Osmanlı Döneminde Sağlıklı Yaşam İçin Kullanılan Bitkiler ve Alternatif Tedaviler: (5)

YAYINLAMA: 03 Mart 2022 / 14.10 | GÜNCELLEME: 03 Mart 2022 / 14.10

Osmanlı dönemindeki tedavi merkezlerinden biri olan Bimarhanelerde “Güllabici” ismi verilen hasta bakıcılar tarafından psikolojik rahatsızlığı olan hastalara günde iki defa gül suyu serpilirdi. Hastaların saçları traş edilir, gül yağıyla ovulur ve tedavinin sonunda aynı işlem tekrarlanırdı.

Yasemin: Duygu halini yükseltir ve mental/fiziki depresyonu baskılamaktadır. Yasemin yağı öksürük veya soğuk algınlığına faydalıdır. Ayrıca burun ve solunum yollarında olan tıkanıklıkları temizler, horlamayı azaltır.

 Su İle Tedavi Osmanlılar çevre temizliğine ve kendi beden sağlıklarına önem verirlerdi. Suyun hayat kaynağı olması sebebiyle birçok yere su kaynakları inşa ediyorlardı. 16. YY’da yaşayan Fransız botanikçi ve doğa bilimci Pierre Belon Osmanlıları “dünyanın en temiz insanları” unvanıyla taçlandırıyordu. Özellikle bebeklerin ve küçük çocukların temizliğine ve Avrupalı çocuklar gibi kötü kokmamalarına hayran kalmıştır.

Hamamlar Osmanlı döneminde inşa edilen yapılardan biri de hamamlardı. Hamamlar genelde külliye içerisinde inşa ediliyordu, özel hamamlar ise şehir merkezlerinde bulunuyordu. Bazı şifahanelerde, hamam kurumun inşası ile birlikte yapılırken, örneğin İstanbul’da bulunan I. Süleyman, Hürrem Sultan ve Nurbanu Sultan hastaneleri, bazılarına ise sonradan inşa edilmişti. Hamamların dış görüntüleri sade ve yalın iken, iç bölümleri çok zengin ve görkemlidir. Külliyelerde bulunanları çoğunlukla medrese öğrencileri, şifahanelerde bulunanları ise hastalar kullanırdı. Özetle hamamlar hem sağlıklı insanlar hem hastalar için son derece önemliydi. Hamamlara girişlerde az bir ücret alındığı için herkes rahatlıkla kullanabiliyordu. “Hamamların büyük bir kısmı “yakma hamamı” idi. Bu hamamların suları “külhan” denilen büyük ocaklarda ısıtılırdı. Hamam altından geçen sıcak hava ve duman ateşe dayanıklı taşları ve üzerlerindeki mermer döşemeyi ısıtırdı. Hamamların insan vücudunun ihtiyaç duyduğu nemi sağladığından dolayı oluşan sıcak hava romatizma gibi türlü hastalıklara iyi geldiği biliniyordu. Son

Osmanlı Döneminde Sağlıklı Yaşam İçin Kullanılan  Bitkiler ve Alternatif Tedaviler: (5)