BURDUR

YAYINLAMA: 25 Ağustos 2023 / 03.00 | GÜNCELLEME: 25 Ağustos 2023 / 03.00

Burdur, Akdeniz Bölgesi’nin batı kesiminde, Göller Bölgesi’nde yer almaktadır. Burdur, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra 1923 yılında il olmuştur. Burdur adının nereden geldiği hakkında çeşitli görüşler ileri sürülmektedir. Bunlardan birisi de; Burdur şehrini kuran Türkmen boylarından Kınalı Oymağı mensupları, konaklama yeri ararken, burayı buluyorlar ve bölgenin güzelliği karşısında "Cennet Buradadır" demişler ve "Burada Dur" sözü zamanla Burdur'a dönüşmüştür.

Burdur’da Gezilecek Yerler:

Salda Gölü

Burdur’un, Yeşilova ilçesine 6 km uzaklıkta yer alıyor. Gölün batısı ve kuzeydoğusu dik ve kayalık, güneyi çayırlık ve diğer kıyıları beyaz kumsallarla çevrilidir.184 metreyi bulan derinliğiyle ülkemizin en derin göllerinden birisidir. Denizden yüksekliği 1193 metredir. Gölün alanı 44 m2’dir.

Salda Gölü Havzası’nda 81 familyaya ait 301 sucul ve karasal bitki türü olduğu belirlenmiştir. Ayrıca sonbahar ve kış dönemlerinde su kuşları için önemli bir duraklama ve yaşam alanı vazifesi gören Salda Gölü, 38 farklı su kuşuna ev sahipliği yapmaktadır.

Salda Gölü özellikle sonbahar ve kış dönemlerinde su kuşları için önemli bir duraklama ve yaşam alanı vazifesi görmektedir. 38 farklı su kuşu çeşitli dönemlerde alanda bulunmaktadır.

Salda Gölü ve çevresi 1989 yılında Doğal sit alanı ve 14.03.2019 tarih ve 824 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiştir.

Salda Gölü, beyaz kumu, cam gibi turkuaz suyundan dolayı Türkiye’nin Maldivler’i olarak tanınmaktadır.

 

Burdur Gölü

Burdur ile Isparta illeri arasında yer almaktadır. Gölde 150 civarında kuş türü bulunmaktadır. Son yıllarda gölü besleyen çayların üzerine yapılan barajlar yüzünden göle suyu girişi olmadığından dolayı su seviyesi düşmektedir. Göl denizden 2 kat daha fazla tuzludur. Tuzluluk oranı yüzünden balık yaşayamaz.

Şehir merkezine çok yakın olan gölün denizden yüksekliği 842 metre ve alanı 153 km2’dir.  Doğa Derneği Burdur Gölü’nü Kurtarma Projesi kapsamında çalışmalar yapmaktadır. Göl kıyısında, göl manzaralı konaklama tesisleri yer almaktadır.

 

İnsuyu Mağarası

Burdur-Antalya karayolunun 13. Kilometresinde yer almaktadır. Mağaranın uzunluğu 8350 metre olup 597 metresi turizme açık, en geniş yeri 80 metredir. Mağaranın içinde irili ufaklı olmak üzere topla 9 göl olduğu ifade edilmektedir. Günümüzde göllerin hiçbirisi yoktur. Mağaranın denizden yüksekliği 1200 metredir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafında koruma altındadır.

İnsuyu Mağarası 1965 tarihinde ziyarete açılmıştır. Bu mağara Türkiye'de ziyarete açılmış olan ilk mağara özelliğine sahiptir. 

 

Sagalassos

Burdur’un Ağlasun ilçesine 6 km uzaklıkta ve 1700 metre yüksekliğindeki Akdağ yamaçlarında yer almaktadır. Ağlasun Burdur!a 30 km mesafede bulunmaktadır. Antik kentin geçmişi M.Ö. 3 binyıla gitmektedir. Roma ve Bizans dönemlerinin önemli kentlerindendir. Kent, Anadolu’da geçmişten günümüze en iyi korunmuş antik yerleşimlerden sayılmaktadır. Antoninler Çeşmesi, Neon Kütüphanesi, Tiberius Kapısı, Heroon, Kent Meclisi, Ares-Herakles-Zes-Athena ve Poeidon büstleri, Marcus Aurelius ve Adrian Heykelleri, İmparatorluk Hamamı ve Tiyatro görülecek eserler arasındadır.

Antoninler Çeşmesi; En çok ilgi gören yapıdır. Kentin simgesi olarak kabul ediliyor. Kazılarda bulunan eserler Burdur Müzesi’nde sergilenmektedir. Sagalassos 2009 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır.

 

Burdur Arkeoloji Müzesi

Şehir merkezinde 70 binden yakın arkeolojik ve etnoğrafik eserin sergilendiği müzedir. 1969 yılında ziyarete açılmıştır. Bulguroğlu (Pirkulzade) Mederesesi'nin kütüphane binasında ve bu tarihi bina ile aynı mimari görünümü taşıyan yeni ek binalarda (2006 yılında beri) hizmet vermektedir. Burdur Müzesi 2008 yılında “Gezilip Görülmeye Değer Müze” ödülünü almıştır. 

 

Doğa Tarihi Müzesi (Kavaklı Rum Ortohodoks Kilisesi)

1875 yılından önce inşa edildiği düşünülen ve il merkezinde bulunan büyük kiliselerden biri olan bina, 1914 Ekim ayındaki deprem sonrası onarım geçirmiştir. Daha sonraki dönemlerde farklı amaçlarla kullanılan bina, 2000 yılında kamulaştırılarak restore edilmiş ve müze olarak düzenlenmiştir.   

Burdur Arkeoloji Müzesi tarafından yürütülen bilimsel kazılarda gün ışığına çıkarılan hayvan fosilleri burada sergilenmektedir.

 

Şair Hasan Hüseyin Anı Evi

1927-1984 yılları arasında yaşamış ve toplumcu-gerçekçi şiirimizin önde gelen şairlerimizden birisi de Hasan Hüseyin Korkmazgil’dir. Eşi Azime Hanım Ağlasunlu ve halen burada yaşamaktadır. Burdur ve Ağlasun belediyelerinin iş birliği sonucu ilçe meydanında, bin yıllık çınar ağacının yanında Hasan Hüseyin Korkmazgil’in büstü Kasım 2018 tarihinde açılmıştır. Ayrıca Azime Korkmazgil’in yaşadığı ev, Şair Hasan Hüseyin Anı Evi olarak gezilebilmektedir.

 

Burdur Konakları

17. ve 19 yy'dan kalma Osmanlı sivil mimarisinin ve Türk-İslam eserlerinin örneklerinden Taş Oda Konağı, Bakibey Konağı, Mısırlılar Evi ve Çelikbaşlar Evi (Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi) il merkezinde olmalarına karşın ziyarete kapalı görünmektedir.

 

Ayrıca Saat Kulesi, Ulu Cami görülmeli ve trafiğe kapalı İstasyon Caddesi’nde yürünmelidir.

Yöreye özgü yapılan Burdur Şiş Köftesi ve Ceviz Ezmesi coğrafi işaret alınarak il adına tescillenmiştir.

 

BURDUR
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *