VERGİNİN VERGİSİNİN VERGİSİNİN VERGİSİ

YAYINLAMA: 07 Temmuz 2023 / 03.00 | GÜNCELLEME: 07 Temmuz 2023 / 03.00

Bütçe açığının kapanmasının yolu yine vergilerden geçti. 05.07.2023 tarihinde yapılan açıklamada bazı ek vergiler çıkarıldı ve  uygulanan vergi istisnaları kaldırıldı. Kısaca özetlemek gerekirse:

1. Kurumlar vergisi oranı 2023 yılı için %20 olarak uygulanacakken %25'i çıkarıldı. Banka ve finans kuruluşları için kurumlar vergisi oranı %30'a yükseltilmektedir. (Yürürlük: 01.12.2023 tarihinden sonraki verilen beyanlar için geçerli olacak yani üç geçici vergi döneminden itibaren)

2. Motorlu taşıtlar vergisi bir defaya mahsus olmak üzere ek motorlu taşıt vergisi getirilmektedir yani, 2023 yılında motorlu taşıtlar vergisi 2 kat uygulanacaktır.

3. Taşınmaz satışlarında KDV istisnası kaldırılmaktadır. Yasanın yayınlandığı tarihten önceki taşınmazlar için istisna uygulanacaktır.

4. Taşınmaz satışlarında kurumlar vergisi istisnası kaldırılmaktadır. Yasanın yayınlandığı tarihten önceki taşınmazlar için elde edilen kazançların %50'si değil %25'i istisna olacaktır.

5. Girişim sermayesi fonu ve ortaklığı dışındaki diğer yatırım fon ve ortaklarından elde edilen kazançlar için kurumlar vergisi istisnası kaldırılmaktadır.

6. Taşınmazlar vergisiz bir şekilde kısmi bölünmeye konu edilmeyecektir.

7. İhracattan elde edilen kazançlar için kurumlar vergisi beş puan indirimli uygulanacaktır.

Yanlış izlenen para politikası araçları ve depremin vermiş olduğu ekonomik zarar ek vergiler getirilerek ve sağlanmış olan istisnalar ortadan kaldırılarak bütçe yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu vergiler zaten ağır bir yük altında olan esnafın kobinin sanayicinin maalesef işini daha da zorlaştıracaktır fakat, bu vergiler bütçe için geçici bir çözüm oluşturacaktır. Yapılması gereken para politikası araçlarını bilimsel ve rasyonel tabanda uygulamaktır.

VERGİNİN VERGİSİNİN VERGİSİNİN VERGİSİ
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *