Uşak

YAYINLAMA: 21 Şubat 2022 / 14.44 | GÜNCELLEME: 21 Şubat 2022 / 14.44

Ege ve İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır, Kütahya, Afyonkarahisar, Denizli ve Manisa ile komşudur. Antik dönemde ”Temenothytia” olarak adlandırılan şehir, M.Ö 4 binli yıllara uzanan oldukça eski bir tarihi geçmişe sahiptir. Uşak, tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığı için, birçok kültürün izlerini bünyesinde barındırıyor. Eski Çağ ve Modern Çağ’a ait izler taşıyan tarihi yapılar ve bölgelerin yanı sıra, doğal güzellikleri ile de dikkatleri üzerine çekmektedir.

Uşak Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi

1970 yılından 2018 yılına kadar 40 yıl boyunca aynı binada hizmet veren Arkeoloji Müzesi, 2018 yılında yeni yerine taşınmıştır. Üç kattan oluşan müze binasında 43 bin eser ve 2000 eser sergilenmektedir.  Birinci katta Uşak sınırları içerisinde bulunan arkeolojik eserlere, 2. katta para ve paranın tarihi, son olarak 3. kat ise Lidya Dönemi'ne ve Karun Hazineleri'ne ayrılmıştır. Karun Hazineleri'nin en değerli parçalarından biri olan "Kanatlı Denizatı Broşu" burada sergilenmeye başlanmıştır. 14.3 gr ağırlığında olan bu broş, 2005 yılında Uşak Müzesinde sahtesi ile değiştirilmiş ve yurt dışına kaçırılmıştır. 363 parçadan oluşan Karun Hazineleri, Gazeteci Özgen Acar ve Kültür Bakanlığı'nın yoğun çabaları sonunda 2013 yılında ülkemize iade edilmiştir.

Ulubey Kanyonu ve Seyir Terası

Ulubey Kanyonu ve Cam Terası

77 km uzunluğuyla dünyanın en uzun ikinci kanyonu olarak bilinen Ulubey Kanyonu, 100 ila 500 metre arasındaki genişliği ve 140 ila 170 metre arasında değişen derinliğinde başta antik dönem olmak üzere Selçuklu ve Osmanlı'ya ait birçok yapıyı içinde barındırmaktadır.

Kanyonu izlemek için Valilik, İl Özel İdaresi ve Ulubey Kaymakamlığı tarafından 2015 yılında yaptırılan 150 metre yüksekliğinde ve 135 metrekare büyüklüğündeki cam teras yaptırılmıştır.

Her yıl Mayıs ayının 4.haftasında "Ulubey Kanyon Kültür ve Turizm Festivali" düzenlenmektedir. Ulubey Kanyonu Orman Bakanlığı tarafından 7 Haziran 2013 yılında "Tabiat Parkı" olarak ilan edilmiştir.

Blandus Antik Kenti

Blandus Antik Kenti

İl merkezine 40 km mesafede yer alan Ulubey ilçesi Sülümenli köyü sınırları içerisinde yer alan Blaundus antik kentidir. 1. Derece sit alanı olarak ilan edilmiştir.

Büyük İskender’in Anadolu Seferleri’nden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulmuş, şehir halkının kendilerine Makedonyalı Blaundus adının verdiği rivayet edilmektedir.

Antik kenti, üç tarafı oldukça derin ve dik vadiler ile çevrili bir yarımada üzerine kurulmuş bulunmaktadır. Kente girişinin sadece kuzeydeki kapı ile yapıldığını görülmektedir.

Kentin önemli yapıları arasında kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarları görülmeye değerdir.

Clandras Köprü ve Şelalesi

Clandras Köprü ve Şelalesi

Şehir merkezinden yaklaşık 40 km mesafede yer alan köprü ve şelale Karahallı ilçesi sınırlarında yer almaktadır.

Köprünün 2500 yıl önce Frigyalılar ya da Romalılar tarafından inşa edildiği rivayet edilmektedir.

Clandras Köprüsü, 27 metre uzunluğunda, 17 metre derinliğinde ve 1.75 metre genişliğindedir.

Şelale, köprünün yanında Karahallı Elektrik Santrali vardır. Santralden tahliye edilen su beton bir kanal ile köprünün yanı başından 17 metre yükseklikten dökülmektedir. Yapay bir şelaledir. Köprü ve şelale birbirini bütünlemiş ve çevresi için önemli bir mesire alanı işlevi görmektedir.

Taşyaran Vadisi

Taşyaran Vadisi

Uşak-İzmir Karayolu üzerinde il merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta olan yer almaktadır. Vadi, su, rüzgâr ve tektonik hareketler sonucu oluşmuş ve 2 bin 500 metre uzunluğunda bir yürüyüş güzergahına sahiptir. Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı’nda piknik alanları, seyir terası, gözlem kulesi, tuvaletler, kamelyalar, büfe ve çay kahve içebileceğiniz mekanlar bulunmaktadır.

Ayrıca Atatürk Etnoğrafya Müzesi, Uşak eski evleri ve bedesten gibi yapıları görebilirsiniz.  Uşak’ta alışveriş yapabileceğiniz çeşitli mağazalar ve alışveriş merkezleri de bulunmaktadır.

1

2

Atatürk Etnoğrafya Müzesi

Atatürk Etnoğrafya Müzesi

Kanatlı Denizatı Broşu

 Kanatlı Denizatı Broşu

Uşak Eski Evleri

Uşak Eski Evleri

 

Uşak