ENFLASYONDA BAZ ETKİSİ NEDİR?

YAYINLAMA: 15 Mart 2023 / 21.02 | GÜNCELLEME: 15 Mart 2023 / 21.02

Türkiye'de rekor seviyelere yükselen enflasyon Aralık 2022'de TÜİK verilerine göre yaklaşık 1,5 yıl aradan sonra baz etkisiyle düştü.

Baz etkisi nedir diye bakıldığında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) göre baz etkisi bir yıl önceki istatistik karşılaştırmayla ortaya çıkan değişime deniliyor.

Enflasyon bakımından baz etkisini örneklendirmek gerekirse;

2022 yılı Kasım ayı enflasyonu hesaplanırken 2021 yılı Kasım ayı enflasyonu ile karşılaştırılarak hesaplanıyor. 2021 Kasım ayında ortalamalardan daha yüksek bir değişim ortaya çıkmışsa bu veri, 2022 Kasım enflasyonu üzerinde bir gerileme etkisi yaratır. Devam eden aylarda da baz alınan 12 ay önceki dönemle yapılan karşılaştırma bugün gerçekleşen enflasyonun daha üzerinde seyrediyorsa istatistiki olarak enflasyon düşer. 

İstatistiki olarak düşün enflasyon gerçek yaşamda da düşer mi ? Üzülerek belirtmek isterim ki bu sorunu cevabı büyük bir hayır olarak verilir. Paranın alım gücü her geçen gün düşmekte ve nihai tüketici enflasyonu ilikleri kadar hissetmektedir. Halkın piyasası olan pazarda, markette fiyatlar her geçen gün yükselmeye devam etmektedir. Bu durumun önüne bir an önce geçilmeli aksi taktirde hiper enflasyon ve ardından büyük bir resesyon(durgunluk) ülke ekonomisini derinden etkileyecek ve işleri iyice içinden çıkılmaz hale getirecektir.

 

ENFLASYONDA BAZ ETKİSİ NEDİR?