KURUMLAR VERGİSİ BEYANI BAŞLADI (1)

YAYINLAMA: 13 Nisan 2022 / 16.21 | GÜNCELLEME: 18 Nisan 2022 / 14.57

Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin 2021 yılına ait Kurum gelirlerini beyan edecekleri Kurumlar Vergisi Beyan dönemi Nisan ayı başında başladı. Mükellefler bu beyannamelerini, kurumlar vergisi beyan dönemi, ay sonunun 30. Nisan Cumartesiye gelmesi ve devamında Ramazan Bayramı tatili nedeniyle 5.Mayıs. 2022 Perşembe günü akşamına kadar vermeleri, Tahakkuk edecek vergileri de yine aynı süre içerisinde ödemeleri gerekiyor.

Kurumlar Vergisi beyanı ile ilgili bazı konular özetle aşağıya çıkarılmıştır.

VERGİYE UYUMLU MÜKELLEF MÜESSESESİ 

Kurumlar Vergisi Beyannamenin yukarıda belirttiğimiz yasal süresi içinde verilmesi ve ödenmesi önemlidir. Çünkü Beyannamenin yasal süresinde verilmemesinin usulsüzlük cezası haricinde başka olumsuz sonuçları da olabilmektedir.  Bu meyanda Kurumlar Vergisi mükellefleri Vergiye uyumlu mükelleflere tanınan % 5 Vergi indiriminden yararlanabilirler.

“Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi” müessesesi 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun (GVK) Mükerrer 121’inci maddesinde düzenlenmiştir. Vergiye uyumlu gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bir çeşit ödül teşvik mahiyetindeki müesseseye göre, belirli şartları sağlamaları halinde, 2 Milyon TL’yi aşmamak üzere, beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinin %5’ini, ödemeleri gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirebilme hakkı tanınmıştır. Ayrıca %5 vergi indirimi uygulaması, sadece gelir ve kurumlar vergisi için geçerli bulunmakta olup, KDV veya diğer vergiler için geçerli değildir.

Şartları sağlayanlar yıllık beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinin %5’i oranında vergi indirimi tutarını hesaplayacaktır. Vergi indirimi tutarı, her hal ve takdirde 2 milyon Türk lirasından fazla olamayacaktır. Bu suretle hesaplanan vergi indirimi tutarı, öncelikle bu beyannameler üzerinden ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilebilecektir. Vergi indirimi tutarının ödenmesi gereken vergiden fazla olması halinde ise kalan tutar, beyannamenin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde, mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebilecektir.

İNDİRİM VE İSTİSNALARDAN YARARLANMA

Kurumlar Vergisi Beyannamesinde İndirim ve istisnalardan yararlanılabilmesi için beyannamedeki bu alanların mutlaka doldurulması gerekiyor.

Kazanç olmasına rağmen indirim ve istisnalardan yararlanılmamasının, bu hakları geri getirilemez şekilde yok etme olasılığı var. Kullanılmayan bazı hakların ne beyanname sonradan düzeltilerek ne de sonraki yıllarda kullanıma imkanı olmayabilir. Sürecek

KURUMLAR VERGİSİ BEYANI BAŞLADI (1)