Tarhun Otu 3

YAYINLAMA: 10 Haziran 2022 / 14.03 | GÜNCELLEME: 10 Haziran 2022 / 14.03

Tarhun Otunu Hangi Yemeklerde Kullanabiliriz?

 Tavuk ve balık yemeklerinde . sebze çorbaları ve sulu yemeklerde de lezzet artırıcı olarak faydalanabilirsiniz. Lazanya, yumurtalı yemekler tarhun otunun yakıştığı diğer yemek çeşitleri arasında yer alır.

Tarhun otu; genel olarak Türk mutfağı içerisinde et ve balık yemeklerinin sosuna, sebze

çorbalarının içerisine baharat şeklinde eklenmektedir. Fırında veya haşlanmış tavuk yemekleri için de kullanılan tarhun otu; salata, patates çeşitleri, mercimek köftesi, omlet gibi yemeklerde de kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra çay şeklinde de kullanılabilir.

Hangi miktarlarda kullanıldığının da cevabını bilmek gerekir.

Hafif tatlı bir baharat türü olan tarhun otu güçlü bir etkiye sahiptir. Bu nedenle bu baharatı yemeklerin içinde cüzi miktarlarda kullanın ki neticede kendinizi sadece tarhun otu yiyormuş gibi hissetmeyin. Ayrıca baharat, yemek suyunun içinde kaldıkça yemeğe bıraktığı aroma daha da fazla olur. Dolayısıyla yemek piştikten sonra değil de başlangıç aşamasında eser miktarda yemeğin suyuna ilave ederseniz daha iyi sonuç alabilirsiniz.

Tarhun, sirke ile birlikte de iyi bir ikili olur. Sirke şişesinin içine ince tarhun dallarından bir – iki tane attığınızda çok daha lezzetli bir sirke elde edebilirsiniz. Bu işlem için mümkünse yaş tarhun tercih edin. Eğer bulamıyorsanız kuru tarhun de işinizi görür. Yalnız dikkat etmeniz gereken nokta tarhunun sirke üzerindeki etkisini görebilmek için bir ila iki hafta arasında beklemeniz gerektiğidir. Baharatın lezzetinin sirkeye geçmesi için bu süreye ihtiyacınız var.

Elde ettiğiniz sirkeyi gönül rahatlığıyla salatalarınızın içinde tüketmeniz mümkün. Öte yandan Rusya, Ermenistan, Azerbaycan gibi ülkelerde tarhun otu yemeklerin dışında gazlı içecek üretim aşamalarında da kullanılır.

Tarhunu çay olarak tüketmeniz de pek tabii ki mümkün. Sıcak suyun içine koyduğunuz bir parça tarhun otunun iyice demlenmesini bekleyin. Demlenme işlemi tamamlandıktan sonra çayı süzebilir ve afiyetle içebilirsiniz.

Acı-ekşi aromalı kekremsi bir tadı olan tarhun otu yoğun rayihası nedeniyle ölçülü kullanılmalıdır.

Tarhun Otunun Lezzetini Artıran Püf Noktaları

Tüm bunların haricinde tarhun otu nasıl kullanılır sorusu için verebileceğimiz bir yanıt da kullanılmadan önce tarhun dallarının iyice temizlenmesi gerektiğidir.

Aksi takdirde yemek yerken bitkinin dalları ağzınıza gelerek sizi rahatsız edebilir.

Ayrıca kuru tarhun yapraklarını da kullanmadan önce mümkün olduğunca ufalayın.

Tüm bu öneri ve bilgi paylaşımından sonra ne olursa olsun tarhun çayını da tüm bitki çaylarında olduğu gibi aşırıya kaçmadan ölçülü ve dikkatli kullanınız. Sürecek

Tarhun Otu 3