2023 AVRUPA GÜREŞ ŞAMPİYONASININ ARDINDAN

YAYINLAMA: 04 Mayıs 2023 / 16.31 | GÜNCELLEME: 04 Mayıs 2023 / 16.31

Değerli okuyucular, spor yazarları yeteri kadar yer vermediklerinden zaman zaman amatör sporla ilgili yazılar da yazmaktayız. Bu doğrultuda geçtiğimiz günlerde yapılan 2023 Avrupa Güreş Şampiyonasını yazmak da bize düştü.

2023 Avrupa Güreş Şampiyonası, 17 - 23 Nisan 2023 tarihlerinde Hırvatistan’ın başkenti ZAGREB kentinde düzenlenen güreş şampiyonası sona erdi.

Rusya ve Belarus, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle turnuvadan men edildikleri için şampiyonaya katılamadılar.

Türkiye, 2023 Avrupa Güreş Şampiyonasını 6 Altın,  3 Gümüş ve 8 Bronz olmak üzere 17 madalya alarak geçen yılki 17 madalya rekoru sayısına ulaşarak tamamladı.

KADINLARIMIZ AVRUPA İKİNCİSİ

Başkent Budapeşte’de gerçekleştirilen ve 36 ülkeden toplam 463 sporcunun katıldığı 2023 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Türkiye, 30 sporcu ile madalya mücadelesi verdi.

TÜRKİYE kadınlarda milli sporculardan Yasemin Adar Yiğit (76 kg.) ile 1 altın,  Buse Tosun Çavuşoğlu (72 kg.) ile 1 gümüş ve Evin Demirhan Yavuz (50 kg.) Zeynep Yetgil (53 Kg.) ve Nesrin Baş (68 Kg.)  ile de bronz 3 bronz madalya kazandı. Türkiye kadınlarda Ukrayna’nın ardından takım halinde Avrupa ikincisi oldu.

Buse Tosun Çavuşoğlu finalde Romanya’dan Alexandra Anghel ile karşılaştı. Daha üstün olan Buse Tosun olduğu halde hakemlerin yanlı tutumu, Antrenörünün itirazı ile bir puan vermesi ve son saniyede ayağını çizgi dışına basması ile 2-2 eşit puanla Altın madalyayı kaçırdı. Bu finalde hakemler rakip güreşçiye pasivite vermeyerek de Buse’nin altın almasını maalesef engellediler.

Yasemin Adar ise, rakiplerini yenerken pek zorlanmadı ve 6. Avrupa Şampiyonluğu ile yeni bir rekor kırmış oldu.

SERBESTTE ERKEKLER AVRUPA ÜÇÜNCÜSÜ

Toplam 135 sporcunun mindere çıktığı erkekler serbest stilde ise Türk sporcular 6 madalya kazandı. 125 kiloda Taha Akgül 10’uncu Avrupa şampiyonluğunu kazandı. Taha Akgül’ün bu şampiyonluklara devam ederek tarihi rekorlara imza atacağını umuyor ve temenni ediyoruz. Keza 2024 Paris Olimpiyatlarında ise artık Bir Olimpiyat Şampiyonluğu daha bekliyoruz.

92 kiloda Genç Feyzullah Aktürk de altın madalya ile 2. Avrupa Şampiyonluğunu kazandı. 57 kiloda Süleyman Atlı gümüş, 61 kiloda Emrah Ormanoğlu, 74 kiloda Soner Demirtaş ve 97 kiloda da İbrahim Çiftçi ile 3 bronz madalya daha kazanan milliler, takım halinde Azerbaycan ve Gürcistan’ın ardından Avrupa üçüncüsü olarak kürsüde yer aldı.

GREKOROMENDE AVRUPA BİRİNCİSİ OLDUK

Büyük çekişmenin yaşandığı ve 155 sporcunun yer aldığı grekoromende stilde de Türkiye önemli başarılara imza attı.

Madalya koleksiyoncusu güreşçimiz Rıza Kayaalp (130 kg.) 12’inci kez Avrupa Şampiyonu oldu ve 3 Olimpiyat Şampiyonluğu, 9 Dünya Şampiyonluğu, 2 Dünya kupası şampiyonluğu ve 12 Avrupa Şampiyonluğu bulunan Takma adı Rus Ayısı, Rus King Kong, Büyük İskender ve The Experiment olan ve Tüm zamanların en büyük Greko-Romen güreşçilerinden biri olarak kabul edilen efsane güreşçi Alexander KARALİN’in 12 Avrupa Şampiyonluğu rekorunu egale etti.

Rıza Kayaalp, bir Avrupa Şampiyonluğu daha kazanırsa Avrupa Şampiyonluğunda ise toplam 13 Altın Madalya’ya ulaşarak Alexander KARALİN’i geçmiş ve Rekoru ele geçirmiş olacak. Rıza, bu çalışmaya devam ederse 2024 Avrupa Şampiyonalarında bu rekoru kırabilir. 2024 Paris Olimpiyatlarında ise artık Bir Olimpiyat Şampiyonluğu bekliyoruz Rıza Kayaalp’ten.

Ayrıca; 52 Kiloda Adem UZUN ve 82 kiloda Burhan Akbudak Altın madalya kazanırken; 87 Kiloda Ali CENGİZ Gümüş Madalya ve 67 Kiloda Selçuk CAN ve  77 kiloda Yunus Emre Başar bronz madalya kazandılar.

Türkiye böylece grekoromende takım halinde birinci oldu.

MADALYA SIRALAMASINDA AVRUPA ŞAMPİYONU OLDUK

Türkiye, Rusya ve Belarus’un bulunmadığı şampiyonadaki Madalya sıralamasında toplam 17 madalya ile birinci sırada yer almıştır. Kardeş Azerbaycan 2. Ve Ermenistan ise 3. Sırada yer almıştır.

Madalya tablosunda ilk 5 sıra şu şekilde oluşmuştur.

TÜRKİYE        : 6 Altın, 3 Gümüş, 8 Bronz Toplam: 17

AZERBAYCAN : 5 Altın, 6 Gümüş, 3 Bronz Toplam: 14

ERMENİSTAN : 4 Altın, 0 Gümüş, 1 Bronz Toplam: 5

UKRAYNA      :    3 Altın, 4 Gümüş, 4 Bronz Toplam: 11

BULGARİSTAN : 3 Altın, 3 Gümüş, 5 Bronz Toplam: 11 Madalya elde etmişlerdir.

 

 ŞAMPİYONADAKİ BAŞARIMIZ

Şampiyonada Türkiye başarılı bir performans göstermiştir. Her ne kadar Rusya ve Belarus şampiyonaya katılmamış olsalar da yine de Toplam Madalya ve puanlamada Avrupa Birincisi olmamızın yanında, Greko-Romen stilde Avrupa Şampiyonu olmamız Erkeklerde ise 2. Sırada yer almamız ve de Toplam Madalya Kadınlarda 2. Sırada olmamız Serbest stilde ise 3. almamız tarihi bir başarı olarak tezahür etmiştir.

Buradan alınacak ders ise Ata sporumuz olduğunu bildiğimiz Güreşi geliştirmek ve yaygınlaştırmak için daha çok çalışmak gerektiğidir. Yeni, genç ve gelecek vadeden güreşçilerimiz var. Geçmişe baktığımızda uluslararasında en çok madalyayı Güreşten aldığımız bariz olarak görünmektedir.

Üstelik diğer futbol, voleybol, basketbol v.s. gibi branşlarda olduğu gibi ülkeyi ithal yabancı sporcu çöplüğü haline getirmeden, kendi öz evlatlarımızla bu başarı elde edilmektedir. Onun için öncelikle güreşi daha da yaygınlaştırmak ve desteklemek gerekiyor.

Temennimiz bu başarının artarak devam etmesi ve Dünya şampiyonalarında ve 2024 Paris Olimpiyatlarında da en üst seviyede başarı elde edilmesidir. 03.05.2023

2023 AVRUPA GÜREŞ ŞAMPİYONASININ ARDINDAN
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *