Whatsapp can çekiyor

YAYINLAMA: 10 Ocak 2021 / 18.54 | GÜNCELLEME: 10 Ocak 2021 / 18.54

Hepimizin hayatında önemli bir yere sahip olan Whatsapp uygulaması almış olduğu bir karar ile dünyanın birçok bölgesinde artık kullanılmak istenmiyor.  Peki bu uygulamanın almış olduğu karar nedir?

Uygulamanın ilk çıktığı günden bu yana bütün görüşmelerimizi resimlerimizi, videolarımızı, ses kayıtlarımızı, yazılarımızı kendi datalarında saklıyorlar, fakat herhangi bir alanda, mecrada kullanamıyorlardı yani pazarlayamıyorlardı . Yeni aldıkları bu karar ile artık tüm bu uygulamanın içindeki görüşmelerimizi facebook ile kullanabilecekler. Yani sözleşmeyi onayladığımızda tüm bilgilerimizi kullanabilirsiniz demekteyiz.

Whatsapp, Facebook’a ait ve Facebook kullanıcılarının bilgilerini üçüncü kişilere sattığından dolayı ve ayrıca, ''Dijital pazardaki hakimiyetini kötüye kullanmak, tekelcilik ve rekabeti imkansız hale getirmekle'' suçlanmıştır ve idari para cezası almıştır. Bu durumu bir daha yaşamamak ve şirketin itibarını düşürmemek için kullanıcılarına böyle bir sözleşme hazırlamıştır. Bu sözleşmeyi onayladığınız anda, iptal etmek gibi bir geri dönüşü yoktur artık. Sözleşmeyi onayladığınızda daha sonra tekrar iptal etme özelliğinin olmaması da ayrıca düşündürücüdür! Tüm bilgileriniz ve paylaşımlarınızı üçüncü kişilere satılabilecektir ve farklı ortamlarda kullanılabilecektir.

 Böyle bir durumda ortaya çıkacak olan problemlerden sadece en basit  birisinden bahsedecek olursak, Whatsapp uygulamasında bir çok kullanıcı yazmak yerine ses kayıt ile mesajlaşmaktadır ve bu ses kayıtlarımız üçüncü kişilerin eline geçtiğinde seslerimizi yüzde 97 oranında taklit edebilecek durumda olabilme olanağı olacaktır. Günümüzde bir çok kurum sizi sesinizden tanıyalım diye bir güvenlik gerekçesi ya da kolaylık sunuyor, biz bunu daha pratik ve güvenli diyerek kabul ediyoruz. Telefon ile arandığımızda sanal operatör hemen sesimizi tanıyor ve diğer güvenlik gerekçelerini de belirterek yapmak istediğimiz işlemleri yapıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Whatsapp bu sözleşmesine dünyanın en zengini Elon Mask bile tepki göstererek, Twitter hesabında alternatif bir uygulama söylemiştir. Uygulamanın adı Signal’dir.

Türkiye’de bu uygulamaların yasal durumu henüz net olmadığından dolayı Whatsapp böyle bir şey yapabiliyor. İlerleyen günlerde bu durum sosyal medyada negatif bir unsur olarak görüldüğünden, devletimizin bu uygulamalara müdahale edeceği kanısındayım.

Hal böyle olunca birçok kullanıcının işine yarayan ve alışılagelmiş bu uygulamaya alternatif Bip , Telegram, signal, Dedi gibi birçok uygulamalar vardır.

Bip , Turkcell’e ait yerli ve ücretsiz bir uygulamadır. Whatsapp’ta olduğu gibi Bip uygulamasında da benzer bir çok özellik mevcuttur. Ancak son günlerdeki istatisliklere bakıldığında Türkiye'de kullanıcıların büyük bir çoğunluğu menşei Rusya olan Telegram uygulamasını kullanmaya başlamıştır.  Bu uygulama çıktığı günden bu yana Whatsapp’a rakip bir uygulamadır. Bu uygulama 2013 yılında kuruldu. Telegram Messenger uygulaması, sosyal ağ ve VK kurucusu ve eski CEO'su Pavel Valeriyeviç Durov tarafından kurulmuştur.

Dip not olarak belirtmek isterim ki Türkiye'nin Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu TÜBİTAK, BİP ve TELEGRAM kanallarını kullanmaktadır.

Toplumuzun her zaman yerli ve milli ürünleri almaya ve kullanmaya özen göstermelerini tavsiye etmekteyim.

Whatsapp can çekiyor