Dünyanın En Güzel Köyü: Nesin Matematik Köyü

YAYINLAMA: 18 Temmuz 2022 / 15.15 | GÜNCELLEME: 18 Temmuz 2022 / 15.17

1

Türkiye’de 2010 yılı verilerine göre 34.247 olan köy sayısı 2014 yılında kabul edilen büyükşehir yasası ile 18.335’e indirilmiştir.

10

Bütün toplumlarda, insanların bir araya geldikleri, bir arada yaşadıkları en küçük yerleşim yeridir. Köyleri görmezden gelerek insanı, toplumu, ülkeyi ve dünyayı anlamak mümkün değildir. İnsanlığın var olduğundan günümüze pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle toplumların temeli olan köyün tarihsel ve kültürel bir değeri vardır.

12

Nesin Matematik Köyü, coğrafi, nüfus, ekonomik ve toplumsal anlamdan idari anlamda bir yerleşim özelliği taşımasa da, tarihsel ve kültürel bir değeri içinde taşımaktadır. Bu anlamda sadece Türkiye’nin değil dünyanın en güzel köyü sayılmalıdır.

11

Nesin Vakfı’na ait olan Matematik Köyü tamamen insanların bağışlarıyla ve gençlerin gönüllü emeğiyle imece usulüyle kurulmuştur ve 2007’den beri gençlere hizmet vermektedir.

2

Nesin Matematik Köyü, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı olan Şirince köyünün 1 kilometre uzağındaki Kayser dağının yamaçlarında yer almaktadır. Toplam arazisi 37,5 dönüm ve doğa ile iç içedir. Öğrenci konaklaması için toplam yatak kapasitesi 161 olan 15 koğuş ve eğitmenler ve çalışanların konaklaması için toplam yatak kapasitesi 106 olan 54 ev bulunmaktadır.

3

Konaklama tesisleri dışında, 4 kapalı derslik ve 200 kişilik konferans salonuna sahip yaklaşık 7000 kitaplık bir matematik, sanat ve felsefe kütüphanesi vardır. Kadın ve erkek hamamları dışında ortak kullanıma açık banyo sayısı 16, tuvalet sayısı ise 28’dir. Koğuşların içinde tuvalet ve banyo vardır. Kışlık kapasitesi 110, 80 ve 80 olan üç yemek salonu vardır. Bunların dışında 250 ve 50 kişilik iki amfi, 3 açıkhava dersliği, çalışma seti adını verilen bir açıkhava alanı, uyku mevkii adını verilen bir başka açıkhava alanı ve güneşten korunaklı bir açıkhava yemek alanı yer almaktadır. Binalar taştan yapılmıştır. Yaz aylarında öğrenciler çadırlarda da kalabilirler. Köyün her köşesinde öğrencilerin yalnız kalarak çalışabilecekleri gibi, kalabalık gruplar olarak bulunabilecekleri alanlar da bulunmaktadır.

4

Yazokullarına ülkenin dört bir köşesinden başvurular yapılmaktadır. Genellikle orta halli ve yoksul ailelerin çocukları başvurmaktadır. Öğrencinin, velisinin zorlamasıyla değil kendi isteğiyle gelmesi esastır. Öğrencinin başvurusunun kabul edilmesi için başarı kriteri aranmaz ve bunun için ayrıca bir sınav yapılmaz. Maddi durumu olmayan öğrencilere ücretsiz hizmet verilmektedir. Ülkemizin ve dünyanın en iyi akademisyenleri eğitim vermektedir.

5

Nesin Matematik Köyü projesi, Felsefe ve Sanat köy projeleriyle büyümeye devam etmektedir. Sadece ülkemizde değil dünyada da ilk olma özelliği taşımaktadır.

6

Her düzeydeki eğitim kurumu Köy’e günübirlik ya da bir haftaya kadar uzayabilen ziyaretler/geziler yapılmaktadır. İsteyen herkesin Köy’e gün içindeki ziyaretlerinde herhangi bir izne gerek yoktur. Burasının bir eğitim kurumu olduğunu unutmamak gerekiyor.

7

Nesin Matematik Köyü’nün çalışma takvimleri ve diğer konulardaki her şey için https://nesinkoyleri.org) sitesinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

8

Ayrıca her türlü yardım bağışlarınızı Nesin Vakfı veya Nesin Matematik Köyü’ne yapabilirsiniz.

9

Nesin Matematik Köyü’nün geleneksel eğitimin insancıl değerlere dönüşmesini sağlayacak toplumsal ve kültürel değişimin öncüsü olmasına kapı açmasını canı gönülden talep ediyorum.

logo  

Hayalle başlar her şey…

Yola çıkarsanız, yoldan çıkarsınız Ali Nesin gibi…

Gerisi gelir, Nesin Matematik Köyü gibi…

Merak ettiğiniz şey, Nesin Matematik Köyü, zamanla gerçeğiniz olur.

Not: Yolunuz düşerse Nesin Matematik Köyü’ne uğrayın! Pişman olmaz, çok şey öğrenirsiniz.

Dünyanın En Güzel Köyü: Nesin Matematik Köyü