DÖVÜŞ SPORLARININ ÇOCUKLARIN GELIŞIMINE ETKİLERİ

YAYINLAMA: 14 Temmuz 2022 / 14.58 | GÜNCELLEME: 14 Temmuz 2022 / 14.58

Günümüzün anne ve babaları genelde çalıştıkları için çocuklarına pek az vakit ayırmaktadırlar ve bu durum çocuklar üzerinde olumlu, olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Peki bunlar nelerdir, hiç merak ettiniz mi? Anne-baba ve çocuk ilişkisi: Günümüz şartlarında genelde anne ve babalar çalışmakta olup, iş, trafik, geçim derken çocuklara sadece hafta sonu vakit ayırmaktadırlar. Onu da genelde bir alışveriş merkezinde veya oyun salonlarında yaparlar. Çocuklar o anda çok mutlu olsalar da içlerinde hep bir burukluk yaşarlar.

Aslında çoğumuz çocukları bir oyuncak veya bir hediye ile mutlu olurlar sanıyoruz. Fakat onların penceresinden bakınca olay tamamen farklıdır. Çocuklar aslında kendilerini örnek alabilecek anne babalar isterler. Örneğin; her gün baba veya anne ile oynanan 1 saatlik oyun bile kendilerine ciddi derecede özgüven kazandırmaktadır.

Eğitim: Çocuklar okulda oldukça temposu yüksek bir zaman dilimi geçirirler. Sabah erken kalkmak, uykusuzluk, beslenme, sınav, genel temizlik derken küçük bedenlerine fazla laf geçiremez bazen kontrolden çıkabilirler. Örneğin ;ebeveynlere ,akşamki yemeğe, uyku saatlerine vs itiraz etmeleri çokça rastlanan bir durumdur. Ebeveynlerin özellikle sınav dönemlerinde çocuklara kesinlikle baskı yapmamalıdır. Tam aksine onların özgüven kazanmaları için destek olmalı ve moral vermelidirler.

Spor: Çocuk gelişimine hemen hemen bütün spor branşları katkı sağlamaktadır. Örneğin yüzme, jimnastik ve bunun gibi birçok branş çocuk gelişiminde önemli rol oynar. Fakat çocuklarda uzak doğu sporları yapmak hem bedensel ve fiziksel gelişme yönünden hem de iyi bir kişilik ve ruh sağlığı bakımından yararlıdır.

Dövüş sporları ile çevresini tanır.

İletişim kurar.

Kendine olan güveni artar.

Psikolojik açıdan da kendini kontrol etmeyi öğrenir..

Bir konuya konsantre olabilmeyi öğrenir.

İradesini kullanabilmeyi öğrenir.

Başarıya güdülenmeyi öğrenir.

Uzmanlara göre Uzakdoğu sporları yapan çocukların, yapmayanlara oranla daha iyi beslendikleri şiddete daha az başvurdukları ve insan ilişkilerinde daha başarılı oldukları gözlemlenmektedir. Çocukları sağlıklı büyüyebilmesi için spor yapmaları çok önemlidir. Spor yapmayan ve dengesiz beslenen çocukların sağlıklı bir gelişim süreci geçirmeleri oldukça zordur. Üstelik bu tutum çağımızın hastalığı olan obeziteyi tetiklemektedir.

Araştırmalara göre okul çağındaki çocuklara düzenli spor alışkanlığı kazandırıldığında bu alışkanlık ileri yaşlarda da devam ediyor. Ama unutulmaması gereken bir durumda yüksek verim alabilmek için düzenli sporu alışkanlık haline getirmeleri gerekir

DÖVÜŞ SPORLARININ ÇOCUKLARIN GELIŞIMINE ETKİLERİ