YENİ KATMA DEĞER VERGİSİ ORAN ARTIRIMI

YAYINLAMA: 18 Temmuz 2023 / 03.00 | GÜNCELLEME: 18 Temmuz 2023 / 03.00

2023 yılın Parlamento ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin ardından beklenen değişiklikler oldu.

Bu doğrultuda ilk olarak, Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek, görevi Nureddin Nebati’den devraldı

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek:

– “Hükümetimizin temel hedefi toplumsal refahı yükseltmektir. Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır”

- “Hükümetimizin temel hedefi toplumsal refahı yükseltmektir. Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır.” dedi.

Şimşek, hükümetin temel hedefinin toplumsal refahı yükseltmek olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

-“Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır. Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeceği kalmamıştır.

-Kurala dayalı, öngörülebilir bir Türkiye ekonomisi, özlenen refaha ulaşmamızda anahtar olacaktır. Küresel zorlukların, jeopolitik gerginliklerin arttığı bir konjonktürde kurumsal kalite ve kapasitemizi güçlendirerek makro-finansal istikrarı önceliklendireceğiz.

-Vakit kaybetmeden orta vadeli program çalışmalarımıza başlayacağız. Sürdürülebilir yüksek büyüme için mali disiplinin tesis edilmesi ve fiyat istikrarının sağlanması temel hedefimiz olacaktır. Orta vadede enflasyonun yeniden tek haneli rakamlara düşürülmesi, her alanda öngörülebilirliğin artırılması, cari açığı azaltacak yapısal dönüşümün hızlandırılması ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla, Merkez Bankamıza enflasyonla mücadelede destek olmak temel politikamız olacaktır.”

Demiştir.

YENİ VERGİLER VE KDV

Yeni proğram doğrultusunda Maliye Bakanlığı Mevcut Vergi ve resimlerde artışa gitmesinin yanında KDV. Oranlarında da artışa gitmiştir.

Bu meyanda 7.Temmuz.2023 tarih ve 32241 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 7346) Cumhurbaşkanı Kararı ile yeni KDV. Oranları tespit edilerek 10.07.2023 itibariyle yürürlüğe konulmuştur.

Sözkonusu Cumhurbaşkanı Kararı aşağıya çıkarılmıştır.

“MAL VE HİZMETLERE UYGULANACAK KATMA DEĞER VERGİSİ ORANLARININ TESPİTİNE İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KARAR

MADDE 1- 24/12/2007 tarihli ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın 1 inci maddesinin birinci fıkrasının;

a)    (a) bendinde yer alan “%18” ibaresi “%20” şeklinde,

b)    (c) bendinde yer alan “%8” ibaresi “%10” şeklinde, değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Kararın eki (II) sayılı listenin 37 nci sırası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“37- Diş fırçası ve macunu, diş iplikleri,”

MADDE 3- Bu Karar yayımını izleyen üçüncü gün yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Karar hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

(07.07.2023)”

YENİ KDV ORANLARI

7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile;

− %18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20’ye

− % 8 KDV’ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10’a, yükseltildi.

Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için uygulanmakta olan %1 oranında değişiklik yapılmadı.

Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete ürünlerinde KDV oranı % 8’den %20’ye çıkartıldı.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 28’inci maddesinde, katma değer vergisi oranının vergiye tabi her bir işlem için %10 olduğu, Bakanlar Kurulunun bu oranı, dört katına kadar artırmaya, %1'e kadar indirmeye, bu oranlar dâhilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkili olduğu belirtilmiştir.

Bu kapsamda katma değer vergisi oranları, değişik tarihlerde çıkarılan Bakanlar Kurulu/Cumhurbaşkanı Kararları ile farklı mal teslimleri ile hizmet ifaları için farklı oranlarda uygulanmıştır. Son olarak 30/12/2007 tarihli ve 26742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/13033 sayılı BKK ile mal ve hizmetlere uygulanacak katma değer vergisi oranlarının tespitine ilişkin daha önceki bütün kararnameler yürürlükten kaldırılarak, KDV oranları için temel bir düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemede, mal ve hizmetlere halen uygulanmakta olan üçlü oran sistemi ve oranlar aynen korunarak mal teslimleri ile hizmet ifalarına uygulanacak katma değer vergisi oranları:

Ekli listelerde yer alanlar hariç olmak üzere, vergiye tabi işlemler için, %18

Ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, %1

Ekli (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, %8 olarak tespit edilmiştir. Söz konusu Karar ekinde yer alan vergi oranlarında, daha sonra muhtelif tarihlerde değişiklikler yapılmıştır.

Bu kapsamda 7 TEMMUZ 2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2007/13033 sayılı BKK’ın da yapılan değişiklik ile − %18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı %20’ye − Karara Ekli (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için uygulanmakta olan %8 KDV oranı %10’a, yükseltilmiştir.

Aynı Kararın eki (II) sayılı listenin 37 nci sırası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“37- Diş fırçası ve macunu, diş iplikleri,”

Dolayısıyla sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete ürünlerinde KDV oranı % 8’den %20’ye çıkartılmıştır.

Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.14.07.2023

 

 

KAYNAKÇALAR:

* Türmob Sirkü.

* Resmi Gazete

YENİ KATMA DEĞER VERGİSİ ORAN ARTIRIMI
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *