Portakal Çiçeği Karnavalı/Adana

YAYINLAMA: 30 Mart 2022 / 14.30 | GÜNCELLEME: 30 Mart 2022 / 14.30

1

Adana’da bu yıl 10’uncusu düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı 23-27 Mart tarihleri arasında yapıldı. Portakal Çiçeği Karnavalı, 2013 yılından günümüze Adana'da Nisan ayında Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen bir sokak karnavalıdır. Adını Mart ve Nisan aylarında bütün şehrin sokaklarını saran portal çiçeği kokusundan almıştır. Sloganı "Nisan'da Adana'da" olarak tespit edilmiştir. Karnavalın fikir babası, Adanalı iş insanı Ali Haydar Bozkurt’tur.

10

“Neden Nisan’da Adana

Nisan ayının en güzel olduğu şehirlerden biridir, Adana…

Tüm sokakları mis gibi portakal çiçeği kokar…

Büyülüdür portakal çiçeği kokusu…

Ruhunuz yıkanır,

Gençleşirsiniz,

Arınırsınız…

Mesela, en küskün olduğu eski bir dostu affedebilir insan ve tehlikelidir de biraz; insanı, yolda gördüğü ilk kişiye aşık edebilir.

11

12

13 (1)

14-1

En güzel mevsimdir, Adana’da Nisan… Portakal Çiçeği mevsimi… Müthiş güzel bir iklime dönüşür. Ne soğuk, ne de sıcak… Hava, adeta “limonata” gibi olur.”

2

3

4

Baharın gelmesinin habercisi olan cemrelerin havaya suya ve toprağa düşmesi ve havaların ısınmasıyla Adana’nın her yerini süsleyen portakal çiçeğinden adını aldığı karnaval oldukça coşkulu görüntülere sahne oldu. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ekonomiyi canlandırmak amacıyla başlattığı bu program her sene bir öncekinden daha renkli ve daha çok kalabalığı topluyor. Karnavalda gerek ülke içinde gerekse yurt dışında çok sayıda insan vardı. Kimisi kapalı, kimileri açık alanda gerçekleşen konser, sergi, ve gösterileri içeren karnavalın en önemli etkinliği, katılımcıların renkli kostümler giydiği kortej yürüyüşüdür.

5

Portakallı Lezzetler Yarışması, Halk Koşusu, Rengarenk Fest, Su Korteji, TJK Pony Club ve KindyRoo Çocuk etkinlikleri, Uluslararası tanıtım standları, Gastronomi Fikir Kulübü’nün Hızlı Dürüm Yeme Yarışması ve Mutfak Workshop’u ile TJK Portakal Çiçeği Koşusu karnavalda düzenlenen etkinlikler arasında yer aldı.

6

 Tüm otellerin doluluk oranına ulaştığı Adana’ya yurt içinden ve yurt dışından binlerce insan geldi. Ayrıca, Filipinler, Letonya, Macaristan, Malezya, Pakistan, Sri Lanka, Ukrayna ve Vietnam’da katıldı.

7

Karnavalın simgesi olan kortej yürüyüşü, Adana Gar’ından Merkez Park arasında yapıldı. Korteje katılan Kültür Bakanı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanları, gazeteci, sinema sanatçıları ve siyasetçiler halkı selamladı. Kortej yürüyüşünün arkasından yapılan açılış sonrası müzisyen Haluk Levent sahne aldı.

8

9

Portakal Çiçeği Karnavalı/Adana