Didim

YAYINLAMA: 25 Temmuz 2022 / 14.14 | GÜNCELLEME: 25 Temmuz 2022 / 14.14

290788824_138158205520354_4599972224510949421_n

Eski isimleriyle Yoran ve Yenihisar, Aydın’ın turistik bir ilçesidir. 1991 yılında ilçe olan Didim, bir yarımada şeklindedir. İlçenin tarihi M.Ö. 8000 yıllara kadar gitmektedir.  Osmanlı İmparatorluğu döneminde “Yeronda-Yoran” adını kullanmıştır. 1924 Nüfus Mübadelesi sonucu ilçenin sahibi Rumların yerine, Yunanistan’ın Selanik bölgesinden gelen mübadiller yerleştirilmiştir. 1955 yılındaki deprem sonrası afet evlerine taşınmış ve “Yenihisar” adını almıştır. İlçe olmadan önce Söke ilçesine bağlı bir yerleşim yeri olarak varlığını sürdürmüştür. 1999 yılında adı Didim olarak değiştirilmiştir.

Didim, denizinin ve plajlarının güzelliği, zengin tarihi ve konumu itibarıyla yılın her ayı ziyaret edilen bir bölgedir. Yarımadaya kurulu ilçenin temiz ve uzun sahil şeridi ve temiz havası nedeniyle tavsiye ediliyor.

Milet

Milet (Miletos) Antik Kenti

Ege kıyısındaki 12 İyon kentleri içinde en büyük kentlerinden biridir. Önemli bir liman kenti olan bölge, Thales gibi büyük filozofları doğum yeridir. Antik kent ile Apollon Tapınağı arasında kalan 25 kilometrelik yola “Kutsal Yol” denilmektedir. İlyas Bey Cami ve Milet Müzesi antik kent alanı içindedir.

Milet Müzesi

Milet Müzesi

Adını antik kentten almaktadır. Müzede, 7.300 arkeolojik, 93 etnografik eser ile yaklaşık 13 bine yakın sikke bulunmaktadır. Müzede eserlerin büyük kısmı, Milet, Didim ve Priene antik kentlerindeki kazılardan ortaya çıkarılmıştır.

Apollon Tapınağı

Didim, Güneş Tanrısı Apollon’a adanan tapınağı ile ünlüdür. Milet Antik Kent’inden gelen kutsal yol ile bağlantıya sahip bir kehanet merkezidir. Roma imparatoru Theodosios’un fal, kehanet ve kahinlik gibi olayları yasaklaması sonucu bölge önemini yitirmiştir.

Yoran Mübadele ve Anı Evi

Yoran Mübadele Anı ve Kültür Evi

Belediye tarafından kamulaştırılan iki katlı tarihi ev, gerekli restorasyonun tamamlanmasından sonra  kent belliği kazandırmak amacıyla 13 Mart 2019 tarihinden hizmete açılmıştır. Mübadele ile yaklaşık 1 milyon 200 bin Ortodoks/Rum Yunanistan’a, 500 bine yakın Müslüman/Türk de Türkiye’ye zorunlu olarak göç etmek zorunda kalmıştır.

Altınkum Plajı

Mavi bayrak ödülüne sahip olan plaj, temiz denizi, altın sarısı ve ince kumları nedeniyle bölgede tercih edilen ilk yerler arasındadır. Plajın ulaşımı günün her saatinde oldukça kolaydır. Bütün bunların yanı sıra    gündüz ve gece oldukça kalabalık olmaktadır.

Akbük

Akbük Sahili

Denizin mavisiyle ağacın yeşilinin birbirine karıştığı, doğallığının bozulmadığı, sessiz ve sakin bir yerdir. Birinci derecede SİT alanıdır. Koy içinde bulunduğundan dolayı denizi temiz ve berraktır.

Didim Yat Limanı

Didim Yat Limanı

2009 yılında açılan liman, Ege Deniz’ini kullanan bütün yatların rotası üzerinde yer alıyor. Liman, denizde bağlama için 450 ve karada park için 650 tekne kapasitesine sahiptir. Ayrıca 1.150 metre ana dalgakıran ve 625 metre tali dalgakıranı bulunuyor.

Yoran Anı Evi

Yoran Anı Evi

İlyas Bey Cami

İlyas Bey Cami

Müze

Müze

Milet Tiyatrosu

Milet Tiyatrosu

Medusa Başı

Medusa Başı

Akbük Saplı Ada

Akbük Saplı Ada

Didim