GAZİANTEP’TE “MARTI” KULLANMAK
Son günlerde, metropollerde uzun süredir kullanılan “Martı” uygulaması Gaziantep’e de gelmiş durumda. Sistem şu şekilde işliyor: Şehrin farklı yerlerine elektrikli scooterlar bırakılıyor, kullanma ihtiyacı olan bunları kullanıp işi bitince olduğu yerde bırakıyor. Sonrasında başka birisi de bırakılan yerden alıp kendi ulaşımında kullanıyor ve döngü bu şekilde devam ediyor. Esasında oldukça ekonomik ve pratik bir ulaşım alternatifi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak söz konusu Gaziantep ve araç sürücüleri olunca, vahim kazalardan kaçmak mümkün değil…
***
Martı gelir gelmez gençlerin yoğun ilgisi ile karşılaştı. Belirttiğimiz gibi, oldukça pratik bir kullanımı var ve çevre dostu. Nereden bakılsa muazzam bir uygulama. Hal böyle olunca, gençler bu uygulamayı bir an önce deneyimlemek istedi. Buraya kadar her şey olağan ve güzel. Asıl sorun, dünyanın birçok yerinde kullanılan uygulamanın “burada” kullanılıyor olması. Gaziantep’te araç kullanıcılarının büyük çoğunluğu bilerek veya bilmeyerek tehlike saçmakta. Kadın sürücülerin, motosiklet kullanıcılarının ve bisikletlilerin rahatça seyredemediği yollarda, elbette Martı kullanmak da oldukça riskli. Yayalara yol verme kültürünün hiç olmadığı şehrimizde, şu ana kadar olan kazaların yaya geçitlerinde meydana geldiğini biliyoruz. Gencecik hayatlar sönüyor, ne yazık ki…
“Martı kullanıcıları trafik akışı içerisinde hiç hata yapmaz” gibi bir söylemde bulunmak da mümkün değil. Ancak şu ana kadar meydana gelen kazalarda gözlemliyoruz ki, bu şehirde birçok sürücü, ehliyetini normal yollarla almamış olmalı. Her gün sosyal medyada korna çaldığı için saldırıya uğrayan kadın sürücüleri de göz önüne alırsak, bu magandalığın önüne geçilmesi gerekmekte. Hukuken yapılması gereken, daha sıkı bir trafik denetimidir. Yaya geçitlerinde yayalara yol veren sürücüler toplamın %20’sini bile oluşturmazken, yol verenlerin belli bir çoğunluğu da bu durumu yayalara bir “lütuf” olarak sunuyor.
***
Martı kullanımını kısıtlamak, şu an için şehrimiz adına utanç verici bir durum olacaktır. Ancak mevcut durumda, en azından trafik denetimleri gerekli sıklığa ulaştırılıp sürücülerin deyim yerindeyse “ehliyet sonrası eğitimleri” tamamlanana kadar bu uygulamaya bir kısıt getirilmesi gerekli. Aksi durumda, pırıl pırıl genç hayatlar sönmeye devam edecek. Şehrimizdeki araç kullanımı hiçbir zaman medeniyet görmemiş olsa da, en azından belirli bir düzeye kadar yukarı çekilmesi gerekmekte.
***
Martı kullanımına yönelen kişileri suçlamak, doğru bir davranış değildir. Yukarıda saydığımız faydalar, kişileri doğal olarak bu uygulamaya itmekte. Günümüzde toplu taşıma kullanmak isteyen bir kişi, tam bilet için ödeyeceği miktarla rahat bir şekilde Martı kullanabilir. Ancak ve ancak, uygulamanın şehrimize gelişi bu kadar yeniyken, henüz toplum alışmadan bir kısıt getirilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak; hem Martı kullanıcıları kural ihlali yapmamak hususunda uyarılmalı hem de araç sürücüleri bir şekilde normal sürücü düzeyine getirilmelidir. Dileğimiz odur ki, daha fazla kişi hayattan kopmasın…