Aynısefa

YAYINLAMA: 13 Aralık 2023 / 03.00 | GÜNCELLEME: 12 Aralık 2023 / 20.48

Aynısefa bitkisinin faydaları:

Aynısefa bitkisi faydaları saymakla bitmeyen, bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılan bir bitki türüdür. İlk olarak mart ayında çiçek açar ve ağrılara iyi gelir

Aynısefa bitkisi Akdeniz bölgesine özgü olsa da Türkiye'nin birçok yerinde yetişir. Bahçelerde estetik duruşuyla süs bitkisi olarak tercih edilen aynısefa bitkisinin boyu genellikle 1-2 metreye kadar uzayabilir. Özellikle güneşin bol olduğu, kumlu ve killi gevşek toprakları sever, bu topraklarda daha kolay yetişir. Çiçekleri turuncu renklidir ve duruşuyla bulunduğu yerde çok güzel bir görüntü sağlar. İlk olarak mart ayında açmaya başlayan çiçekleri, sonbaharın sonuna kadar kalabilir.

Hazımsızlık ve şişkinliği gidermek için başvurulan doğal çözümlerden biridir. Mide ülserinin tedavisinde de oldukça etkilidir.

İçerisinde bulunan beta karoten sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Bu sayede serbest radikallerin yol açtığı zararlı bileşenlerden vücudu korur. Ayrıca içerisinde barındırdığı flavonoidler ve antioksidanlar sayesinde tümör oluşumunu engelleyerek kanser riskini azaltır. Mide kramplarına iyi gelir.

Aynısafa çiçeği çayı vücut için detoks etkisi yaratır. Vücudu arındırarak safra kesesinde oluşabilecek problemlerin önüne geçer. Sindirim sistemini rahatlatıcı ve detoks etkisine sahiptir.

Bebeklerdeki pişik problemi için rahatlıkla kullanılabilir. Aynısafa çayına batırılan temiz mendiller pişik olan bölgeye uygulanır. Bebeğin pişikten dolayı yaşadığı acıyı ve yanmayı giderir. Rahatlama sağlar.

Antioksidan deposu olması ve karotenler içermesi, cilt sağlığını olumlu etkiler. Cilt üzerindeki döküntülerin, böcek ısırıklarının, küçük kesiklerin ve sıyrıkların iyileşmesine yardımcı olur. Aynısafa çayı, bir bez yardımıyla masaj yapılarak hasarlı bölgenin üzerine uygulanırsa cildin eski sağlığına kavuşmasın sağlar. Aynısafa bitkisinin cilde faydaları arasında anti-aging özelliği de vardır. Bu özelliği sayesinde kırışıklıklar üzerinde de oldukça etkilidir.

İçerdiği flavonoidler ve antioksidanlar sayesinde kanser riskini büyük ölçüde azaltır. Kanserli hücrelerin vücuttan atılmasını sağlarken, düzensiz hücre büyümelerinin de önüne geçer.

Adet dönemini düzenleyici etkileri olduğu için kadınlar tarafından sıkça tercih edilir. Menstruasyon döneminde aynısafa çayı tüketmek, kasık ağrılarının ve krampların giderilmesinde faydalıdır. İç organlardaki düz kasların kasılmasını engelleyerek gevşeme sağlar. Aynı zamanda bu dönemde sık karşılaşılan mide bulantısı ve baş ağrısının da önüne geçer.

İltihaplanmanın verdiği rahatsızlıkları ortadan kaldırarak rahatlama sağlar. Öksürüğün giderilmesi için de çok faydalı olan aynısafa, aynı zamanda artrit ve gut gibi eklem ve romatizmal ağrıların azalmasında etki gösterir. Bunun için aynısafa yağının cilde masaj yapılarak uygulanması gerekir. Antibakteriyel özelliği sayesinde de açık yaraya bulaşmış olan bakterileri önlemeye yardımcıdır.

Aynısafa çayının güneş yanıklarının verdiği acıyı hafifletici etkisi vardır. Bir şişeye soğuk şekilde koyulan aynısafa çayı, güneşten yanan yerlere sürülürse acıyı alır ve cildi rahatlatır.

Merhem şeklinde hazırlanarak ciltte meydana gelen yara, kesik ve yanıkların tedavisinde uygulanabilir.

Menopoz dönemindeki problemleri azaltır.

          Deri iltihabı tedavisinde etkili bir terapi yöntemidir.

             Hem bedeni hem de ruhu sakinleştirici olarak tüketilebilir. Sürecek

 

Aynısefa
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *