YENİ YASA BAĞIMSIZ YARGILAMA VE ADİL KARAR VERMEDE SIKINTI DOĞURACAKTIR

YAYINLAMA: 02 Haziran 2022 / 14.17 | GÜNCELLEME: 02 Haziran 2022 / 14.17

Yeni yasayla birlikte hukuksal olarak karar alma durumundaki, bir nevi sporun yargısı diyebileceğimiz mekanizmalar yönünden konuya baktığımızda ise; disiplin kurulu ve tahkim kurulu gibi hukuki karar alacak kurullarda bakanlığın bu kurul üyelerini atayabilmesi, görevden alması gibi yetkiler bağımsız ve adil yargılamayı ortadan kaldırıyor. Bu kurullara bakanlık atamasında hukukçu olma şartı bulunmuyor. 

Yeni spor yasası ile spor federasyonlarının denetimi Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından belirlenecek kişilerce yapılacaktır. Bu durumun spor federasyonlarının bağımsızlığını ve tarafsızlığını etkileyeceği şüphesizdir. Hukuk ve disiplin kurullarının yine bakanlık etkisinde kalmaya devam edecek olmasının, Türk sporunun adil ve eşitlikçi yapısına zarar verme olasılığı yüksek görünüyor. Nitekim, bu doğrultuda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından, özellikle Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu’nun aleyhine verilen kararların hız kesmeden devam edeceği açıktır.

Sonuçta, bakanlığın federasyonlar, kulüpler ve hukuk kurulları üzerinde mutlak ve aşırı olarak değerlendirilebilecek yetkilere sahip olması, yürütmenin siyasi amaçlarına uygun kullanışlı bir yapıyı beraberinde getirmektedir. Siyasetin spor üzerinde nüfuz alanı daha da artacaktır. 

BAKANLIK İSTEDİĞİ KULÜBE AYNİ YARDIM YAPABİLECEK

Bakanlığa verilen geniş yetkilerden ve belki de en önemlilerinden birisi de spor yasası kapsamında “Yardım şekilleri” başlıklı 21. maddesinde, bakanlığın spor kulüplerine, spor anonim şirketlerine ve üst kuruluşlara, ayni ve nakdi şekilde yardım yapabilmesi mümkün kılınmıştır. Ne var ki, bakanlığa verilen bu yetkinin ucu açık bırakılmış, yardımın sınırı ve hangi koşullarda yapılabileceği belirtilmemiştir. Rekabeti bozabilecek, haksızlığa neden olabilecek bu konu daha sıkı düzenlenmeliydi. Tamamıyla bakanlığın inisiyatifine bırakılan bu serbesti ne olursa olsun, hep hakkaniyet tartışmalarına sebep olabilecektir. Diğer taraftan kamu kaynaklarının bu şekilde kullanımı sosyal adaleti zedeleyebileceği gibi, bakanlığın spor kulüpleri üzerindeki etki ve hakimiyetini daha da artıracaktır.

Bu yasa ile eski uygulamalardan doğan bazı olumsuzluklar için yararlı olmasının yanında yukarıda belirttiğimiz sakıncaları da beraberinde getirmektedir.

Temennimiz Yeni Spor Yasasının uygulamasında mevcut ve olabilecek olumsuzlukların yaşanmamasıdır.

KAYNAKÇA:

  • 7405 SAYILI SPOR YASASI
  • Tuğrul Akşar. Ekospor.8.5.2022

YENİ YASA BAĞIMSIZ YARGILAMA VE ADİL KARAR VERMEDE SIKINTI DOĞURACAKTIR