Güzel bir gelişme

YAYINLAMA: 10 Haziran 2023 / 11.00 | GÜNCELLEME: 10 Haziran 2023 / 11.00

Ekonomik gidişat nasıl olacak, herkes bekleyişte.

Doların artışı bekleniyordu, ancak piyasalar tedirgin.

Altın aldı başını gidiyor.

Piyasada nakit sıkıntısı var.

Bankalar kredi musluklarını kesti.

Tüm umut Mehmet Şimşek’te…

Bekleyip göreceğiz.

                                                               ***         

Diğer yanda güzel bir gelişme var.

Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın başına ABD’de başarılı bir bankacılık kariyeri olan genç bir kadını koydu.

Hafize Gaye Erkan, İstanbul Erkek Lisesi'ni ikincilikle, Boğaziçi Endüstri Mühendisliği bölümünü birincilikle tamamlamış.

ABD'de Princeton Üniversitesi'nde Finans mühendisliği alanında 2 yıl süren ve 12 dersten oluşan doktora programını bir yılda tamamlamış ve böylece Princeton Üniversitesinin 276 yıllık tarihinde programı bir yılda bitiren ilk öğrenci olma başarısını göstermiş.

                                                               ***

San Francisco Business Times'ın haberine göre, ABD'nin en büyük 100 bankasından birinde başkan ya da CEO unvanına 40 yaşından önce sahip olan ilk kadın olarak geçiyor.

Evli ve bir çocuk annesi olan Hafize Gaye Erkan’ın kariyeri ile bilgiler şöyle: “Çok uluslu ABD yatırım bankası Goldman Sachs'ta çalıştı. 2009'da ABD yönetiminin el koyduğu First Republic Bank'ın Kıdemli Başkan Yardımcısı görevinin yanı sıra Yatırım Bölümü Başkanı ve Risk Yönetimi Eş Başkanı oldu. İzleyen süreçte First Republic Bankası'nın Başkanı, eş CEO'su ve Yönetim Kurulu üyesi oldu. First Republic Bank'ın batışından önce yönetimle anlaşmazlığa düşerek bankadan ayrıldı.

ABD'deki finans kuruluşları arasında en genç CEO'lar arasına giren Hafize Gaye Erkan, Tiffany & Co'nun Yönetim Kurulu üyeliğini yaptı, satış sürecini yönetti. 2019'da Crain's Bankacılık ve Finans Alanında Önemli Kadınlar listesine ve American Banker's Women to Watch listesine seçildi.

2018'de San Francisco Business Times'ın 40 Yaş Altı 40 ve Crain New York Business'ın 40 Yaş Altı 40 listelerine seçildi. Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finans Mühendisliği Bölümü Danışma Konseyi'nde görev yaptı.”

                                                               ***

Bu başarılar ve kariyer, Hafize Gaye Erkan’ı Merkez Bankası Başkanlığı’na taşıdı. Bakalım, evdeki hesap çarşıya uyacak, Erkan Türkiye’deki koşullara, siyasi müdahalelere dayanabilecek mi?

Umarım, dayanır.

Güzel bir gelişme
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *