Değerini artırmaz

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Yoksul samuray bir kış günü üstad Eisai’nin tapınağına geldi. “Ben yoksul ve aç bir insanım. Ailem açlıktan ölmek üzere… Lütfen bana yardım edin efendim” diye bir ricada bulundu. Üstad Eisai de fakir bir adamdı. Bu yoksul samuraya verecek şahsi parası yoktu.

 

Tam yoksul samurayı göndereceği sırada tapınakta bulunan Yakushi Buda heykeli aklına geldi. Bu heykelin başında altından yapılmış bir hale vardı. Hemen gidip bu altın haleyi çıkarıp aldı ve yoksul samuraya verdi. “Bu haleyi sat. Bu seni ve aileni belli bir süre geçindirir” dedi. Bu durumu gören öğrencileri, “Efendim bu yaptığınız Buda’ya hakarettir. Bunu nasıl yaparsınız?” dediler.

 

Üstad Eisai “Bu yaptığım hakaret mi? Hiç sanmam” dedi. “Ben sadece sevgi ve merhametle dolu olan Buda’nın zihnini, kalbini yararlı hale getirdim. Eğer bu yaşlı samuray Buda’nın kendisinden yardım istemiş olsaydı, Buda ona haleyi vermekle kalmaz gerektiğinde bir uzvunu da kesip verirdi.

 

İnsanlar, kutsal saydıkları şeyleri değerli taşlarla süslerler. Kabe’nin örtüsü altın sırmalı yazılarla bezeniyor. Onlarca insan bir sene boyunca o altın sırmalı örtüleri hazırlıyor. Aslında o altınlar Kabe’nin değerini artırmıyor. Kabe’yi değerli kılan şey altın sırmalar değil. Oranın enerjisi farklı, konumu farklı…

 

Adam cami yaptırmış. Kubbesini altın kaplama yapıyor. O altınlara ihtiyacı olan o kadar fakir, yoksul insan var ki ne gerek var altın kubbeye… Bütün dinlerde benzer olaylar yaşanıyor. Tayland’da beş ton altından yapılmış “Altın Buda” heykeli var. Halk aç, ama altın Buda heykeli karşısında ibadet edip bolluk bereket dileniyor. Bu çok büyük bir çelişki… Heykel altından da yapılsa, mermer de olsa bir anlamı yok ki. Heykel cansız bir nesne… Ama insan ilginç bir varlık… Altından yaptığı heykele tapınır. Herkesin kutsalı başkadır. Eğer muhakkak bir varlık kutsanacaksa bu insan olmalı. İnsan kadar değerli, kıymetli, özel bir varlık var mı evrende? Eğer bütün yatırımı insana yaparsak sanırım evrensel barışı, mutluluğu, huzuru yakalarız.

Değerini artırmaz