Kalsiyum Eksikliği Nedir?

YAYINLAMA: 30 Ocak 2023 / 21.15 | GÜNCELLEME: 30 Ocak 2023 / 21.15

Kalsiyum vücutta en çok bulunan hayati önem taşıyan minerallerden biridir. Kalsiyum vücutta sentezlenemez. Besin yoluyla veya gıda takviyeleri ile alınması gerekir. Yetişkin bir insanda 1-2 kg kalsiyum bulunur. İnsan vücudunda bulunan total kalsiyum %99 ‘u kemiklerde depolanırken, %1’lik kısmı hücre içi ve hücre dışı sıvılarda çözünmüş olarak yer alır. 

Sinir iletiminde, kasların kasılmasında, kemik ve dişlerin oluşması ve korunmasında, kanın pıhtılaşmasında, metabolizmanın düzenlenmesinde önemli rol oynar. D vitaminin emilimine yardımcı olurken, hormon ve enzimlerin yapısına katılır. 

Vücut için bu kadar değerli bir mineral olan kalsiyumun çeşitli nedenlerle vücuda alınmaması ‘’kalsiyum eksikliği’’ olarak adlandırılır. Günlük alınması gereken miktarından az kalsiyum tüketimi bir süre sonra kalsiyum eksikliğine dönüşerek ciddi belirtiler ve hastalıklar ortaya çıkmasına neden olur.

Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Kalsiyum eksikliği belirtileri kişiden kişiye değişir. Kalsiyum eksikliğinin diğer belirtileri arasında şunlar yer alır:

Tırnak renk değişimleri ve tırnak kırılmaları, 

Aşırı yorgunluk hissi,

Kalp ritim bozuklukları,

İştahsızlık,

El ve ayak parmak uçlarında karıncalanma ve his kaybı,

Kas krampları,

Ciltte kuruluk,

Epileptik nöbetler,

Uykusuzluk,

Katarakt,

Adet şişkinliklerinin artması, 

Sinirlilik,

Kaygı ve kişilik bozuklukları,

Depresyon,

Saç dökülmesi,

Halüsinasyonlar,

Tansiyon problemleri.

Kalsiyum Eksikliği Teşhisi Nasıl Konulur?

Çeşitli hastalıkların teşhisi için yapılan testlerden biri kalsiyum testidir. Fiziki muayene sonrası şikayet ve belirtileriniz doğrultusunda hekiminiz kalsiyum değerlerinizi kontrol etmek isteyebilir. Bu nedenle hekiminiz kan testi yapılmasını talep eder. Kan testinde damardan bir miktar kan numunesi alınır. Kan testi, kandaki total kalsiyum miktarını ölçer. Kalsiyum seviyesi değerlendirilirken genellikle kan testi tercih edilmesine rağmen böbrek taşı şüphesi olan hastalarda ve böbreklerin kalsiyum süzme görevini yerine getirip getirmediğinin belirlenmesi için idrar testi de kullanılabilir.

Kalsiyum Eksikliği ile Ortaya Çıkan Semptomlar Nelerdir?

Kalsiyum eksikliği vücudu sayısız şekilde etkileyebilir. Vücutta kalsiyumun yaklaşık %99'u kemiklerde ve dişlerde depolanır. Kalsiyum eksikliği semptomlarının bu bölgelerde daha sık görülmesi şaşırtıcı değildir. Kalsiyum vücutta kemiklerde depolanır. Kandaki kalsiyum miktarı azalınca kemiklerden kan dolaşımına kalsiyum geçişi sağlanır. Depolanan kalsiyumun azalması ve dolayısıyla kalsiyum eksikliğinin belirtilerinin ortaya çıkması uzun zaman alabilir. 

Kalsiyum eksikliği en fazla kemikleri etkiler. Kalsiyum eksikliği olan bazı kişilerde osteopeni (düşük kemik mineral yoğunluğu) gelişebilir. Osteopeni olan hastalarda kemikler zayıf, güçsüz, gözenekli ve kırılmaya meyillidir. Tedavi edilmezse özellikle kadınlarda sık rastlanan osteoporoza dönüşebilir.

Kalsiyum kasların kasılmasında önemli rol oynar. Kalsiyum eksikliğinin en ciddi belirtilerinden biri kalp kasının kasılamamasıdır. Sağlıklı bir kalp fonksiyonunu yerine getirmek için güçlü kalp kaslarına ihtiyaç duyar. Kalsiyum eksikliği kalp kasının kasılma sayısını azaltır, bu durum ani kalp krizlerinin yaşanmasına neden olabilir.

Kalsiyum eksikliğinin önemli semptomlarında biri de dişlerde görülür. Yapılan klinik çalışmalarda, zayıf kalsiyum alımı ile diş kaybı arasında bir ilişki bulunmuştur. Diş yapısında bolca bulunan kalsiyum miktarındaki eksiklik nedeni ile dişlerin kırılganlığı artar ve diş kayıpları yaşanabilir.

Kalsiyum Eksikliği Nedir?