Uyanık Okçu

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Ünlü Zen Üstadı Rinzai okçulukta pek iyi değilmiş. Asla doğru hedefi vuramazmış. Attığı oklar çoğu zaman hedefini ıskalarmış. Ama Japonya’nın en ünlü ustalarından birisi olarak bilinirmiş. Birisi Rinzai’nin öğrencisine şöyle demiş. “Üstad Rinzai, hiç hedefi tutturamazken, hep hedefi ıskalarken nasıl oluyor da en büyük okçu olarak anılıyor?”

Rinzai’nin öğrencisi “Bu son değil, bir başlangıç” demiş. “Biz okun hedefe ulaşması ile ilgilenmiyoruz, biz okun yolculuğuna başlaması ile ilgileniyoruz. Biz usta ile ilgileniyoruz. Ok yayı terk ederken usta uyanık, usta farkında… İşte bu kadar… Sonuç önemli değil, sonuç anlamsız.

 

Başka bir zaman ünlü bir okçu Rinzai’den ders almak için gelmiş. Bu okçu hedefini hiç şaşırmazmış. Bunun ders almak için Üstad Rinzai’ye geldiğini gören birisi “Sen ders almak için Rinzai’ye mi gidiyorsun. O iyi bir okçu değil. Hedefini çoğu zaman vuramaz. Sen büyük bir ustasın ve öğrenmek için Rinzai’ye gidiyorsun. Hayret bir şey” demiş. Bu sözleri duyan Okçu “Evet, Ben Rinzai’ye gidiyorum. Teknik olarak çok başarılıyım ama bilinç olarak çok başarısızım. Rinzai teknik konusunda başarısız ama bilinç olarak çok başarılı. Çünkü oku yaydan çıkarken uyanık, farkında… Önemli olan da budur” demiş.

 

Hayatta birçok teknikte başarılı olabilirsiniz. Bir hırsız teknik konusunda çok başarılı olabilir. Açılmaz denilen kapıları, kasaları açabilir. Bir bilgisayar korsanı bankaların hesaplarına girebilir. Harika teknikleri vardır. Ama bu insanlar uyanık ve farkında değillerdir. Çünkü bilinç olarak farkında olan birisi hırsızlık yapmaz, kimseyi dolandırmaz, yalan söylemez. Farkında olmadığınızda her şey sizin için sıradanlaşır. Alışkanlık haline gelir. Onun için uyanık olmak, farkında olmak mistikler tarafından her zaman önemsenmiştir. Ne yaparsan yap ama farkındalıkla yap. Sıradanlaştığında ok hedefini bulsa da bir anlam ifade etmez. Uykuda birisinin yemek yemesinin bir anlamı var mıdır? Belki yemek midesine gider ama o hiçbir tat ve lezzet almaz. Kazara boğulabilir de. Korku geldi sen uyanıksın ve bunun farkına vardın. Anında korkun kaybolur ve gider. Eğer fark etmezsen, uyursan saatlerce o korkuyu yaşarsın.

Uyanık Okçu