Karamuk bitkisinin faydaları

YAYINLAMA: 19 Ocak 2023 / 13.37 | GÜNCELLEME: 19 Ocak 2023 / 13.37

Latince adı Berberis Vulgaris olan karamuk bitkisi, sarı ya da turuncu çiçekli bir bitkidir. Tohumlar olgunlaştıkça kırmızı ve mor meyveleri ortaya çıkar. Bazı kitaplarda kadın tuzluğu olarak geçen karamuk meyvesindeki asit, limon ve elmada bulunanlarla aynıdır.

Çok güçlü bir antioksidandır.

Karamuk bitkisinin faydaları nelerdir?

Ülkemizde Doğu Anadolu'da sıklıkla rastlanan karamuk bitkisi güneşli alanlarda iyi yetişir. Kışın yaprak döken bu bitki ilk keşfedildiği zamanlarda soğuk algınlığına ilaç olarak kullanılırdı. Kan şekerini düşürmede etkili olan berberin maddesi bakımından oldukça zengindir. Yüzde 5 şeker ve yüzde 6 organik yağ içerir. Haziran ayında toplanıp kullanılır.  Karanfil ailesine ait olan bitki büyüdükçe çalı şeklinde olur. Hoş bir kokusu olan karamuk çay olarak tüketildiğinde mayhoş bir tadı var. Reyhan şerbetinin tadı ile benzerlik gösterir. Tohumları zehirli olan karamukun bitkisinin meyvesi tüketilir. Mor, kırmızı ve pembe renkleri mevcuttur. 

100 gramında vücudun ihtiyacı olan E vitaminini sağlayan karamuk bitkisinin faydası çok fazla bilinmiyor.

İçeriğinde pektin, selüloz, kül ve C vitaminleri bulunur. Ayrıca flavonoidler içerdiğinden güçlü bir vücut temizleyicidir.

Kaynatılarak elde edilen şurubu soğuk algınlığına doğal ilaçtır. 

ooooooooooooooo kopya

 

Karamuk bitkisinin faydaları