümkün müdür?

Bu üç soru beni düşündürdüğü gibi sizi düşündürdü mü?

Adalet;  her topluma göre değişkenlik gösteren,  zamana ve mekâna göre farklılık gösteren insanüstü bir kavramdır. Adalet dediğimiz olgu, yüzlerce yıldır açıklanamayan ve tam olarak tanımlanamayan soyut bir kavramdır. Aslında adalet, insanın vicdanıdır. Haklıya, hakkını, hakkı olduğu zamanda teslim etmektir.

Ülkemizde adalet kavramı en aza indirilmiş şekilde işlese de adalet bir yerlerde mutlaka vardır. Adalet ülkedeki birliği ve düzeni sağlayan işleyiş biçimidir. Adaletin olmadığı ülkeler hem gelişememiş hem de her zaman düzensizlik içinde yaşamıştır.  Bu yüzden, adalet huzur içinde yaşamak için şarttır. Adalet göreceli bir kavram olmamakla birlikte dünya üzerinde ki her yerde aynı işlememektedir, her ülke kendi kanunları ile kendi adaletini sağlamıştır. Dünya kurulduğu günden bu yana adalet insanlığın temel amacı olmuştur çünkü adalet olmadan insanlık hep bir kaos içindedir. Aslında hepimizi yöneten güç, adalet değil midir? Adaleti belirleyen ise kural koyucuların vicdanıdır. Hukuk kuralları ise adaleti sağlamanın en güçlü aracıdır. Bu nedenle kurallar adaletli şekilde oluşmalı, uygulanması ise tüm bireylere aynı olmalıdır. Toplum olarak ilerlemek için, vicdanımızı ortaya koymalı ve kendimizi adalete teslim etmeliyiz. Bunu yapabilmek içinse ‘’hukukun herkese 5 harf olması’’ gerekmektedir. Hukukun herkese 5 harf olduğu nice vicdanlı yarınlara…         

Vicdanın sesi