Manisa

YAYINLAMA: 02 Kasım 2022 / 15.57 | GÜNCELLEME: 02 Kasım 2022 / 15.57

Geçmişi M.Ö. 1194 yılına kadar eskiye gitmektedir. Balıkesir bölgesinde yaşayan Magnetler Troya Savaşı sonrasında buraya yerleşmişlerdir. Lydia, Pers, Makedon, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ev sahipliği yapmıştır. 1313 yılında Saruhan Beyliğinin eline geçmiş ve 77 yıl onların elinde kalmıştır. Beşi sonradan padişah olan 16 şehzade burada görev yapmışlardır.   Fatih Sultan ve Kanuni bunların arasındadır. Bunlardan dolayı Manisa “Şehzadeler Şehri” olarak anılmaktadır.

İzmir’e oldukça yakın konumdadır; 35 kilometre mesafededir.

 

Niobe Ağlayan Kaya

Yunan mitolojisine göre Niobe'nin yedi kızı ve yedi oğlu bulunmaktadır. Her şeyle övünmeyi seven ve üstünlük sağlayan Niobe en yakın arkadaşı Leto’nun yalnızca iki çocuğu olmasına karşı ona karşı küstahça davranmaktadır. Bu durumdan hoşnut olmayan Leto, Niobe’nnin cezalandırılmasını istemektedir. Niobe'nin çocukları Leto’nun oğlu Apollo ve kızı Artemis tarafından öldürülmüştür. Evlat acısı çeken Niobe, Spil Dağı’nda taş kesilmiş ve günümüzdeki Ağlayan Kaya olarak bilinen taşa dönüştüğü rivayet edilmektedir. Niobe'nin kayası Manisa'nın önemli ziyaret yerlerinden ve kentin simgelerindendir.

 

Manisa Tıp Tarihi Müzesi

500 yıllık Hafsa Sultan Darüşşifasında faaliyet gösteren Manisa Celal Bayar üniversitesi Tıp Tarihi Müzesi, Manisa’nın ilk özel müzesidir. Müzede 200’e yakın tıbbi cerrahi alet ve tıp el yazmaları sergilenmektedir. Ayrıca Kentte yaşamış Manisalı Doktorlar posterleri de yer almaktadır. Yine müzede tıbbi bitkiler koleksiyonunda hangi bitkinin hangi derde deva olduğu, taş baskı formları sergilenmektedir.

 

Şehzadeler Parkı

Manisa eski Sümerbank alanının 17 dönüm alanında 17 milyon lira harcanarak yapılan parkta 32 adet Manisa ve Türkiye’nin eserlerinin (Bursa Ulucami, İzmir Saat Kulesi, Sivas Divriği Ulucami, Konya Mevlana Türbesi, Kızkulesi, Edirne Selimiye Camii gibi bulunduğu 32 adet minyatür, Osmanlı şehzade heykellerinin yer aldığı bölüm, mesir macuna ilişkin Dioramik Mesir Müzesi (Diorama, gerçek veya kurgu bir olayın, anın ya da hikayenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu büyük tablo olarak tanımlanmaktadır.) ve çizgi film karakterlerinin yer aldığı Masal Parkı, kafe ve yürüyüş yolları bulunmaktadır.

 

Osmanlı Müzesi

Yunus Emre Kültür Parkı içerisinde yer alan Manisa Osmanlı Müzesi, Osmanlı konak mimarisi ve günlük yaşamı örnek alınarak düzenlenmiştir. Müzede Kahve Odası, Yunus Emre Odası, Alpler Odası, Padişah Odası, Hafsa Sultan Odası, Milli Mücadele Odası, Bey Odası Geleneksel Kıyafetler ve çeşitli aksesuarlar bölümleri yer almaktadır.  Park içinde Türk islam Medeniyeti Önder Şahsiyetleri Müzesi, Geleneksel El sanatları Atölyesi, Manisa Tarzanı ve kafe bölümleri bulunmaktadır.

 

Kurşunlu Han

1497 yılında Sultan II. Beyazıt’ın eşi Hüsnüşah Hatun tarafından yaptırılmış olan Hatuniye Camisi ile birlikte külliye olarak inşa edilmiştir. Kurşunlu Han iki katlı alt katta 36 üst katta 38 odası bulunmaktadır. Hanın inşasında kubbelerinin kurşunla kaplanmasından dolayı bu adı almaktadır. Kurşunlu Han zaman içinde çeşitli tamirler görmekle beraber esas şekli değişmemiştir.

Osmanlı’da bedesten ve hanların önemli bir yeri vardır. Manisa’da 500 yıllık bir geçmişe sahip Rum Mehmet Paşa Bedesteni (şehir merkezinde kaderine terk edilmiş görünümde) ve 19. yüzyılda inşa edilen Yeni Han’da şehir merkezinde yer almaktadır.

 

Manisa Mevlevihanesi

Sarunhanoğulları Beyliği’nin kurucusu Saruhan Bey’in İshak Çelebi tarafından 1369 yılında yaptırılmıştır. Mevlevihane zaman içinde birçok onarım geçirmiştir. Tarihi yapı günümüzde Manisa Yöresi Türk Tarih ve Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından etnografya müzesi olarak kullanılmaktadır.

 

Manisa Tarzanı

Ahmet Bedevi,1899-31 Mayıs 1963 tarihleri arasında yaşamıştır. Cumhuriyet ilanından sonra Manisa’ya yerleşti ve Spil Dağı’nda kendine bir kulübe yaparak yaşamını orada sürdürmeye başlamıştır. Saçını ve sakalını kesmeyen, üzerine sadece bir şort giyen Bedevi, ilginç yaşamı tarzıyla ve doğayla uyumlu yaşamı nedeniyle Tarzan’a benzetildi ve ‘Manisa Tarzanı’ olarak anılmaya başlanmıştır. Manisa Tarzanı, her yıl mezarı başında düzenlenen etkinlikle anılıyor. Adına kitaplar yazılmış ve filmler çekilmiştir.

Yaşamını Manisa’yı ağaçlandırmaya adamış ve yaşadığı süre içinde 60 bin ağaç dikmiştir.  Manisa’nın simgelerinden birdir.  Adını ve büstünü taşıyan bir meydan şehir merkezinde yer almaktadır.

 

Manisa Kalesi

Şehir merkezine 3 kilometre mesafedeki Sandık Tepe’de yer almaktadır. Ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Günümüzde kale surlarının çok büyük bölümü yıkılmıştır.

 

Spil Dağı Milli Parkı 

1517 metre yüksekliğinde ve şehrin 24 kilometre uzaklığında yer almaktadır. Ülkemizin en yüksek dağlarından biridir. 1969 yılında Milli park olarak ilan edilmiştir. Manisa’nın simgelerindendir. Spil Dağı, mitoloji, tarih ve flora açısından zengin özellikler taşımaktadır. Spil Dağı’nın en ünlü efsanesi, Niobe Ağlayan Kaya’dır.

Cami ve Türbeler

Minaresinden mesir macunu atıldığı için Mesir Camisi olarak bilinen 1522 tarihli Sultan Cami, 1583-1586 tarihli Muradiye Camisi,1366 tarihli Ulu Cami, Çeşmigir Camisi, 1474 tarihli Hatuniye Camisi, 1471-1511 tarihli İvaz Paşa Camileri ve şehirde çok sayıda türbe de bulunmaktadır.

 

Zengin Manisa mutfağında Mesir Macunu, Manisa Kebabı ve Cilveli Kahve gibi lezzetlerini şehrin birçok yerinde tatma olanağınız bulunmaktadır.

Masal Park

MASAL PARK

Mesir Macunu

MESİR MACUNU

Tıp Tarihi Müzesi

TIP TARİHİ MÜZESİ

şehzadeler park

ŞEHZADELER PARK

Manisa Kebabı

MANİSA KEBABI

Kurşunlu Han

KURŞUNLU HAN

Cilveli Kahve

CİLVELİ KAHVE

Manisa Tarzanı

MANİSA TARZANI

Mevlevihane

MEVLEVİHANE

Mevlevihane1

MEVLEVİHANE

Spil Dağı

SPİL DAĞI

Sultan Camisi

SULTAN CAMİSİ

Niobe Ağlayan Kaya

NİOBE AĞLAYAN KAYA

Ekran Resmi 2022-11-02 12.53.01

OSMANLI MÜZESİ

Ekran Resmi 2022-11-02 12.52.54

DİORAMİK MESİR MÜZESİ

Manisa