Vergi sisteminin adaleti ekonominin adaletidir

YAYINLAMA: 02 Mayıs 2023 / 19.25 | GÜNCELLEME: 02 Mayıs 2023 / 19.25

Türkiye'de vergi, kamu maliyesi açısından büyük önem taşımaktadır. Vergi, devletin bütçesini finanse etmek, kamu hizmetlerini sağlamak ve ekonomik kalkınmayı desteklemek için toplumdan topladığı bir gelir kaynağıdır.

Alkol, tütün mamulleri, petrol ürünleri gibi bazı özel ürünlerde yüksek oranlı özel tüketim vergisi uygulanır. Verginin toplanma şekline göre de vergiler gelirden alınan, servetten alınan ve tüketimden alınan vergi olarak da üçe ayrılır. Gelir vergisi tüm vergi sisteminin omurgasını oluşturmalıdır. Beraberinde servetten alınan vergi ise (motorlu taşıtlar vergi, emlak vergisi, veraset intikal vergisi gibi) özellikle verginin gelir dağılımını düzenleyici fonksiyonunu oluşturmaktadır.

Tüketimden alınan vergi ise özellikle ülkemizde 80’li yıllardan sonra vergi sistemimize dahil olan ve mevcut yapısı ile toplanması en kolay, ancak etkisi ile gelir dağılımını bozucu etkisi ile payının düşük olması gerekirken ülkemizde en büyük paya sahip olan yapısı ile karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye'de vergi sistemi, vergi işlemleri için Vergi Dairesi Başkanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı gibi özel kurumlardan yararlanmaktadır. Vergi mükellefleri, vergi beyannamelerini, vergi ödemelerini ve vergi iadelerini bu kurumlara bildirmektedir.

Son açıklanan 2023 1. çeyrek bütçe gerçekleşmelerinin 2022 1. çeyreğe göre değişimine baktığımızda ciddi ve dikkat çekici detaylar karşımıza çıkmaktadır. Buna göre 3 p bütçe açığı olarak yaklaşık 250 milyar TL verildiği, bütçe gelirlerinde artış hedeflerin altında kalırken (%39), giderlerde hedefin üzerinde artışın gerçekleştiği (%83) görülmektedir. Vergi bir toplumun en önemli düzenleyici ve toplumsal sadakat, aidiyet duygusunu belirleyen ekonomik bir araçtır.

Bu araç adil ve etkin kullanıldığı takdirde ekonomik büyümeler sürdürülebilir olur. Bu konu seçim sonrası ülkemiz için en önemli yapısal çözüm bekleyen sorun olduğu unutulmamalıdır. Toplumlar geleceklerinin vergi sisteminin sağlıklı yapısında olduğunu bilerek ve sorgulayarak gelişmiş toplum olacağını farkındalığında tercihlerde bulunmalıdır. Son söz: Vergi adaleti toplumsal ve sosyal dengenin temelidir.

Vergi sisteminin adaleti ekonominin adaletidir
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *