Okul Çağı Çocuklarında Beslenme

YAYINLAMA: 05 Ekim 2022 / 17.24 | GÜNCELLEME: 06 Ekim 2022 / 20.55

Okul çağı dönemi; fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin hızlı olduğu, bir dönemdir. Bu dönemde yaşam boyu devam edebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu düşünüldüğünde çocuk ve gençlere sağlıklı beslenme ve yaşam biçimi alışkanlığının kazandırılması, sağlıklı yaşam bilincinin yerleştirilmesi ve yetişkinlik dönemi hastalıklarının önlenmesi açısından önemlidir.

Besinlerin bileşimini oluşturan ve insan organizması için gerekli 50’nin üzerinde besin öğesi bulunmaktadır. Bunlar, proteinler, yağlar, karbonhidratlar, mineraller, vitaminler ve sudur. Yetişkin insan vücudunda ortalama %59 su, %18 protein, %18 yağ (lipit), %4,3 mineraller ve %0,7 karbonhidratlar, vitaminler, nükleik asitler, hormonlar gibi öğeler bulunmaktadır. Besin öğelerinin herhangi biri alınmadığında veya gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişme etkilenir ve sağlık bozulur.

Aşırı enerji alımı ve fiziksel aktivite azlığı obezite nedenidir. Aşırı enerji (kalori) alımının azaltılması için şeker, yağ ve tuz içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.  Fiziksel aktivite çocuklarda her gün 1 saat olmalı ve çocukların televizyon, bilgisayar, tablet vb. için harcadıkları zaman sınırlandırılmalı. Sürecek

Resim1

Resim2

Okul Çağı Çocuklarında Beslenme