NAZİLLİ / Aydın

YAYINLAMA: 09 Haziran 2023 / 11.00 | GÜNCELLEME: 09 Haziran 2023 / 11.00

Nazilli, Aydın'ın ilçelerinden biridir. İl merkezine 45 kilometre mesafede bulunmaktadır. Aydın'ın gelişmiş ve büyük ilçelerinden biridir. İlçe, Ege Bölgesi’nin en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Bölgedeki yerleşim Lidyalılara dayanmaktadır. Lidyalılar Roma İmparatorluğu, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmıştır.  Yeşil bir doğası ve temiz havası ile ünlüdür. Aydın, Türkiye’nin en uzun yaşamın sürdürüldüğü şehir olarak bilinmektedir. Özellikle Nazilli ilçesi, ülkemizde uzun ömürlü insanlara ev sahipliği yapmaktadır.  Antalya Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Tufan’ın yaptığı araştırmaya göre; Türkiye’nin uzun ömürlü insanlarının Nazilli’de yaşadığı tespit edilmiştir.

Ünlü gezgin Evliya Çelebi, 1671 yılında bölgeyi ziyaret etmiştir. Bölgenin güzelliğini ve kızlarının nazlı olduğunu belirterek adının da buradan geldiğini ifade etmiştir. Nazlı ya da Nazlu adının zaman içinde Nazilli’ye dönüştüğü ileri sürülmüştür.

Türkiye’nin ilk demiryolu hattı olan İzmir-Aydın hattında olması ilçenin gelişimine katkı sağlamıştır. İlçe sınırları içinde bulunana Harpasa ve Mastura antik kentlerinde gerekli arkeolojik kazılar yapılamamıştır.

Nazilli’de Görülmesi Gereken Yerler

Uzun Çarşı, ilçe merkezinin merkezinde yer alan ve kıyafet, yöresel ürünler, kafeler, lokantalar ve hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu, ilçenin sembolüdür.

Etnoğrafya Müzesi, İstasyon Meydanı’nda gar karşısında 1883-1961 yılları arasında yaşayan Demirci Mehmet Efe tarafından 1923-1930 yılları arasında otel olarak inşa edilmiş bina, sırasıyla vergi dairesi, karakol ve konut olarak kullanılan, 1952 yılında Ankara Palas Oteli olarak hizmet veren, 1986 yılında yazar Yusuf Atılgan’ın aynı adlı eserinden, yönetmeliğini Ömer Kavur’un yaptığı Anayurt Oteli filminin çekildiği binadır. 2010 yılında yapılan düzenleme ile müze olarak hizmet vermektedir.

Sümer Parkı, ilçenin en büyük parkıdır. Park 2022 yılından önce Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası olarak hizmet veren alandır. Sovyetler Birliği’nden alınan kredi ve destek ile 25 Ağustos 1935’de temeli atılan Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası 9 Ekim 1937’de hizmete açılmıştır. Fabrika, 120 Sovyet mühendisi, 4 bin işçinin çalışması sonucu 18 ayda tamamlanmıştır. Fabrika 14 Kasım 2002’de kapatıldı ve arazisi Adnan Menderes Üniversitesine bedelsiz devredilmiştir. Sinema salonu, Halkevi, müzik grubu, hamamı, spor kulübü, hastanesi, eczanesi, ilkokulu, kreşi, radyosu, lojmanı, elektrik ve su santralleri, çalışanların ulaşımını sağlayan mini treni, kooperatifi ve fırınını içinde barındıran “Sosyal Fabrika Projesi’nin ilk uygulaması olan fabrika yok edilmiştir. Bu tarihin tümden yok edilmemesi için yerel ve merkezi yöneticileri “Nazilli Sümerbank Basma Fabrika Müzesi” kurulması için daha fazla geç kalmamalıdırlar.

Arpaz Kulesi, ilçe merkezine 13 km mesafede yer alan, adını antik Karia uygarlığının kentlerinden birisi olan Arpaz (Harpasa)’da bulunan, 1808-1839 yılları arasında Arpazlı Hacı Hasan Bey tarafından Rodos’ta getirilen taş ustalarına yaptırılan, Yenipazar Donduran, Koçarlı Cihanoğlu kuleriyle birlikte Aydın’ın üç kulesinden biri olan ve günümüzde kaderine terk edilen tarihi yapıdır.

Dereağzı Şelalesi, ilçeye çok yakın olan Dereağzı Mahallesi’nde atış poliganlarının yanında bulunan, ilkbahar aylarında çevrenin doğal güzelliğine değer katan ve pek çok kişinin bilmediği bir doğa güzelliğidir.

Hangar Kafe, yorgunluk kahve ya da çayınızı içmek için, Devlet Demiryolları’na (TCDD) ait atıl ve kullanılmaz haldeki Nazilli Hangar Binaları, Nazilli Belediyesi tarafından işletilen güzel kafe/restorandır.

Nazilli Pidesi, bölgenin olduğu gibi ilçe mutfağının ünlü lezzetlerinden olan kaşarlı, kıymalı, yumurtalı, peynirli ve tahinli olarak tercih edilen pidesini tatmayı unutmayın.

 

 

NAZİLLİ / Aydın
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *