AKYAKA

YAYINLAMA: 18 Mayıs 2023 / 11.00 | GÜNCELLEME: 18 Mayıs 2023 / 11.00

Türkiye’nin 21 “sakin/yavaş şehir”lerinden (Cittia Slow) birisi olan Akyaka, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı bir mahalledir. Muğla ve Akyaka arası 26 km’dir.  Geçmişi antik çağlara Akyaka, 1970’li yılların sonunda kadar küçük bir balıkçı bölgesidir. Yeşili, mavisi ve muhteşem manzarasıyla Gökova Körfezi’nde gözlerden uzak bir balıkçı köyü iken, 1980’li yıllarda turizm faaliyetinin başlamasıyla birlikte toplumda tanınmaya başlamıştır.

1971 yılında muhtarlık olan Akyaka, 2 Kasım 1991 tarihinde belediye statüsüne kavuştu.  12 Kasım 2012 tarihli 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mahalle oldu. Mahallenin nüfusu kışın 3.000 dolaylarında olup, yaz aylarında iki katına ulaşmaktadır. Bölgeyi her yıl 1 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği ifade edilmektedir.

Bölgenin doğal yapısının bozulmadan günümüze kadar gelebilmesinde, 1988 yılında doğal sit alanı olarak ilan edilmesi, ayrıca mimari bakımından bölgeye özgü tek tip mimari zorunluluğu kuralına uyulmasıdır. Akyaka bu özelliğini sanatçı Nail Çakırhan’a borçludur.

Akyaka’da Görülmesi Gereken Yerler

Azmak Tekne Turu, Kadın Azmağı, 1. Derecede Sit Alanı olarak koruma altında bulunan 1200 metre uzunluğu ve 8 metre derinliğindedir. Adını eskiden kadınların çamaşırlarını yıkamasından almaktadır. Derenin en önemli özelliği su altındaki bitki örtüsüdür. Su altındaki bitkilerdeki renk değişimlerini görmek için tekne turu yapılması gereken etkinliklerdendir. Azmak’taki tekne turu 30 dakika sürmektedir. Ayrıca Azmak kıyısındaki restoran ve kafelerde dinlenebiliriz.

Akyaka Plajı, Azmak Nehri ile Ege Denizi’nin birleştiği yerde bulunmaktadır. Merkeze çok yakın konumdadır. Yazın burası oldukça kalabalık olmaktadır. Mavi bayraklı olan plaj, 2016 yılında “engelsiz plaj” unvanına almıştır. Ayrıca Orman Kampı plajı, 72 Merdiven Koyu, Albay Koyu, Akyaka Burun ve Akvaryum gibi pek çok nokta da denize girilebilmektedir.

Akyaka Evleri, Ula evlerinden ilham alarak tasarladığı ev ile Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne sahip olan Nail Çakırhan sayesinde Akyaka bu mimariye kavuşmuştur. Evlerin hepsi ahşap ağırlıklı ve koruma altındadır.  Mimarisi ile öne çıkan Akyaka evleri, doğayla uyum içindedir. İçinde ve dışında ahşap işlemelerinin yanı sıra, yöreye ait Muğla bacaları ve çiçekli bahçeleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmaktadır.

Nail Çakırhan Evi, Ula doğumlu, ressam, şair, gazeteci, sanatçı ve yazar Nail Çakırhan, 1970 yılında yerleştiği Akyaka'da Ula evlerinin geleneksel mimari tarzını günümüz mimarisi ile birleştirip kendi evini yapıyor ve bu ev1983 yılında Dünya'nın en ünlü mimarlık ödüllerinden biri olan ''Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülünü'' almıştır. Çakırhan bu ödülden sonra Muğla Konakaltı Hanı'nı restore ediyor, evin mimarisi çok beğeniliyor ve bölgede aynı tarzda evler, oteller, tatil köyleri inşa edilmektedir.

Akyaka Kaya Mezarları, Akyaka-Gökova eski yolu üzerinde Kadın Azmağı’nın kenarında ve merkeze 2 km mesafede yer almaktadır. Kaya mezarları Idyma (Akyaka) Antik Kenti’nin içinde bulunmaktadır. Antik kentin geçmişinin M.Ö. 4. yüzyıla gittiği tahmin edilmektedir. Antik kentte ayakta kalmış yapı yok denecek kadar az olmasına rağmen kazı çalışmaları yeni başlamıştır.

Sakartepe Seyir Terası, Muğla-Akyaka karayolunda, 900 metre yükseklikte Gökova Körfezi’nin ve çevresinin muhteşem doğal güzelliğini gözler önüne sermektedir. Akyaka’dan Muğla’ya ya da Muğla’dan-Akyaka’ya giderken yolda mola vermek isteyenlerin vazgeçilmez uğrak noktalarındandır.

Akyaka’da konaklama imkanı sunan birçok otel ve pansiyon bulunmaktadır. Ayrıca Gökova Orman Kampı’nda çadır ya da karavan kullananlara hizmet vermektedir.

Bölgeden bulunan pek çok restoranda deniz ürünlerinin tadına bakmayı unutmayın.

 

 

 

 

 

AKYAKA
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *