Vitamin Nedir? Eksikliklerinde Neler Olur? Vitaminler, Savunma Sistemimizi Nasıl Güçlendirir? (4)

YAYINLAMA: 28 Temmuz 2022 / 13.28 | GÜNCELLEME: 28 Temmuz 2022 / 13.29

vitaminler-nelerdir-h1460226677-aca3f5

Epitel Dokunun Bütünlüğü, Hücre Gelişimi ve Farklılaşması

 A vitamini eksikliğinde mukus sekresyonunun yetersiz olması hücre kuruluğuna yol açar. Aşırı keratin sentezi nedeniyle, normal epitelin yerini keratinize yüzeyli epitel doku alır. Hücrelerin gelişmesinde ve doku farklılaşmasında rol oynarlar.

download

Eksikliğinde oluşan problemler

A vitamini eksikliğinde büyüme, gelişme, görme ve epitel hücrelerin farklılaşmasında sorunlar meydana gelir. Karoten ve retinol karaciğerde depolandığından dolayı eksikliğinde sırasıyla karaciğer, plazma ve retinada düzeyleri düşer. Bu durumda gece körlüğü (niktalopi) daha sonra kornea keratinizasyonu ve körlükle karakterize olan kseroftalmi ortaya çıkar. A vitamini immün sistemde görev alan hücrelerin farklılaşmasında rol oynadığından dolayı eksikliğinde enfeksiyonlara yakalanma ihtimali artar.

Toksisite,A vitamini, toksisitesi en iyi bilinen vitamindir. En karakteristik özelliklerinden biri kemiklerde görülen lezyonlardır. A vitamini fazlalığında hipervitaminozis olayı görülür. Hipervitaminoz A, depo miktarı aşıldığı zaman ortaya çıkar. Akut toksisite durumlarında kusma, baş ağrısı, karın ağrısı ve deride dökülmeler görülür. Kronik toksisitelerde ise saç dökülmesi, kemik ağrıları, kuruluk, kilo kaybı gibi bozukluklar görülür.

Vitamin Nedir?  Eksikliklerinde Neler Olur? Vitaminler, Savunma Sistemimizi Nasıl Güçlendirir? (4)