Hakkari

YAYINLAMA: 18 Ekim 2022 / 21.12 | GÜNCELLEME: 18 Ekim 2022 / 21.12

Türkiye haritasının güneydoğu ucu, sarp dağların arasında Zap Vadisi’nin güney yamacına, denizden 1748 metre yükseklikte kurulmuştur. Etrafı sarp dağlarla çevrilmiştir. Çoğumuzun sadece adını bildiği ve gidip görmeyi en sona bıraktığı bir bölge.  Kuş uçmaz kervan geçmez yolların arasında farklı bir bölge ve kültürün hakim olduğu bir yerleşim yeri. Dağların tepelerinde, her yol kavşağında ve herhangi bir yerleşim bölgesine giriş ve çıkışında askerlerin kontrolünde olan illerimizden biridir.

Cumhuriyet öncesi dönemde Van ve Erzurum illerine bağlı iken 1936 yılında il olmuştur. Hakkari’nin önceki adı Çölemerik.

 Hakkari Kalesi

Şehrin tam ortasında yer alan dev bir tümsek üzerinde yer almaktadır. Kale uzun zamandır askeri bölge olduğundan dolayı içerisine girmek mümkün değildir.

 

Devrimci Gençlik  (Deniz Gezmiş) Köprüsü

Köylüler 1962 yılında Zap Suyu üzerine bir köprü yapılmasını isterler ve devletten yanıt alamazlar. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ında aralarında bulunan birçok devrimci genç “Boğaz’a değil, Zap Suyu’na köprü” eylemi yaparlar. Köprü için devrimciler ve üniversite hocaları harekete geçer. 1969 yılında yapılan 70 metre uzunluğunda ve 2,5 metre genişliğindeki köprü, “Devrimci Gençlik Köprüsü” veya “Deniz Gezmiş Köprüsü” olarak bilinmektedir.

Köprü 1999 yılında kimliği belirsiz(!) kişilerce bombayla havaya uçurulur. Yazar Cezmi Ersöz’ün öncülük etmesi sonucu “Devrimci Gençlik Köprüsü” 2010 yılında yeniden yapılır ve halen kullanılmaktadır. Köprünün tabelası defalarca söküldü ve tarihi mirası unutturulmak istendi.

Köprünün hikayesi oldukça uzun ve dönemin ülke gündemiyle oldukça ilgilidir. Öğrenmek isteyenler konuyu araştırabilirler.

Antiemperyalist tutumları, sosyal adalet, eşitlik, demokrasi ve insanca bir yaşam şiarıyla yola çıkanlar bilinçli ve planlı bir şekilde yok edildiler.

Şairin dediği gibi;
henüz elveda demediler.
bitmedi daha sürüyor o kavga
ve sürecek
yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!

Selam olsun on’lara!

 Kaval Şelalesi

Hakkari’nin Kato Dağı eteklerindeki il merkezine 50 kilometre mesafedeki Kaval köyünde bulunan ve yörede ‘saklı cennet’ olarak adlandırılan şelale, özellikle ilkbahar mevsiminde doğaseverlerin akınına uğruyor. Yaklaşık 20 metre yükseklikten akan şelale, Hakkari'nin keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerindedir.

 Sümbül Park

Hakkari’nin girişindeki keskin virajın tepe noktasında yapımı devam eden parkın seyir terasında Zap Suyu ve Zap Vadisi’ni kuş bakışı görmenizi sağlamaktadır.

 Meydan Medresesi

Şehir merkezine 1,5 kilometre mesafede bulunan yapının geçmişi 1700-1701 yıllarına dayanmaktadır. Medrese, dikdörtgen planlı olup, iki katlı revaklı avlusu, mescit ve odaları ile kapısındaki süslemeler dikkat çekicidir. Geçmişten günümüze orijinal yapısını koruyarak ve sağlam bir şekilde gelmiş ildeki tek tarihi eserdir. Medrese, 1984 yılında restorasyon geçirmiştir.

Ayrıca, Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı, Zap Vadisi, Seyithan Gölü, Cennet Cehennem Vadisi, Hakkari Peri Bacaları, Sümbül Dağı, Taş Köprü, Merga Bütan Kayak Merkezi, Kelat Sarayı, Derav Kilisesi, Gagevran Köyü Kilisesi, Halil Kilisesi, Bay Kalesi, Urartu Mezarlığı ve Berçelan Yaylası gibi pek çok görülmeyi bekleyen yeri bulunmaktadır.

Meydan Medrese Kapısı

Meydan medrese kapısı

Devrimci Gençlik Köprüsü

Devrimci gençlik köprüsü

Hakkari Yolunda

Hakkari yolunda

Zap Suyu ve Vadisi

Zap suyu ve vadisi

Hakkarinin görünümü

Hakkarinin görünümü

Hakkari Kalesi

Hakkari kalesi

Kaval Şelalesi.

Kaval şelalesi                                                                   

 

Meydan Medresesi

Meydan medresesi

Sümbül Park

Sümbül park

 

 

 

 

 

Hakkari