2022 AVRUPA ATLETİZM SAMPİYONASININ ARDINDAN

YAYINLAMA: 25 Ağustos 2022 / 15.09 | GÜNCELLEME: 26 Ağustos 2022 / 13.29

2022 Avrupa Atletizm Şampiyonası 15-22.Ağustos.2022 tarihlerinde Almanya’nın Münih kentinde yapıldı. Ancak konu Futbol olmadığı için medyada yine yeterince yer almadı. Bu nedenle sayfamızın başlığı Mali Bakış olmasına rağmen bunu yazmak yine bize kısmet oldu. Bu nedenle TRT Spordan seyrettiğim ve medya ile Wikipedia’dan derlediğim şampiyona ile ilgili bilgileri aşağıda bilgilerinize sunuyorum.

Almanya’nın Münih kentinde, Münih 1972 Olimpiyatları’nın yapıldığı Olympiapark’ta 15-22 Ağustos 2022 tarihleri arasında  düzenlenen 2022 Avrupa Atletizm Şampiyonasına 29 ülkeden, 3.390 sporcu katılımı ile yapıldı.

Atletizm Milli Takımı, Münih kentinde 7 gün süren şampiyonada 16 kadın, 24 erkek sporcu ile mücadele etti.

En yoğun katılımı 49 sporcu ile 2016 yılında Amsterdam’da gösteren Türkiye, daha önce yer aldığı organizasyonlarda 11 altın, 8 gümüş ve 9 bronz olmak üzere toplam 28 madalya kazanmıştı.

Son Avrupa Şampiyonası’nda madalya kazanan Ramil Guliyev, Yasemin Can, Yasmani Copello, Jak Ali Harvey ve Emre Zafer Barnes da organizasyonda Türkiye’yi temsil ettiler.

Şampiyonada 48 ülkeden bin 540 atletin yer aladığı sporcular, 50 dalda madalya mücadelesi verdi.

Organizasyonda Türkiye adına yarışn sporcular şunlar:

"Kadınlar: Ayşe Tekdal, Buse Arıkazan, Eda Tuğsuz, Ekaterina Guliyev, Emel Dereli, Gizem Akgöz, Kader Dost, Kıvılcım Kaya Salman, Meryem Erdoğan, Meryem Bekmez, Özlem Becerek, Pınar Akyol, Ruken Tek, Tuğba Danışmaz, Tuğba Güvenç, Yasemin Can.

Erkekler: Alperen Karahan, Aras Kaya, Batuhan Altıntaş, Emin Öncel, Emre Zafer Barnes, Ersu Şaşma, Ertan Özkan, Hilal Yego, Hüseyin Can, İsmail Nezir, Jak Ali Harvey, Kayhan Özer, Kubilay Ençü, Mikdat Sevler, Necati Er, Oğuzhan Kaya, Ömer Alkanoğlu, Özkan Baltacı, Polat Kemboi Arıkan, Ramil Guliyev, Salih Korkmaz, Sinan Ören, Şahin Şenoduncu, Yasmani Copello"

Türkiye, 2022 Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 1 Altın, 1 Gümüş ve 1 Bronz olmak üzere Toplam 3 Madalya kazandı ve Şampiyonayı 16. Olarak tamamladı.

TÜRKİYEYE MADALYA GETİREN ATLETLER

10.000 Metrede Yasemin Can, 30:32.57 koşarak yarışı 1. Bitirdi ve şampiyon olarak ülkemize bu şampiyonadaki tek ALTIN Madalyayı kazandırdı.

Yasemin Can, Böylece bir önceki Avrupa Atletizm şampiyonasında       Aldığı Altın madalyadan sonra 2. Altın Madalyayı da kazanmış oldu.

5000 Metrede ise yine Yasemin Can büyük bir mücadele vererek uzun süre önde götürdüğü yarışı 14:56.91 derece ile yarışı 2. Bitirdi ve ülkemize Gümüş Madalya kazandırdı. Bu yarışta son metrelere kadar 1. Sırada olan Yasemin Can, son metrelerde Alman sporcuya geçildi ve Gümüş Madalya almış oldu. Böylece Avrupa Atletizm şampiyonalarında 3 madalya birden kazanan atlet olarak da tarihe geçti.

Bu yarışta Alman Konstanze Klosterhalfen 14.50.47 derece ile kendi ülkesinde yapılan şampiyonada Avrupa Şampiyonu oldu.

Ülkemizi temsil eden diğer atletimiz Yasmani Copello Eskobar, 400 Metre engelli yarışında 3. Olarak ülkemize BRONZ Madalya Kazandırdı.

Bu yarışta Akdeniz Oyunları ve 5. İslami Oyunlarında yarışarak Altın Madalya alan YASMANİ, yorgun olduğu ve biraz da sakatlığına rağmen yarışı 3. Bitirmeyi başardı. Yarışın son metrelerine 6. Sırada giren temsilcimiz son atakla ve finişte kendini öne atarak bir salise (0,01 Saniye) farkla 3. Olmayı başardı. Bu yarışta 1. Ve 2. Sıradaki yarışçılar belli olduğu halde 3. nün açıklanması birkaç dakika sürdü. Öyle ki tüm stad ve atletler sonucu merakla beklediler. Ve nihayet YASMANİ’nin 3.lüğü Açıklanınca tüm stadda bir alkış koptu. Ve tabii YASMANİ de çok büyük mutluluk yaşadı. Ve Türk Bayrağını alarak stadda turlayarak bizi ve ülkemizi gururlandırdı.

Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda eski Avrupa şampiyonu Yasmani Copello, 35 yaşında bir kez daha Avrupa kürsüsüne çıkmayı başardı. Milli atlet, bu şampiyonada daha önceki altın ve gümüşüne bir de bronz madalya eklerken, 48.78 ile finişi buldu. Olimpiyat şampiyonu ve dünya rekortmeni Karsten Warholm’ün 47.12’lik şampiyona rekoruyla kazandığı finalde çok yakın bir finiş olurken, üçüncülüğün açıklanması bir buçuk dakikayı buldu.

Yasmani Copello, Fransız Wilfried Happio’nun arkasında üçüncü olarak açıklanırken, 48,79 koşan diğer bir Fransız Ludvy Vaillant ve Alman Joshua Abuaku’yu 0.01 saniye farkla geride bıraktı.

35 yaşındaki Copello, Türkiye’ye 2022 Avrupa Atletizm Şampiyonası’ndaki üçüncü madalyasını getirdi. sürecek

 

2022 AVRUPA ATLETİZM SAMPİYONASININ ARDINDAN