2021 Dünya Güreş Şampiyonası’nın ardından

YAYINLAMA: 14 Ekim 2021 / 17.34 | GÜNCELLEME: 14 Ekim 2021 / 17.34

2-10.Ekim tarihleri arasında Norveç’in OSLO kentinde yapılan 2021 Dünya Güreş şampiyonası sona erdi.

Türkiye, 2021 Dünya Güreş Şampiyonasını 1 gümüş ve 3 bronz madalyayla tamamladı.

BURHAN AKBUDAK’TAN GÜMÜŞ TAHA AKGÜLDEN BRONZ MADALYA

Grekoromen stilde 82 kiloda Burhan Akbudak Finalde Azerbaycan’dan Refik Hüseyinov’a 2-1 yenilerek gümüş madalya kazandı. Aslında Burhan Akbudak’ın Altın Madalya hakkı idi. Ancak hakemler Burhan Akbudak’ın yaptığı oyuna puan vermediler. Ve yapılan itiraz da reddedilince üstüne 1 puan rakibe verilmişti. Burada üzüntümüzü hafifleten Altını kardeş Azerbaycan’dan Hüseyinov’un kazanması oldu diyebiliriz.

Erkekler serbest stilde + 125 Kiloda Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçimiz Taha Akgül Bronz madalya kazanabildi.

Ayrıca 74 Kiloda Fazlı Eryılmaz da Bronz madalya kazandı.

BUSE TOSUN’DAN BRONZ MADALYA

Kadınlarda ise tek madalya 72 Kiloda Buse Tosun Çavuşoğlu’ndan geldi. Buse Tosun bronz madalya kazanmıştı.

MADALYA SIRALAMASINDA TÜRKİYE

Şampiyonada Türkiye bu sonuçla Erkekler serbest stilde 56 puanla ve Grekoromen stilde de 66 puanla Dünya 5. Oldu. Madalya sıralamasında ise hiç altın madalya almadığı için 13. Sırada tamamlamış oldu.

Şampiyonayı Rusya Güreş Federasyonu 1., ABD. 2. İran 3. Ve Gürcistan da 4. Sırada tamamladı. Azerbaycan ise Şampiyonada 1 Altın, 1 Gümüş ve 4 Bronz Madalya kazandı.

ŞAMPİYONADAN ALINACAK DERS

Şampiyonada Türkiye başarılı bir performans gösteremedi maalesef. Buradan alınacak ders ise Ata sporumuz olduğunu bildiğimiz Güreşi geliştirmek ve yaygınlaştırmak için çok çalışmak gerektiğidir. Yeni, genç ve gelecek vadeden güreşçilerimiz var. Ancak gerek nicelik ve gerekse nitelik olarak yeterli göremiyoruz. Onun için öncelikle güreşi yaygınlaştırmak gerekiyor.

Bunun için bizler de elimizden geleni yapmalıyız. Genel Medyada neredeyse güreş yazan spor yazarı kalmadı. Yerelde zaten yok denecek kadar az.

Ayrıca, yerel yöneticilere de iş düşüyor. Şimdi Koca Dünya ve Olimpiyat Şampiyonumuz Taha Akgül dahi ancak Bronz madalya alabiliyor.

Gaziantep’imizin ise daha önceki yazımda da belirttiğim gibi Gaziantepli BİLAL TABUR’umuz var.

BİLAL TABUR: 1976’da MONREAL OLİMPİYATLARINA katıldı. Ve ülkemizi Greko-Romen Güreşte Olimpiyatlarda temsil etti. 1975’te MİNSK’te Dünya Şampiyonasında Greko-Romen 52 kiloda Dünya 2. Oldu ve Gümüş Madalya kazandı. Üstelik Bu şampiyonadaki Türkiye’nin  tek madalyası. Yine 1975’te LUDVİGSHAFEN’de AVRUPA ÜÇÜNCÜSÜ oldu ve Bronz Madalya kazanmıştı.

Ayrıca, Bilal Tabur, Güreşçiliği bıraktıktan sonra Antrenör olarak Milli Takıma hizmet etti. Ve Hamza Yerlikaya, M. Akif Pirim gibi birçok Olimpiyat Şampiyonları, ŞEREF EROĞLU gibi DÜNYA ŞAMPİYONLARI yetiştirdi.

Aynı şekilde Gaziantepli FATİH BAKIR’ımız var.

Fatih Bakır: 2000 Sidney Olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil etti.

2001’de İstanbul’da Avrupa ikincisi oldu. 2001 Tokyo Dünya Üniversite şampiyonluğu var.  Bunlar Olimpik güreşçilerimiz.

Şimdi Gaziantep’te güreşle ilgilenen var mı?

Oysa biz bir salona bu güreşçilerimizin adını versek, onun başarılarını salonda yazsak gençlerimiz bu spora heveslenmez mi?

Bence bizlere de iş düşüyor. Yerel yöneticilerimize duyurulur.

2021 Dünya Güreş Şampiyonası’nın ardından